Från den 1 juli 1989 har en närstående, som vårdar en svårt sjuk anhörig i hemmet, rätt till ersättning från försäkringskassan och ledighet från anställning under 30 dagar. Antalet dagar räknas för den person som vårdas och ersättningen är skattepliktig och pensionsgrundande.
Närståendevården är en bra reform, men lagtexten är så strikt skriven att det i praktiken är ett ytterst litet antal människor som har möjlighet att få del av reformen. Det är nästan bara när en persons dagar är räknade som man erhåller rätten till närståendepenning. Livets slutskede kan vara långsamt och ett utdraget lidande både för den sjuke och de anhöriga, inte minst i samband med senildemens och Alzheimers sjukdom. I vissa fall kan bara några dagars vårdinsats i hemmet behövas. Reformen skall naturligtvis inte användas för att avlasta landsting och kommuner deras ansvar att ge vård och stöd. Den tid då hemmadöttrarna avstod från ett eget liv för att ta hand om sina gamla föräldrar vill väl ingen heller ha tillbaka. Verkligheten är dock den, att det kan uppkomma situationer där lagen och tolkningen är för restriktiv.
Jag anser att en översyn av närståendepenningen skall ske så att fler människor i svåra situationer skall ha möjlighet att utnyttja reformen. Den har nu varit i kraft i ett och ett halvt år, och erfarenheterna av lagens tillämpning bör räcka till en utvärdering.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om närståendepenning.
Stockholm den 10 januari 1991 Sigrid Bolkéus (s)