Vid produktion av bensin och andra mer lättflyktiga produkter vid raffinaderierna uppstår högsvavliga restoljor som inte får förbrännas i vårt land. Dessa oljor exporteras främst till England och Italien i en volym av ca 2 miljoner kubikmeter per år och ger raffinaderierna mer än 1 miljard i exportintäkter. Om dessa restprodukter inte exporterades utan skulle destrueras eller lagras i Sverige skulle raffinaderiernas ekonomi kraftigt försvagas eller bensinpriset höjas.
I enlighet med det s.k. svavelprotokollet från år 1985 inom ramen för 1979 års Genèvekonvention har Sverige och andra länder förbundit sig att minska svavelutsläppen med 30 % mellan åren 1980 och 1993 för att motverka försurningen av mark och vatten.
Det är ur moralisk synpunkt tvivelaktigt att man i Sverige genom export av restprodukter kan hålla nere svavelutsläpp och sänka kostnaderna för hanteringen. Det innebär att ett rikt land med god ekonomi och utvecklad teknik exporterar ett allvarligt miljöproblem till andra länder med sämre reningsteknik, som ger högre svavelutsläpp.
På grund av de ökade kraven på minskade svavelutsläpp i hela världen torde de nämnda restoljorna bli allt svårare att sälja.
Ett ur miljösynpunkt betydligt mer tilltalande sätt vore att vid vissa anläggningar, t.ex. SSAB i Luleå, ersätta energi från kol med energi från förgasade oljor. Det kol och den koks som används där och i en del kommunala värmeverk torde stå för en avsevärd del av de miljöskadliga utsläppen i de områden de används. Bortåt 10 % av de totala koldioxidutsläppen i Sverige torde komma från förbränning av kol och koks. Dessa utsläpp kan kraftigt minskas om man i stället använder förgasade oljor. Planerna på att förgasa dessa restoljor och använda den renade gasen för energiproduktion är långt framskridna.
En förutsättning när man använder restoljor är naturligtvis att en avancerad reningsteknik kommer till användning. På sikt måste vi i all energianvändning komma bort från fossila bränslen. Användandet av restoljor måste i det perspektivet ses mer som ett miljöanpassat omhändertagande av miljöfarligt avfall än som en långsiktig lösning på ett energiproblem.
Regeringen bör ta initiativ för att utreda möjligheterna att använda förgasade restoljor som ersättning för kol som energikälla.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen begär att regeringen utreder hur förgasade restoljor kan ersätta kol i energisystemet i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 11 mars 1991 Bengt Hurtig (v) Alexander Chrisopoulos (v) Viola Claesson (v) Rolf L Nilson (v) Jan-Olof Ragnarsson (v) Jan Strömdahl (v) Annika Åhnberg (v)