Bakgrund
Sparbanker har funnits i Sverige sedan 1820-talet. De utmärks av att de bedrivs utan ägarintressen och utan vinstintressen. De är till sin associationsform närmast att betrakta som stiftelser. Överskott från verksamheten fonderas för att förstärka rörelsens soliditet. I den mån överskottens omfattning är av den storleken att ytterligare soliditetsuppbyggnad ej bedöms nödvändig skall överskottet användas till anslag till allmännyttig verksamhet inom bankens arbetsområde.
Tyvärr har småsparandet i Sverige allvarligt skadats av den skatte- och inflationspolitik som staten bedrivit de senaste årtiondena. Detta har varit skadligt inte bara för landet utan även för sparbanksrörelsen. Den omläggning av skattepolitiken som skett under senaste åren har dock något förbättrat hushållssparandets situation. Ännu är dock realräntan på banksparande negativ.
I den marknadsekonomiska yra som just nu dominerar i västerlandet har sparbankerna drabbats av de nya ideologiska strömningarna. Dels har man givit sig in på spekulativ utlåning, vilket lett till stora kreditförluster på sina håll, både i Sverige och utomlands. Dels har man också alltmer föreställt sig att avsaknaden av ägar- och vinstintressen skulle göra associationsformen mindre ändamålsenlig. Trots de goda erfarenheterna från en långt mer än hundraårig allmännyttig sparbanksverksamhet fri från vinstintressen väljer sparbanksledningarna att tro och hoppas att ägar- och vinstintressen skulle vara den enda naturliga drivkraften för ekonomisk verksamhet.
Dessa trender har lett till en allt starkare koncentration inom sparbanksrörelsen, vilket möjligen förstärkt företagen finansiellt, men samtidigt försvagat det folkliga och lokala inflytandet. Skapandet av stora enheter som Första Sparbanken och Sparbanken Alfa är de tydligaste exemplen på denna trend.
En viktig bakgrund till den föreliggande propositionen, som grundar sig på sparbanksföreningens förslag, är en debattbok som för några år sedan gavs ut av verkställande direktören i Första Sparbanken, Karl-Henrik Petterson, som ivrigt pläderade för att sparbankerna skulle ombildas till aktiebolag.
Det är värt att notera att den 12 april i år meddelades att Karl-Henrik Petterson tvingats lämna sin VD-post på grund av de stora kreditförluster på flera hundra miljoner som drabbat Första Sparbanken som en följd av finansbolagskrisen m.m.
Våra synpunkter
Vi menar att de spekulativa vinstintressen, som på senare år brett ut sig i västerlandet och fått allt större legitimitet, ur många synpunkter är samhällsskadliga. Det har visat sig genom jätteförluster först genom spekulationer på optionsmarknaden (exempelvis den s.k. Stadshusskandalen) och nu senast genom sensationella kreditförluster inom bankväsendet.
Samtidigt anser vi inte att det är statens uppgift att förhindra olika verksamheters fria val av associationsform. Vi accepterar därför den föreslagna lagstiftningen med ett undantag. Vi motsätter oss absolut att de till aktiebolag ombildade bankerna skall få använda ordet ''sparbank'' i sin firmabeteckning eller på annat sätt i sin marknadsföring.
Vi vill inte ta avstånd från företagsformer som grundas på ägarintresse och vinst, men anser att det också behövs aktiva företag som står fria från vinstintresset. Vi beklagar det relativa ointresse som på senare år från statens sida har ägnats åt sådana ekonomiska verksamheter som ej är grundade på vinstmaximeringsprincipen såsom kooperativa företag, allmännyttiga stiftelser och sparbanker. Vi yrkar på att regeringen i en samlad utredning låter utreda hur sådana ekonomiska arbetsformer skall kunna stödjas som en motvikt till den alltmer förhärskande aktiebolagsformen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag till lag om ändring av 6
kap. 2
§ bankrörelselagen (1987:617),
2. att riksdagen beslutar att sparbank som ombildats till aktiebolag ej får använda beteckningen ''sparbank'' i marknadsföring eller annan relation till allmänheten,
3. att riksdagen hos regeringen begär en utredning om förslag till stöd och stimulans till ekonomiska associationsformer som är fria från vinstintressen såsom sparbanker, kooperativ och ekonomiska stiftelser som motvikt mot aktiebolagsformens alltmer dominerande ställning.
Stockholm den 15 april 1991 Lars Norberg (mp) Elisabet Franzén (mp) Krister Skånberg (mp) Carl Frick (mp)