Rätten att transitera el
Vid försök att bilda andelsföreningar för vindkraft enligt dansk modell, s k möllelag, har det visat sig omöjligt att få rätt till transitering av el till flera mottagare, även om de bor grannar. I Svenska Elverksföreningens senaste, ensidigt utfärdade rekommendationer om betalning och övriga villkor för mindre elproduktionsanläggning upp till 1 500 kW, EKOVISAM 89, finns ett nytt avsnitt att eldistributören mot kilometeravgift kan erbjuda sig att transitera el från t ex ett vindkraftverk till en enda förbrukningspunkt. Därför har t.ex. en förfrågan från tre lantbrukare att gemensamt få sätta upp ett medelstort vindkraftverk och få elen överförd hem via nätet mötts av ett nej från eldistributören med hänvisning till EKOVISAMs skrivning att det bara får finnas en enda mottagningspunkt.
Vidare rekommenderar EKOVISAM att eldistributören skall ta ut en mycket hög administrationsavgift för ev. eltransitering.
För eltransitering över något längre sträckor saknas också reduktion av avgiften med hänsyn till att transiteringen övergår från verklig överföring i ledningarna till fiktiv transitering, eftersom den ström som producerats i verket används i närområdet.
På sikt bör regler för en helt fri transitering tillskapas. Detta behöver dock utredas bl.a. för att få likartade regler i Norden. Däremot bör vi enligt dansk modell för möllelag lagstifta om rätten till hemtransitering av vindkraftproducerad el från ett eller flera verk till en eller flera användare t.ex. medlemmarna i en andelsförening. För denna tjänst bör eldistributören enbart få ta ut en skälig ersättning baserad på självkostnad.
Om riksdagens avsikt är att främja tillkomsten av medelstor vindkraft genom investeringsbidrag bör det gynna vindkraftutveckling med spritt ägande bland människor som vill ta miljöansvar och producera egen ren elenergi.
Rätten till transitering kan utvidgas i flera steg och ett första mindre steg som kan lagstiftas om utan större utredning är rätten till fri transitering inom tre mils radie från eller inom samma kommun som produktionsanläggningen finns. Uppstår tvister om transitering och skäligheten i priset för denna får ärendet föras till Prisregleringsnämnden för elektrisk kraft.
För att underlätta tillkomsten av andelsägda elproduktionsanläggningar bör riksdagen upppdra åt regeringen att föreslå ny lagstiftning att gälla från den 1 juli 1991 om rätt till fri transitering i ett närområde till en eller flera elproduktionsanläggningar. Som lämplig avgränsning kan gälla att produktionsanläggningen skall finnas i sammma kommun eller inom 30 kilometers avstånd från förbrukningspunkterna. Som ersättning till nätägaren/ägarna skall ersättning utgå för faktiska kostnader och administrativa pålägg, dvs motsvara självkostnaden.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag till lag om transitering av el i enlighet med vad som anförts i motionen
Stockholm den 12 mars 1991 Krister Skånberg (mp)