Föräldraförsäkring vid barns födelse infördes år l974. Det är därmed snart sjutton år sedan som både mammor och pappor fick lagstadgad rätt till ledighet när de får barn. Under hela denna tid har det pågått kampanjer, attitydpåverkande arbete och informationsinsatser för att förmå papporna att i större utsträckning ta hand om sina barn när de är små.
Allt attitydförändrande arbete tar tid. Och om det bara handlade om att bearbeta fördomar och gamla invanda mönster för att få papporna att använda sin lagstadgade föräldraledighet, så vore det kanske rimligt att dröja ytterligare några år innan vi bestämmer oss för att dessa åtgärder inte är tillräckliga.
Mäns benägenhet att avstå från förvärvsarbete för att istället ta huvudansvar för barn och hem beror inte enbart på vilken inställning man har till vad som är kvinnors respektive mäns uppgifter. Arbetsfördelningen mellan könen är en del av den rådande maktstrukturen i samhället. Män vet mycket väl att en av orsakerna till kvinnors underordnade ställning i samhället och på arbetsmarknaden är att vi kvinnor tar huvudansvaret för barnen. Den tid vi kvinnor stannar hemma och vårdar barn ger män ett stort försprång i arbetslivet. Arbetsgivare värderar också män och kvinnor olika just med hänsyn till kvinnors förväntade frånvaro för att föda och sköta barn.
Om män och kvinnor kunde förväntas ha lika frånvaro när de får barn kan inte arbetsgivaren särbehandla någon enbart pga den orsaken. Mäns ställning på arbetsmarknaden skulle alltså inte försvagas om de tog sin del av ansvaret för barnen, men kvinnornas ställning skulle bli betydligt starkare. Däremot skulle män få större närhet till sina barn, och den förbättrade papparelationen gäller förmodligen för mycket lång tid.
Vår övertygelse är att om män kan förmås att fullt ut ta ansvar för barnen redan under deras första levnadsår så kommer det att få betydelse även för arbetsdelningen i hela samhället. Vi föreslår därför att föräldraledigheten kvoteras så att förslagsvis i de fall då det finns två vårdnadshavare, trettio dagar reserveras för pappan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om kvoterad föräldraförsäkring i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 15 januari 1991 Margó Ingvardsson (v) Ylva Johansson (v) Elisabeth Persson (v) Maggi Mikaelsson (v) Berith Eriksson (v) Annika Åhnberg (v) Gudrun Schyman (v) Viola Claesson (v)