I propositionen anges att regeringen anser att transportforskningsberedningen bör få disponera 30 milj.
kr. per år under fyra år från energiteknikfonden för stöd till utvecklings- och demonstrationsprojekt rörande användning av motoralkoholer.
Utöver motoralkoholer borde även metangas producerade ur grödor ingå.
Ett av de främsta skälen till att stödja biobränslen bör vara att komma till rätta med koldioxidproblemen.
Som framgår av miljöpropositionen krävs det åtgärder även inom transportsektorn för att infria ambitionen att begränsa utsläppen av koldioxid. Denna sektor svarar för drygt en tredjedel av nämnda utsläpp. Trafiksektorn svarar för en tung andel av koldioxidbelastningen. Icke fossila bränslen måste ges möjlighet att konkurrera med dagens drivmedel.
I miljöpropositionen anges vidare att miljövinster kan uppnås om traditionella bränslen, främst bensin och diesel, ersätts med alternativa drivmedel. Detta kan gälla motoralkoholer, gas och el.
Såväl alkoholer som metangas kan utvinnas ur inhemsk biogröda. Båda dessa energibränslen bör därför vara av samma intresse för den som odlar gröda som energiproduktion.
Miljödelegationen för västra Skåne pekar också på möjligheterna att, genom metangasproduktion med gräs som råvara, skapa ett transportsystem som är miljöanpassat i alla led samtidigt som möjligheterna för landskapsvård förbättras.
Längs Höje å kommer det i framtiden att finnas våtmarker, vars gräs kan bli till råvara för metangasproduktion. Metangasen kan användas som bränsle till stadsbussarna och man får därmed ett transportsystem som är miljöanpassat i alla led:de våtmarker som skapas fångar kväve och bidrar till att förbättra miljösituationen i havetpå våtmarkerna kommer bland annat utrotningshotade vadarfåglar att kunna häcka och rastametangasutvinningen tar till vara energiinnehållet i gräset och ger möjlighet att återföra näringsämnen till den odlade markengasen är ett mycket rent drivmedel och kommer att märkbart minska utsläppen av olika luftföroreningargasbussen bullrar mindre än de konventionella dieselbussarna, samt attden av biomassa framställda gasen vid förbränning inte ger något nettobidrag av koldioxid till atmosfären och bidrar alltså inte till växthuseffekten.
Miljödelegationen menar också att en mindre anläggning för biogasframställning bör prövas. Här kan avfall från jordbruk och livsmedelsindustri komma in tillsammans med energigräset. Med biogas skulle man kunna klara hela kedjan och alltså även återföra näringsämnen till jorden.
Kommunfullmäktige i Lund beslöt den 21 mars 1990 att påbörja en förstudie i samarbete med Miljödelegationen för västra Skåne med syfte att skapa en ekologiskt riktig biogasproduktion för stadsbussarna i Lund.
Denna förstudie beräknas vara färdig i april 1991. Kommunen är då beredd att pröva möjligheterna till projektering av en försöksanläggning. Enskilda lantbrukare har redan visat intresse för projektet. Kommunen har lämnat in intresseanmälan till TFB för statligt stöd till projektet.
Sammanfattningsvis kan sägas att stöd till metangasproduktion från gröda är lika väsentligt som stöd för framställning av motoralkoholer. Långt framskridna planer för projekt med metangasproduktion finns. Möjlighet till statligt stöd för dessa projekt är en förutsättning för genomförandet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om metangas producerad ur gröda.
Stockholm den 12 mars 1991 Karin Wegestål (s)