Vätgas
Minskade utsläpp från fordon drivna på vätgas
Vätgas är det renaste av alla brännbara bränslen. Vätgas är emellertid inte en energikälla utan energibärare och måste framställas. Vid förbränning av vätgas bildas endast vattenånga och små mängder av kväveoxider, som bildas ur atmosfärisk kvävgas och syre. Dessa utsläpp kan minskas genom lägre förbränningstemperaturer och nästan elimineras om man använder katalysator. Använder man syrgas istället för luft slipper man helt ifrån kväveoxiderna.
Regeringen har erkänt att reduceringen av kväveoxider, det s.k. 30-procentsmålet, inte kommer att kunna uppnås. Ambitionen att sänka utsläpp av koldioxid och kväveoxider kräver ett radikalt nytänkande speciellt på trafikområdet. Regeringen borde istället för att ge avkall på 30- procentsmålet höja ambitionen och kräva en reducering på minst 50 procent till år 2000. I Japan tas i dagarna fram bilar drivna på vätgas. Tyskland, USA m fl stater har redan tidigare erfarenheter av vätgasdrivna fordon. En ändrad kurs måste tas av regeringen, där man slutar att konservera gamla dåliga lösningar och där oljeavtal och kontrakt snarast sägs upp för att på det viset ge en chans för nytänkande inom vätgasens område.
Forskning och projekt
Senaste rönen inom solcellsforskningen visar att solceller kan framställas till ett mycket lägre pris och miljövänligare än tidigare. Bl a har professor Grätzel i Schweiz med en ny typ av solcell, där klorofyll ingår som en komponent, tagit fram en cell som fungerar redan vid indirekt ljus. Genom elektrolys av vatten, där solceller bidrar med el, kan vätgas (och syrgas) produceras.
Tyska och saudiska ingenjörer arbetar även med storskaliga projekt att med el från solceller framställa vätgas. Dessa tänker sig sol-väte-processer i stora solcellsanläggningar i öknen kombinerade med gasledningar. Väte kan lagras i metallhydrider, eller i trycktankar eller underjordiska reservoarer.
I Sverige har Welgasprojektet (Wind-electricity-gas) visat hur vindkrafts-el via elektrolys ger vätgas och därmed kan driva både bil och en del av hushållet. Bilen är den stora energiförbrukaren och miljöförstöraren. Man kan genom sol, vind och vatten drastiskt minska utsläppen från bilen och nyttja elöverskottet nattetid genom att tanka bilen vid denna tidpunkt.
Elektricitet kan även genereras kemiskt genom att tillföra syre och väte till en bränslecell, varvid inga utsläpp av kväveoxider uppstår. Bränsleceller kan användas i vätgasdrivna elbilar i stället för de ineffektiva förbränningsmotorerna. Nu finns celler som omvandlar 40 % av naturgasens energi och elektricitet medan de som bygger på vätgas har en effektivitet på 70 %. Vanliga förbränningsmotorer utnyttjar sällan ens 25 % av bensinens energi.
Den kemiska industrin producerar för närvarande väte från fossila bränslen. Detta spill skulle i en övergångstid, tills dessa fossila bränslen eliminerats, direkt kunna driva bilar och bussar. Detta skulle gynna både miljön och ge ett energitillskott. Vätgasdrivna fordon skall befrias från såväl accis som fordonsskatt.
Miljöpartiet de gröna anser att forskningen på vätgas måste stimuleras ytterligare och att erfarenheter på det internationella planet måste inhämtas för att vi i Sverige inte skall komma på efterkälken.
Med anledning av det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om internationell forskning och stimulans av forskning och projekt med vätgas,
[ att riksdagen beslutar att vätgasdrivna fordon skall befrias från såväl accis som fordonsskatt,1]
[ att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att radikalt minska utsläppen av koldioxid och kväveoxider (minst 50 % till år 2000) genom att prioritera den rena vätgasen framför fossila bränslen,1]
2. att riksdagen beslutar att säga upp oljeavtal/kontrakt för att kunna stimulera nytänkande på vätgasens område,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att i en övergångsperiod utnyttja spill av väte från industriprocesserna till att driva fordon.
Stockholm den 11 mars 1991 Eva Goe s (mp) Krister Skånberg (mp)
1 1990/91:Jo123