I Oskarshamns kommun berörs 2 000 personer med sina anställningstillfällen av verksamheten vid kärnkraftverket. Det motsvarar 14--15 % av den totala sysselsättningen i kommunen. Riksdagen har beslutat om avveckling av verksamheten till år 2010. Detta beslut gäller alltjämt. För somliga utomstående framstår detta som ett löfte. För bl.a. de 2 000 nyssnämnda framstår beslutet som ett hot. Det gäller deras sysselsättning och allt vad det innebär om arbetsplatsen inte längre får vara kvar.
För att konsekvenserna av avvecklingen skall bli acceptabla ur både ekonomisk och social synpunkt måste särskilda åtgärder vidtagas för att mildra effekterna.
I ett gemensamt yttrande har TCO-distriktet och LO- distriktet i sydöstra Sverige sagt bl.a. följande:
Lokalt finns inga alternativ till annan sysselsättning för berörd personal. Om de berörda tvingas flytta kommer servicen i kommunen att försämras. Ny högteknologisk sysselsättning måste skapas. Annan form av elproduktion uppges ligga närmast till hands. Vidare behöver högskoleutbildningen byggas ut. Medel bör avsättas för forskning och utveckling av alternativ energiproduktion och ett energitekniskt centrum bör bildas i Oskarshamnsområdet.
Kommunen har för sin del uttryckt sig på liknande sätt och framhåller vikten av att -- som arbetsgruppen för kompetensoch sysselsättningsfrågor föreslog i betänkandet SOU 1990:40 -- staten medverkar till lokalisering av verksamhet för alternativ elproduktion i kommunen samt att beslut om detta utvidgas till att omfatta även andra verksamheter än elproduktion.
Om verksamheten vid kärnkraftverket tvingas upphöra före år 2010, på grund av ett politiskt beslut och inte beroende på företagets egna åtgärder eller beslut, är det logiskt att statsmakterna också tar hänsyn till effekterna av beslutet. Detta skall gälla företaget och dess anställda och deras sysselsättning, serviceföretag och deras anställda och kommunens situation med förlorade arbetstillfällen och infrastrukturen i övrigt i kommunen. Kraftfulla åtgärder behövs. Möjligheten till acceptabla lösningar blir större ju förr man börjar. Omställningsperioden har getts en längsta gräns, som kan riskera att enligt gällande beslut bli kortare.
Varje år är värdefullt och måste tas till vara. Meningsfulla och kraftfulla åtgärder där statsmakterna måste spela huvudrollen och ta största ansvaret för berörda anställda och kommun måste snarast ske.
Med hänvisning till det anförda hemställs att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att ersätta arbetstillfällen inför ett framtida beslut om stängning av kärnkraftverket i Oskarshamn
Stockholm den 12 mars 1991 Birger Rosqvist (s)