Kärnkraftens ekonomi
Försäkringsbolagen vägrar försäkra mot atomolyckor
Efter det att överenskommelsen träffats mellan s, fp och c om energipolitiken, har nya uppgifter kommit fram som bevisar kärnkraftens unika risker och kostnader.
Den internationella försäkringsmarknaden har stängts för kärnkraften. Alla försäkringsbolag som säljer stora försäkringar för industrier, fartyg, byggnader o s v vänder sig till en internationella återförsäkringsmarknad, för att sprida riskerna.
Där vägrar man att befatta sig med kärnkraftolyckor. Man har nyligen dragit den slutsatsen från Tjernobyl- katastrofen att den samlade kapaciteten av världens försäkringsmarknader sannolikt inte är tillräcklig för att ersätta skadorna vid stora atomolyckor. Londonmarknaden som är ledande inom sjöoch transportförsäkringsbranschen, har beslutat att från årets början utesluta alla risker från kärnteknisk verksamhet från sina försäkringsvillkor.
Medborgarnas skyldigheter vid atomolyckor
Betänkandet SOU 1989:86 Samhällets åtgärder mot allvarliga olyckor överlämnades till försvarsministern av utredningen om kärnkraftsberedskapen strax före jul 1989. Enligt förfogandelagen och lagen om tjänsteplikt är man i dag skyldig att hjälpa till vid det akuta skedet i en kärnkraftolycka. I betänkandet föreslås att lagen utökas så att medborgarna också ska vara skyldiga att ställa upp vid saneringen efter kärnkraftolyckor. På sid 243 anförs att ''-- -- --situationen i ett saneringsskede (kan) vara sådan att det är nödvändigt att mobilisera samhällets totala resurser''. (Min kursivering.) Resurser bör därför kunna tvångsrekvireras och ''-- -- -- personal kunna tas ut med tjänsteplikt.''
Här är ännu ett exempel på kärnkraftens särbehandling. Ingen annan fredlig verksamhet kan ha så fruktansvärda konsekvenser.
Betänkandet har remissbehandlats men proposition från regeringen har inte aviserats.
Utred de olika elproduktionsbranschernas kostnader!
Regeln i en marknadsekonomi är att all kommersiell verksamhet bör bestrida sina kostnader. Det kan vara motiverat att samhället satsar i forsknings-, utvecklings- och investeringsskedet, men stor enighet råder att det är olämpligt att företag i längden är beroende av statliga subventioner.
Det finns klara indikationer på att kärnkraften inte klarar sig utan sådana subventioner. I Storbritannien privatiserades de statliga energiföretagen, utom kärnkraften, som den privata marknaden vägrade att ta över av ekonomiska skäl. Försäkringsbranschen är specialister på att bedöma kostnader för olika risker. Vilka slutsatser drar vi av deras beslut att inte försäkra för kärnkraftsolyckor?
En parlamentarisk utredning bör tillsättas för att jämföra olika elproduktionsbranschers totala kostnader.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär en jämförande utredning om elproduktionsbranschens totala kostnader.
Stockholm den 12 mars 1991 Birgitta Hambraeus (c)