I 6
§ lagen (1984:3) om kärnteknisk verksamhet stadgas:
Ingen får utarbeta konstruktionsritningar, beräkna kostnader, beställa utrustning eller vidta andra sådana förberedande åtgärder i syfte att inom landet uppföra en kärnkraftsreaktor. Lag 1987:3.
Frågan om Sverige skall avveckla kärnkraften till år 2010, behålla den eller bygga nya reaktorer måste avgöras genom öppen debatt -- inte genom att en majoritet i riksdagen stryper utveckling och projektering som skulle kunna vara inlägg i det öppna samhällets fria diskussion.
Att rita, konstruera eller kostnadsberäkna en ny reaktor skadar vare sig människor eller natur. Likväl stadgas i 25 § att den som bryter mot 6 § döms till böter eller högst två års fängelse. Denna staffsats är densamma som gäller för stöld, misshandel, bedrägeri, olaga hot och vållande till annans död.
6
§ i kärntekniklagen tillåter inte att konkreta och kostnadsberäknade projekt på kärnkraftsområdet blir föremål för prövning i den allmänna debatten. De företag som skulle vilja visa på hur en ny kraftproduktion, baserad på kärnteknik, skulle kunna tillföras det svenska kraftsystemet får inte göra detta utan att den ansvarige hotas med två års fängelse. Även planering och projektering av nya forskningsreaktorer torde omfattas av förbudet.
Även om förbudsbestämmelsen har begränsad räckvidd vad gäller antalet personer som kan bli föremål för straffsanktion innebär den i praktiken, genom att den innefattar de existerande kraftföretagen, att ingen seriös aktör kan presentera ett genomarbetat och kostnadsberäknat alternativ till prövning i den energipolitiska debatten. Bestämmelsen -- som motverkar teknisk utveckling och som infördes mot vår vilja -- innebär ett uppenbart ingrepp inte bara i opinionsbildningen utan också i möjligheten att redovisa alternativ. Detta gör att den framstår som oacceptabel från principiell utgångspunkt. Rätten att formulera och sprida åsikter är självklar i en demokrati, liksom också rätten att på ett sakligt sätt kunna underbygga ett budskap. Det nu diskuterade förbudet inskränker denna rätt för betydelsefulla aktörer på energiområdet. Det drabbar sålunda både samhällsdebatten och den tekniska utvecklingen.
Medborgarnas rätt att tänka fritt, att utveckla tankar på skisser eller i form av projektplaner utgör inget åsidosättande av riksdagens och regeringens befogenheter. Lagen är i själva verket ett intrång inte bara i medborgarnas rättigheter utan också i de demokratiskt valda organens integritet eftersom den genom sitt syfte i praktiken söker föregripa en framtida prövning av svensk energipolitik genom att förhindra att konkreta kostnadsberäknade alternativ presenteras.
Folkomröstningens beslut bör även framgent ligga till grund för svensk energipolitik. Det är emellertid den fria debatten som skall lägga grunden för energipolitiken, inte tankeförbjudande lagar. Riksdagen bör därför med omedelbar verkan avskaffa paragrafen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående rätten att fritt redovisa konkreta alternativ i den demokratiska debatten,
2. att riksdagen beslutar att upphäva 6 § lagen om kärnteknisk verksamhet.
Stockholm den 25 januari 1991 Gunnar Hökmark (m) Bertil Danielsson (m) Nic Grönvall (m) Ivar Virgin (m) Karl-Gösta Svenson (m) Tom Heyman (m)