I lagen om allmän försäkring, kap. 21, anges vissa begränsningar av möjligheten att teckna frivillig sjukförsäkring.
Genom frivilliga avgifter kan hemmamakar, studerande och andra personer med låg eller ingen inkomst av förvärsarbete försäkra sig för en sjukpenning på lägst 20 och högst 60 kronor per dag. Det är dessutom möjligt att välja sjukpenning utan karenstid eller med en karenstid av tre eller 30 dagar.
Dock finns det ingen möjlighet för personer som fyllt 55 år att träda in i denna frivilliga försäkring. Det går heller inte att begära förkortning av karenstiden härefter.
Denna gällande regel kan vara till stor nackdel för många människor. De, som tidigare omfattats av sjukförsäkringssystemet, kan plötsligt ställas helt utan ekonomiskt försäkringsskydd vid sjukdom. Det kan t.ex. gälla en tidigare hemmamakeförsäkrad kvinna om hon en tid uppbär lön för vård av sjuk make eller nära anhörig. Om den hon vårdar avlider står den 55-åriga kvinnan utan något som helst sjukpenningskydd. Trots detta finns det ingen möjlighet för henne att teckna en frivillig försäkring.
Andra exempel på människor som kan drabbas är lantbrukarhustrur eller lantbrukare över 55 år, som anser att arbetet på jordbruket är så slitsamt att de arrenderar ut marken i stället. Dessa människor har kanske betalat sjukförsäkringsavgifter under många år, men de står nu helt utan sjukpenning vid sjukdom. Inte heller de kan teckna någon frivillig försäkring enligt gällande regler.
Dagens regler för tecknande av frivillig sjukförsäkring utesluter många människor från sjukförsäkringssystemet på ett icke önskvärt sätt, varför en ändring bör ske.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till ändringar i 21 kap. lagen om allmän försäkring, AFL, vad avser rätten att teckna frivillig sjukförsäkring i enlighet med vad i motionen anförts.
Stockholm den 11 januari 1991 Gullan Lindblad (m) Hans Dau (m) Margit Gennser (m) Bertil Persson (m) Karl-Gösta Svenson (m) Göran Åstrand (m)