Propositionen 1990/91:88 om energipolitiken bygger på en överenskommelse mellan centern, folkpartiet och socialdemokraterna. Den syftar till effektivare energianvändning och en övergång till förnybar energi. Detta främjar en förnyelse av vårt energisystem och skapar förutsättningar för avveckling av kärnkraften.
Det anvisas samtidigt betydande resurser för att genomföra de lagda förslagen. Trots detta kommer resurserna i flertalet fall att vara mycket knappa. Mot denna bakgrund är det mycket viktigt att anvisade medel används effektivt. Tyvärr har stödet i något fall fått en utformning som gör det mindre effektivt.
Biobränslen och kraftvärme
Stödet -- till kraftvärmeproduktion med biobränslen -- föreslås bli ett investeringsbidrag på 4.000 kr/kW eleffekt. Detta ökar självklart konkurrenskraften för biobränslen gentemot kraftvärme baserad på gas, olja eller kol. Samtidigt föreslås ett generellt stöd till kraftvärme genom att allmän energiskatt slopas på den värmeproduktion som sker i kraftvärmeverk.
Det utgår i utgångsläget ingen allmän energiskatt på biobränslen. Det innebär att det generella stödet endast främjar kraftvärme som använder fossila bränslen, såsom kol, olja och naturgas. En annan nackdel är att räknat per kWh el ökar skattefördelen ju lägre elandelen är av kraftvärmeverkets totala energiproduktion. I vissa fall kan det t.o.m. bli så att den slopade allmänna energiskatten kan betyda mer stöd per kWh el när man använder olja än vad investeringsbidraget gör vid användning av biobränslen.
Konsekvensen blir att de två stöden motverkar varandra och hundratals miljoner av våra skattepengar används årligen utan att ge någon styrande nettoeffekt. Detta kan undvikas genom att istället för att slopa energiskatten följa majoriteten i Miljöavgiftsutredningen, som föreslog ett generellt stöd till kraftvärme med 4 öre per kWh el.
Mängden el producerad i kraftvärmeverk har under de senaste åren varit väsentligt mindre än den el som förbrukats i avkopplingsbara elpannor. I propositionen föreslås att skattefriheten för avkopplingsbar el slopas, vilket innebär ökade skatteintäkter på ca 5 öre per kWh el för denna del. Den slopade skattefriheten på avkopplingsbar el finansierar för närvarande med god marginal det föreslagna generella bidraget till kraftvärme.
En miljard kronor föreslås som ram för investeringsbidrag till kraftvärme med biobränslen. Med en stödnivå på 4.000 kr per kW el räcker detta belopp till 250 MW, vilket motsvarar en fjärdedels större kärnkraftverk. Då har inget stöd räknats till befintlig kraftvärme med biobränslen.
Om MIAs bidragsförslag väljs istället för slopad energiskatt kan investeringsbidraget sänkas till 2.000 kr per kW och ändå ge en klart bättre stimulanseffekt. Befintlig kraftvärme med biobränsle behöver inget stöd utöver det generella stödet på 4 öre/kWh. En miljard kronor räcker då till 500 MW istället för 250 MW. Pengarna används mer än dubbelt så effektivt. Det bör därför vara fullt möjligt att alternativt använda ett par hundra miljoner som investeringsstöd för produktionsanläggningar för förädlade biobränslen.
En viktig bieffekt av 4 öres bidrag till all kraftvärme är att det väsentligt kommer att öka skogsindustrins intresse för mottrycksproduktion.
Det ovan skissade förslaget bör föreläggas riksdagen senast i samband med nästa årliga omprövning av energipolitiken.
Förädlade biobränslen
Den industri som producerar förädlade biobränslen slogs till stora delar ut av de låga oljepriserna 1986--1989. För återuppbyggnad och förnyelse krävs ett investeringsstöd och möjligheter att få utvecklingspengar från energiteknikfonden. Viktiga nya områden är förädlingen av energigrödor, t.ex. pelletstillverkning av rörflen och metangasproduktion baserad på lucern. Om den tidigare i motionen föreslagna effektiviseringen av stödet till kraftvärme och biobränslen genomförs kan 200 miljoner av den miljard som föreslås till stöd för kraftvärmeproduktion med biobränslen användas som investeringsstöd för produktionsanläggningar för förädlade biobränslen, i första hand metangas, pellets och pulver.
Energiskog
I Sverige pågår en framgångsrik forskning avseende energiskog. Alla är överens om att biobränslen är en viktig energikälla för framtiden. Energiskogen är en viktig del av denna. Det är därför av stor vikt att pågående energiskogsforskning kan fullföljas i sin helhet. Vid behov bör extra medel anvisas inom den totalram som anges i energipropositionen.
Med stöd av vad som ovan anförts hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förslaget om stöd till kraftvärmeproduktion med biobränslen och att det generella stödet till kraftvärme skall ges den utformning som anges i motionen,
2. att riksdagen beslutar om investeringsstöd och utvecklingsstöd från energiteknikfonden för produktionsanläggningar avseende förädlade biobränslen enligt de riktlinjer som anges i motionen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionens anförts om fullföljande av pågående energiskogsforskning.
Stockholm den 12 mars 1991 Ivar Franzén (c)