Det är mycket viktigt att frågor rörande tillgången till kompetent personal hos kärnkraftsverken och myndigheter som har med dessa anläggningar och deras produktion att göra ägnas största uppmärksamhet.
Svenska forsknings- och utbildningsinstitutioner, myndigheter samt kärnkraftsföretagen och deras leverantörer och entreprenörer måste ges och få ha fortsatt hög förmåga och kompetens att genomföra utredningar och forskningsprojekt inom kärnteknik, kärnsäkerhets- och strålskyddsområdet. Det behövs alltfort gedigen utbildning som ger möjlighet att inte bara vidmakthålla utan också höja säkerheten inom verksamhetsområdet. Tillståndsinnehavarna -- kraftverken -- driver en omfattande utbildning inom bl.a. strålskydd och kärnteknisk verksamhet i övrigt. Men självklart måste också utbildningen på kvalificerad högskolenivå inom kärnteknik få stor uppmärksamhet.
Efter att de numera bättre nyanserade tankegångarna vad gäller avvecklingstakten gett sig till känna och med den trepartiuppgörelse som nu har träffats om energipolitiken, blir det säkert lättare att rekrytera lämpliga och goda krafter för det kärnfysiska och kärntekniska området. Det anges ju nu i propositionen att de tekniska, ekonomiska och säkerhetsmässiga motiven mera får avgöra tidpunkt för avvecklingsstarten. Det låter bra.
Viktigt är också att vi i Sverige har tillräcklig förmåga att inhämta och införliva utländskt kunnande inom de kärntekniska verksamheterna. Ett stort antal kärnkraftverk finns i drift och flera kommer till i vår näraliggande omvärld. Även detta motiverar starkt fortsatta insatser för forskning och utveckling inom kärnteknikområdets många vetenskapliga grenar. Svenskt fortsatt internationellt engagemang inom det tekniska och vetenskapliga området och kontakter med utländsk kärnkraftsindustri är också mycket angeläget för framtiden och till detta krävs väl kvalificerade krafter.
Med hänvisning till det anförda hemställs att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om angelägenheten av även framtida tillgång på högt kvalificerad och kompetent personal inom det kärnfysiska och kärntekniska området.
Stockholm den 12 mars 1991 Birger Rosqvist (s) Nils T Svensson (s)