Genom lagstiftning är kärnkraftverkens ägare förpliktigade att, till fonder för omhändertagande av kärnkraftens högaktiva avfall samt för rivning av och rivningsprodukter från kärnkraftverken, inbetala en avgift som utgår per kilowattimme levererad effekt från respektive företag.
Principen är givetvis god. Det är sällan som den levande generationen i praktisk handling visar sådan hänsyn till kommande generationer. Men så är också den börda som vi, nu levande, lägger på kommande generationer i form av efterlämnat kärnenergiavfall unik.
Även om principen är riktig anser vi, att tillämpningen har allvarliga brister.
För det första utgår kärnkraftsindustrin och statens kärnbränslenämnd ifrån, att kärnkraften skall användas fram till år 2010. Men därom vet vi intet. Allvarliga kärnkraftsolyckor kan när som helst framtvinga en tidigare avveckling.
Ett slutförvar för kärnkraftsavfall kräver först en hög kostnad för etableringen av själva anläggningen, vilken är tämligen oberoende av mängden avfall. Därefter kommer en rörlig kostnad för varje ton avfall som skall förvaras. Därför är det motiverat, att så snabbt som möjligt bygga upp ett kapital som möjliggör direktfinansiering av hela den fasta och rörliga kostnaden för etablerandet av ett slutförvar för det hittills producerade avfallet jämte kostnaderna för kärnkraftverkens rivning.
Vidare utgår man ifrån att fonderade medel kommer att förräntas med en positiv realränta. Detta är inte moraliskt acceptabelt av två skäl:
1. Vår generation, som utnyttjar kärnenergin, kan inte vara säker på att realräntan under kommande år kommer att vara positiv. Därför bör den nu levande generationen uppoffra minst så mycket, som man räknar med att man i en framtid behöver för att ta hand om avfallet. Detta kan enklast omskrivas till att man bör räkna med realränta noll.
2. Genom att räkna med en positiv realränta finner man, att ju längre man uppskjuter omhändertagandet av avfallet desto mindre behöver man inbetala till de fonder som skall täcka kostnaderna. I dag räknar kärnkraftsföretagen med att det avfall som produceras under perioden 1972--2010 skall slutförvaras under perioden 2020--2060. D.v.s.: Vad som produceras under 38 år skall slutgiltigt hanteras under 40 år varvid tyngdpunkten ligger på slutet av perioden. Om det visar sig att pengarna inte räcker till, kan man bara skjuta på omhändertagandet tills medlen vuxit med ränta på ränta. Genom att kalkylera med realränta noll undviks sådana spekulationer.
Med anledning av vad som ovan anförts föreslår vi, att avgiften för omhändertagandet av kärnkraftens avfall från och med den 1 juli 1991 ungefärligen fördubblas till 4 öre/kWh levererad effekt från landets kärnkraftverk.
Vidare föreslår vi att statens kärnbränslenämnd och Svensk Kärnbränslehantering AB instrueras att alla kalkyler för omhändertagandet av kärnkraftens avfall skall baseras på kalkylränta noll.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att avgiften till de lagstadgade fonderna för omhändertagande av kärnkraftens avfall fr.o.m. den 1 juli 1991 höjs till 4 öre/kWh,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att kalkyler för omhändertagandet av kärnkraftens avfall skall grundas på kalkylränta noll.
Stockholm den 23 januari 1991 Lars Norberg (mp) Rolf L Nilson (v)