Stöd till kraftvärmeverk
Regeringens proposition ''Energipolitiken'' syftar bl.a. till att underlätta för kommuner och andra att medverka till att nya elproduktionsanläggningar kommer fram. Av detta skäl vill man gynna ett av de effektivaste sätten för att nå detta, nämligen kraftvärmeproduktion. Detta sker bl.a. genom skatteavdrag för allmän energiskatt för allt bränsle, alltså även den del som används för värmeproduktion i kraftvärmeverk. För elproduktionen gäller redan nu avdragsrätten. (Avsnitt 6.2)
För att det skall bli intressant att ta ytterligare ett steg, nämligen övergå till biobränsleeldade kraftvärmeverk, innehåller propositionen förslag om investeringsstöd för nya biobränsleeldade kraftvärmeverk (avsnitt 7.2), samt åtgärder för att förbättra konkurrenskraften för befintliga sådana. (avsnitt 7.3)
Förslagen innebär bl.a. att det blir mer förmånligt än för närvarande att använda fossila bränslen vid kraftvärmeproduktion. Utifrån utgångspunkten att det är nödvändigt att underlätta framtagande av fler effektiva elproduktionsanläggningar bör detta godtagas. Då uppstår emellertid problemet att skillnader i kostnader mellan kraftvärmeverk eldade med fossila bränslen och biobränsleeldade sådana blir mindre än för närvarande. Det finns uppenbara risker att detta kommer att få till följd att incitamenten för att övergå till det som ur miljösynpunkt är bäst, nämligen att använda biobränslen, minskar eller t.o.m. bortfaller. Detta har också regeringen som tidigare nämnts uppmärksammat genom förslagen i avsnitten 7.2 och 7.3. Vi tror dock inte att dessa förslag är tillräckligt långtgående för att få avsedda effekter. Vi återkommer senare med förslag vad gäller ändrade regler för att stödja kraftvärmeproduktion genom ändringar i beskattningsmetoden.
Enligt propositionen skall som nämnts investeringsstöd utgå med 4.000 kronor per kW el i nya kraftvärmeverk. Stödet skall också utgå till ombyggnad för biobränsleeldning. Detta stöd är dock maximerat till 25 procent av totalkostnaden för ombyggnaden. Detta förslag bör stödjas.
I avsnitt 7.3 föreslås att ett bidrag på 1.000 kronor per KW skall lämnas till anläggningar för kraftvärmeproduktion med biobränslen. Förutsättning för att stöd skall utgå är att anläggningen skall ha beställts under tiden den 1 januari 1985--19 februari 1991. Det bör då noteras att av de på sidan 25 i propositionen uppräknade verken som är under byggnad är det bara några få som byggs för biobränsleeldning, nämligen Karlskoga, mindre del biobränsle, och Kiruna. Den sistnämnda ägs av Vattenfall.
De kommuner som tidigt insåg vikten av att övergå till miljövänliga energislag som Borås, Linköping, Växjö kommer ej att få ta del av detta stöd eftersom de byggdes alternativt konverterades till biobränsleeldning under perioden 1980 -- 1984. Vår uppfattning är att de satta tidsgränserna är alltför snäva. Det borde faktiskt i stället vara så att de kommuner och framför allt dessa kommuners konsumenter nu premierades genom att stöd också tillkommer dessa verk. Gränsen bör därför vara den 1 januari 1980 i stället för samma datum 1985.
I propositionen motiveras de snäva tidsramarna med att äldre anläggningar inte har så betungande kapitalkostnader. Man kan inte uttala sig så kategoriskt eftersom detta bl.a. är beroende på vilka avskrivningsmetoder som använts. Dessutom har de kraftvärmeverk som tidigt satsat på biobränslen, och i slutändan dessa verks konsumenter, påtagit sig högre kostnader än vad eldning med kol skulle ha inneburit under de gångna åren.
Vad gäller marginalerna mellan kraftvärmeproduktion baserat på fossila bränslen kontra biobränslen vill vi anföra följande.
Vi har tidigare instämt i förslaget att kraftvärmeproduktion som produktionsmetod skall premieras för att få fram de nödvändiga alternativen. Vi sätter däremot ett frågetecken för metoden att detta skall nås genom skatteavdrag för allmän energiskatt (detta kommer i huvudsak att beröra fossila bränslen). I stället bör inriktning vara att skatteavdraget skall relateras till kraftvärmeprocessen utan bindning till använt bränsle. Dessutom bör en stor andel elproduktion premieras. Detta förslag innebär att stödet till resurssnål kraftvärmeproduktion inte kommer att favorisera fossila bränslen på bekostnad av biobränslen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att stödet till kraftvärmeproduktion utformas så att biobränsleeldade verk ej missgynnas
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bidrag till i gång varande anläggningar.
Stockholm den 12 mars 1991 Arne Kjörnsberg (s) Berit Löfstedt (s) Kjell Nilsson (s)