Uppgörelsen om energipolitiken mellan socialdemokraterna, folkpartiet liberalerna och centerpartiet skapar goda förutsättningar för en långsiktig energipolitik här i landet. Den utgör också ett viktigt steg mot målet att trygga tillgången på el och upprätthållandet av sysselsättning och välfärd.
Vissa ekonomiska styrmedel föreslås i prop. 1990/91:88. Därutöver finns ytterligare åtgärder som bör övervägas på bostadssektorn, i kommersiella lokaler och inom industrin.
Vad det gäller bostadssektorn bör lånereglerna utformas så att hushållning med energi stimuleras. Utvecklingen av energieffektiviteten inom bebyggelse har varit framgångsrik. I mitten på 1970-talet låg förbrukningen av värme och varmvatten på omkring 250 kWh per m2 och år. Under 1990-talet finns tekniska möjligheter att minska energiförbrukningen i befintliga hus till 100 kWh per m2 och i nyproducerade hus till 60--80 kWh per m2 .
Samhällsekonomiskt är sådana åtgärder starkt motiverade. I nyproduktionen ligger nu den genomsnittliga förbrukningen på 190 kWh. Inom ramen för Stockholmsprojektet (BFR) har man med rimliga insatser sänkt förbrukningen till 150 kWh. Den brant stigande byggarbetslösheten gör det angeläget att branschens kapacitet utnyttjas för elbesparande i största möjliga utsträckning.
Förbrukningen av el i kommersiella lokaler har ökat starkt under senare tid. För att motverka en ytterligare ökning bör starkare restriktioner införas på denna sektor.
Förutom de ekonomiska styrmedel som föreslås i propositionen bör trappstegstariffer för, i första hand, den elintensiva industrin övervägas. Metoden kan genom koncessionsförhandlingar på ett effektivt sätt ta till vara den elbesparingspotential som finns i många företag, utan att äventyra deras överlevnad. I ett stort pappersbruk som konsumerar 1,5
TWh kan den möjliga besparingen anses vara 0,5
TWh, och ytterligare 0,3
TWhs besparing anses ligga inom räckhåll enligt skogsindustrins tekniska forskningsinstitut. Alltså en halvering av elförbrukningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lånereglernas utformning för bostäder,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om trappstegstariffer för den elintensiva industrin.
Stockholm den 7 mars 1991 Bengt-Ola Ryttar (s)