Inledning
Enligt centerpartiet är det en central uppgift för samhället att garantera grundtrygghet för alla människor. Pensionssystemet skall medverka till detta, och ge utrymme för valfrihet och livskvalitet för den äldre generationen. Pensionssystemen är våra största fördelningssystem. I huvudsak syftar de till att skapa rättvisa levnadsbetingelser mellan den yrkesverksamma gruppen och pensionärerna.
Andelen pensionärer i befolkningen ökar kraftigt. Nästan var fjärde svensk är pensionär. Många av dessa lever under mycket knappa förhållanden. 400 000 pensionärer saknar helt ATP-poäng. En stor del av dessa, främst kvinnor, gör det för att de ägnat sina liv åt att vårda barn eller andra närstående. Genom ATP-systemets starka koppling till heltidsförvärvsarbete har kvinnorna generellt sett en svagare ställning inom pensionssystemet. Andelen kvinnor är störst bland dem som enbart har folkpension och pensionstillskott. Många lever i mycket små ekonomiska omständigheter.
Orättvisorna syns också tydligt i ett regionalt perspektiv. Landsbygds- och glesbygdsbor har ofta långt till vård och service. Den inflationsskapande finansiering av skattereformen som socialdemokraterna och folkpartiet liberalerna drivit igenom bidrar till kraftigt ökade boende- och resekostnader. För många människor, inte minst pensionärerna, täcks inte de ökade levnadskostnaderna av sänkt skatt. Den kompensation som genomförts med en höjning av pensionstillskott har delvis reducerats genom den begränsade basbeloppshöjningen. Därför hör dessa människor till förlorarna i det nya skattesystemet.
Pensionsberedningen har nyligen avlämnat sitt huvudbetänkande (SOU 1990:78). Beredningen föreslår enligt vår mening inga genomgripande förbättringar för flertalet pensionärer. Man hävdar att alla nuintemera garanteras en god grundtrygghet genom folkpensioneringen. Vi anser att detta inte stämmer. För de pensionärer med låg ATP, 478 000 kvinnor och 388 000 män som har lägre ATP än fyra poäng, är påståendet helt grundlöst. Pensionsberedningen har naturligtvis inte kunnat beakta effekterna av den beslutade skattereformen. Den innebär att pensionärerna drabbas särskilt hårt av höjda matpriser och ökade boende- och resekostnader. Många pensionärer måste avsätta mellan 25 000 och 30 000 kronor per år till hyra för bostad. Många av dessa är inte ens berättigade till kompensation genom det kommunala bostadstillägget, KBT. Höjda avgifter på läkaroch tandläkarbesök, läkemedelsinköp och vårdavgifter försämrar också pensionärernas ekonomiska situation. Förändringen av högkostnadsskyddet med en högre egenavgift försämrar pensionärernas ekonomi. Centerpartiet begärde när högkostnadsskyddet beslutades i riksdagen att den högsta egenavgiften för läkemedels- och läkarbesök -- sjukvårdande behandling -- inte skall vara högre än 1 000 kronor. Tyvärr beslutade riksdagen att höja denna gräns till 1 500 kronor. Landstingen äger numera rätt att besluta om egna nivåer. Flera landsting har också förstått vikten av att tillämpa lägre nivåer.
Dagens pensionssystem
Svagheterna i dagens pensionssystem kan i korthet beskrivas utifrån tre utgångspunkter.
1. Pensionssystemet är splittrat och byråkratiskt. För många människor kan det krävas samordning av upp till fem olika system för att nå ekonomisk grundtrygghet. Det är folkpension, pensionstillskott, visst inslag av ATP, kommunalt bostadstillägg och särskilda skatteregler för pensionärer. Det säger sig självt att ett sådant system inte är överblickbart för den enskilde.
2. Såväl KBT som de särskilda skattereglerna för pensionärerna är inkomstrelaterade. Denna inkomstprövning skapar stora marginalproblem. Detta innebär att pensionärer inte kan kompensera en låg pension med extrainkomster. Genom de särskilda skattereglerna för pensionärer särbehandlas gruppen på ett negativt sätt trots att vissa förbättringar gjorts.
3. Den inkomstprövning som förekommer i pensionssystemet skapar en stor byråkrati genom att samhället varje år skall inkomstpröva 600 000 pensionärer. Det krävs exempelvis 600 årsanställda till en kostnad av 20 miljoner kronor för kontroll av utbetalningar av KBT.
