Det framgår av energipropositionen att elenergiproduktion med våra nuvarande konventionella metoder kommer att hämmas av brist på fossila bränslen, av problem med luftföroreningar och av problem rörande kärnkraftssäkerheten.
Tvärtemot den allmänna uppfattningen står förnybara energikällor, i första hand biomassa och vattenkraft, redan nu för omkring 20 procent av världens energi.
Solens strålar är en gratisresurs som kan utnyttjas med enkla förändringar i byggnadskonstruktion, design och orientering.
Med solen som den förnybara och i princip outtömliga energikälla den är och som inte smutsar ner vår miljö, kommer denna att spela roll i vår framtida energiförsörjning.
Den vetenskapliga och tekniska utvecklingen visar på ett förestående genombrott för solen som energikälla, vilken direkt omvandlar solljus till elektricitet. Framstegen inom solcellsteknologin har det senaste årtiondet skett genom stegvisa förbättringar av utbytet från solcellerna. Solfångare kan också omvandla solstrålar till elektricitet.
Mängden producerad elektrisk energi i förhållande till mängden infallande solljusenergi har kunnat ökas och genom övergång till tunnfilmsteknik har tillverkningskostnaderna drastiskt kunnat sänkas. Mot bakgrund av de tekniska framstegen kommer priset på solcellsproducerad elektricitet att sjunka kraftigt de närmaste fem åren. Över de senaste två decennierna har kostnaden för el från solceller i USA sjunkit från 30 dollar per kilowattimme till endast 30 cent. Solceller tycks till sist bli det dominerande sättet att utvinna solkraft. Solceller har ytterligare en fördel. Eftersom de kan decentraliseras mer krävs mindre investeringar i transport och distributionssystem.
Sveriges möjligheter till elenergiproduktion med solceller är emellertid långt ifrån ideala. Många uppfinningar, maskiner och processer som skulle få fram energi i en solbaserad ekonomi kan nu konkurrera ekonomiskt med fossila bränslen. Storskalig elenergiproduktion i Sverige skulle därför behöva kopplas till lagring av energi.
Den som idag vill förse sitt hus med solceller av traditionell kiseltyp kan få räkna med ett kvadratmeterpris runt 7 000 kr. Men läget blir ett helt annat om priset per kvadratmeter kommer ned till 140 kr, i prisnivå med vanligt taktegel. En sådan solcell har utvecklats av professor Mikael Grötzel vid tekniska högskolan i Lausanne.
Mycket enkelt uttryckt så består den nya typen av solcell av två vanliga glasskivor, där man bl.a. har klorofyll från naturens växter mellan skivorna. Dessa solceller fungerar även under molniga dagar. Priset kan bli 95 % lägre än för de traditionella kiselcellerna, och man får en garanterad elproduktion på tolv timmar per dag eller över 4 000 timmar per år.
1989 inlämnade tekniska högskolan i Lausanne genom uppfinnaren sitt världspatent på de nya fotocellerna. Denna typ av solceller skulle kunna anbringas på hus som del av fasad eller tak. 130 kvadratmeter solceller skulle kunna ge 15 000 kWh. Solcellerna producerar el för direktverkan under dagen och vätgas under natten.
Den solproducerade elenergin kan lagras i form av vätgas. Genom elektrolys av vanligt vatten ger varje ström från solcellerna en viss mängd vätgas. När vätgasen sedan används i spis, tvättmaskin eller bil bildas endast rent vatten i form av vattenånga.
Vårt land ligger efter i teknisk utveckling på detta område. Försök måste startas med produktion av el via solceller och av vätgas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att styrelsen för teknisk utveckling eller motsvarande får i uppdrag att starta försöksverksamhet med uppvärmning av bostadshus medelst solceller.
Stockholm den 12 mars 1991 Kaj Nilsson (mp)