I förslaget till lag om värdepappersrörelse finns i 1 kap. 8 paragrafen regel om sekretess. Denna lyder enligt följande: ''En styrelseledamot eller befattningshavare hos ett värdepappersbolag eller ett utländskt värdepappersföretag, som i den egenskapen får kunskap om en uppdragsgivares affärsförhållanden eller personliga förhållanden, får inte obehörigen röja vad han fått veta och inte heller utnyttja kunskapen i strid med uppdragsgivarens intresse.''
Den som bryter mot tystnadsplikten kan dömas för brott mot tystnadsplikten enligt 20 kap. 3 § i brottsbalken.
Av föredragandens specialmotivering framgår att i en banks fondkommissionärsrörelse gäller föreskriften om tystnadsplikt i 1 kap. 6 bankrörelselagen. Brott mot tystnadsplikten är emellertid i denna ej straffsanktionerad. Detta framgår av 9 kap. 1 § samma lag.
Här föreligger en skillnad mellan de bankanknutna fondkommissionärsbolagen och de s.k. fristående kommissionärerna. Det nu gällande lagförslaget ändrar dessvärre inte på detta förhållande.
I stället kommer skillnaden mellan olika aktörer på värdepappersmarknaden att ytterligare accentueras. Genom att den nya lagen -- som ska ersätta den gamla fondkommissionärslagen -- föreslås gälla inte bara fondkommissionsbolag utan samtliga som enligt lagens definitioner bedriver s.k. värdepappersrörelse.
Frågan om straffsanktioner togs upp av lagrådet vid behandling av lagen (1990:749) om valutareglering. Lagrådet framhöll därvid att straffsanktion ej fanns för befattningshavare vid bank eller annat kreditinstitut som bryter mot tystnadsplikten vid behandling av ärende enligt valutaregleringslagen.
I propositionen (sid. 163) framhålls att problematiken kring tystnadsplikt för tjänstemän vid kreditinstitut bör övervägas i ett större sammanhang, där även frågan om brott mot sekretessen i den allmänna bankverksamheten tas upp. Det är enligt min mening olyckligt att detta arbete inte kommit så långt att en likformig behandling kunnat uppnås mellan anställda i värdepappersbolag respektive kreditinstitut.
Den nu föreslagna lagstiftningen är på den här aktuella punkten därför mindre lyckligt utformad. Begreppen ''obehörigen'', ''i strid mot uppdragsgivares intresse'', ''affärsförhållanden'' är dessutom oklara. Dessas innebörd förändras dessutom successivt.
Skäl talar för att dessa frågor i ökad utsträckning regleras av arbetsgivare -- arbetstagare från fall till fall. Straffsanktioneringen bör sålunda på sikt tas bort för att likabehandling av anställda inom kreditinstitut och värdepappersbolag skall möjliggöras.
Regelverket bör ta sikte på de fall där anställda uppenbart uppträder illojalt. Sådana fall bör lösas av parterna utan offentlig straffsanktionering. Det sistnämnda förfaringssättet är vid uppenbara brott mot sekretessen i praktiken knappast ett realistiskt tillvägagångssätt för att beivra illojalt agerande från en anställds sida.
Den översyn som för närvarande sker bör beakta de i motionen framförda synpunkterna. Målsättningen för detta arbete bör vara likabehandling av anställda i kreditinstitut respektive värdepappersbolag och att straffsanktioneringen avskaffas, för att härigenom skapa utrymme för arbetsgivare och arbetstagare att tillsammans reglera dessa frågor. En klarare avgränsning bör även ske mellan medborgares meddelandefrihet och lagstiftning om sekretess respektive möjligheterna att på frivillig väg avtalsvägen reglera dessa frågor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om straffsanktionerad sekretess för anställda i s.k. värdepappersbolag.
Stockholm den 15 april 1991 Alf Wennerfors (m)