Det nuvarande pensionssystemet fyller inte de avgörande uppgifter för tryggheten som det borde göra.
Pensionen räcker inte till för en rimlig grundläggande ekonomisk trygghet för dem som har enbart folkpension och pensionstillskott. Deras möjligheter att genom annan inkomst, av kapital eller tjänst, påverka sin ekonomiska situation är närmast obefintlig.
Pensionärer med låg pension har höga marginaleffekter. Det hindrar dem från att göra värdefulla insatser i arbetslivet -- inom sitt tidigare arbete, genom att utveckla sin hobby eller genom serviceinsatser och väntjänster för andra äldre.
Pensionssystemet håller inte med nuvarande tillväxt samman finansiellt i ett långsiktigt perspektiv med nuvarande avgiftsuttag. Det trygghetssystem som de flesta människor bygger upp sin ekonomi inför ålderdomen på hotas av en finansiell kris om inget sker. Att successivt öka avgiftsuttaget innebär stora påfrestningar på landets ekonomi och på solidariteten mellan generationer.
Centerpartiets förslag till förstärkt grundtrygghet
Centerpartiet föreslår att förmånerna i folkpension och tilläggspension samordnas. Pensionssystemet bör baseras på en grundpension för alla inom ATP-systemet om 68 % av 4,5 x basbeloppet. Vårt förslag innebär att folkpensionen och pensionstillskottet lyfts ur statsbudgeten och hela grundpensionen betalas via ATP-systemet. Nuvarande finansiering av folkpension och pensionstillskott, dvs såväl arbetsgivaravgifterna som den statliga finansieringen, ställs till förfogande inom ATP-systemet.
En inkomstrelaterad pension utgår i vårt förslag ovanpå grundpensionen på samma sätt som nuvarande ATP. ATP- taket vid 7,5 basbelopp ligger fast. Det innebär att vi har kvar en inkomstrelaterad pension för dem som har en inkomst över 4,5 basbelopp (motsvarande grundpensionen) och upp till 7,5 basbelopp. Alla som nu har pension (folkpension, pensionstillskott och ATP) som är lägre än grundpensionen höjs till denna nivå. Detta har särskilt stor betydelse för dem som varit hemarbetande eller deltidsarbetande -- främst kvinnorna och övriga låginkomsttagare.
Pension utöver vad som kan erbjudas genom grundpension eller inkomstrelaterad pension kan utgå antingen genom pensioner som avtalats fram eller genom sparande i personliga, frivilliga pensionsförsäkringar.
Det är särskilt angeläget att den stora grupp kvinnor som under en lång rad av år utfört ett av samhället oavlönat vårdarbete av egna barn får en bättre grundpension. Även de grupper av låginkomsttagare som i stora delar av landet inte kunnat erbjudas heltidsarbete måste erbjudas en större ekonomisk trygghet.
Förslaget om grundpension skapar en grund för att kunna avveckla merparten av de särregler som nu förekommer för pensionärerna. Någon särskild folkpension eller pensionstillskott utanför ATP utgår ej. KBT kan upphöra både vad gäller statens som kommunens åtagande. Därest kommunerna finner anledning att av lokala skäl bibehålla KBT, skall detta vara möjligt.
En reform som bygger på principen om grundpension kan beräknas till en kostnad av ca 10 miljarder kronor. Detta bör jämföras med det faktum att ATP-kostnaderna vissa år ökat med 9--10 miljarder. Man bör vidare beakta de stora dynamiska effekter som följer med reformen bl a genom att pensionsvillkoren inte längre försämras när en pensionär skaffar sig extrainkomster. Behovet av extra stöd, t ex genom socialbidrag minskar.
Genom att införa en grundpension enligt vårt förslag åstadkommer man en förstärkt grundtrygghet och en minimering av särregler för pensionärer.
Enligt vårt förmenande bör en grundpension enligt skisserat slag genomföras i ett steg. På det sättet uppnås samordningsvinster som är förslagets förutsättning. Med tanke på att det är ett system med långtgående konsekvenser vad gäller systemuppbyggnaden är det nödvändigt att relativt lång tid går mellan riksdagsbeslut och ikraftträdande.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om en förstärkt grundpension enligt de i motionen angivna riktlinjerna.
Stockholm den 11 januari 1991 Karin Israelsson (c) Rune Backlund (c) Ulla Tillander (c) Rosa Östh (c) Göran Engström (c) Roland Larsson (c) Marianne Jönsson (c) Kersti Johansson (c)