Teknikutvecklingsstöd till mindre och medelstora vindkraftverk
I Sverige har stora belopp, ca 800 miljoner kr, satsats på utveckling av stora vindkraftverk medan teknikutvecklingen av små och medelstora verk, fått inget eller mycket ringa teknikutvecklingsstöd.
Trots storleken på insatsen i svensk vindkraft blev den samlade elproduktionen från svenska vindkraftverk under 1990 endast ca 10 GWh. I Danmark, där man valt en annan väg för teknikutvecklingen av vindkraft genom att i små steg gå från mindre till större verk har man med en hälften så stor statlig insats dels fått en elproduktion under 1990 på 460 GWh vindkraftsel, dels fått fram en betydande industrigren för produktion av vindkraftverk som används i Danmark och en betydande export till flera hundra miljoners värde 1991.
Utfallet av den ensidiga svenska satsningen på storskalig vindkraft bör vara att den nu är mogen för en omprövning. I fortsättningen bör hälften av teknikutvecklingsstödet till vindkraft gå till utvecklingen av små verk, med lägre effekt än 60 kW, samt medelstora verk på 60--1 000 kW och andra hälften till fortsatt utveckling av storskalig vindkraft i megawattsklassen.
Genom att i riksdagsbeslutet om energin klart uttala att minst hälften av teknikutvecklingsstödet till vindkraft skall gå till storleksklassen under 1 000 kW, uppnår man också den effekten att även vindkraft under 60 kW får del av vindkraftsstödet, vilket inte är klart angivet i propositionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att hälften av det teknikutvecklingsstöd som avsätts till vindkraft skall ges främst till medelstor vindkraft med effekt mellan 60 och 1 000 kW men en del även till utveckling av småskalig vindkraft med effekt på högst 60 kW.
Stockholm den 12 mars 1991 Krister Skånberg(mp)