Miljöpartiet kräver att den svenska energipolitiken inriktas på långsiktig, uthållig, ekonomisk och trygg energiförsörjning, baserad på förnybara energikällor och effektivare och minskad energianvändning, som möter hoten både från kärnkraften och växthuseffekten på ett sätt som uppfyller stränga miljökrav, internationella rekommendationer och överenskommelser och som minskar beroendet av import.
Alla partier i Sveriges riksdag tycker väl att den svenska energiförsörjningen skall vara så effektiv som möjligt och att den bör vara miljövänlig. Däremot har man tydligen olika uppfattning om vad som är effektivt, hur kostnader skall beräknas och vilka poster som skall tagas med. Vidare är man oenig om vad som är miljövänligt och vilka risker som finns vid användning av olika energikällor. Särskilt stor är oenigheten om kärnkraftens kostnader och risker. Sverige har länge haft ett överskott i tillgången på el. Det har lett till att vi har ett ''rea''-pris på högspänd elkraft i Sverige som är mycket lägre än vad självkostnaden skulle bli för el från ett nytt kraftverk om det skulle byggas idag. Och till att kraftbolagen uppmuntrat sina kunder att göra av med el.
Det hjälper nog inte med trepartiöverenskommelser om en energipolitik som ska främja effektiv energianvändning och förnybara bränslen så länge det finns el i överflöd, till lågt pris -- lägre än i de flesta andra länder. De flesta elkunderna är nog i detta läge tyvärr ganska ointresserade av att satsa intresse och pengar på att använda energi effektivare.
Därför behövs det kraftfullare och trovärdigare signaler till marknaden -- den signal miljöpartiet kräver är att kärnkraftsavvecklingen börjar nu, under 1991, med minst ett aggregat och att alla parter kan lita på att avvecklingen skall fortsätta -- så snabbt det är möjligt.
Kraftbolagen och industrin behöver en avgörande signal att satsa på effektivare energiutnyttjande och förnybara och miljövänliga energikällor. Industrin och den offentliga sektorn måste få veta att de inte kan fortsätta att använda billig energi på ett slösaktigt sätt.
Byggföretag, hyresvärdar och villaägare som snart ska välja uppvärmningssystem eller hushållsapparat av något slag måste få besked om vad olika energislag kommer att kosta för att välja rätt -- och undvika elvärme!
Då blir det plötsligt intressant med effektivare energianvändning och bättre hushållning, som ger tillgång till inbesparad energi, som kan ersätta eller komplettera andra energiresurser och vara ett billigt och bra alternativ till att bygga nya kraftverk och kraftledningar för att möta ökade behov. I ett helt balanserat energisystem kombineras effektivare energianvändning och utbyggd kapacitet på tillförselsidan på ett sådant sätt att man uppnår lägsta kostnad för energitjänsterna, dvs för den nytta som energin uträttar för användaren.
En sådant balans torde också vara det mest ekonomiska och miljö- och säkerhetsmässigt bästa sättet att minska hotet om klimatförsämring på grund av växthuseffekten.
Jag upprepar här några av de åtgärder som behövs för att främja en effektivare elanvändning:Lönsamhetsgapet måste överbryggas. Det måste löna sig för kraftbolag och distributörer och deras kunder att satsa på effektivare energianvändning. I Sverige kalkylerar kraftbolagen med återbetalningstider för nya elkraftverk på 10 år eller mer och nöjer sig med 6% realränta på sina investeringar medan företag som använder energi normalt räknar med kortare återbetalningstider än 2--3 år och förräntningskraven ofta ligger på 15--20 % eller mer. Privata hushåll tycks kräva ännu högre lönsamhetskrav. Investeringsbidrag eller förmånliga lån för investeringar som ökar effektiviteten i energianvändningen är en möjlighet.
Stora fastighetsbolag har ofta inget ekonomiskt intresse av att köpa dyrare och energisnålare spisar, kyl- och frysskåp till sina hyresgäster och låta dem tjäna på att få lägre elräkningar. Kampanjer med olika former av rabatter, t ex på nya strömsnåla lysrörslampor. Genomsnittskostnaden i 33 av dessa kampanjer i Europa var ca 12 öre per insparad kilowattimme, medan hushållselen för konsumenten idag ofta kostar över 50 öre kilowattimmen. Energileverantörernas taxor bör uppmuntra effektivisering och hushållning. Man kan ha väsentligt högre taxor för den del av elförbrukningen som inte är nödvändig.Tydlig energideklaration på hushållsapparater, på en skylt när de står i försäljningslokalen. Lag i USA.Elräkningar som ger kunderna klara signaler och information. Myndigheter och offentlig sektor bör vara föregångare.Normer för elförbrukningen. Mer stöd till forskning och teknisk och kommersiell utveckling skulle öka möjligheterna och kunna vara mycket kostnadseffektivt och lönsamt.
Nu är risken stor att Sverige tappar chansen att bli ett av de första länderna som utvecklar teknik och utrustning för den energi-effektiva sektorn som kommer att växa och bli stor internationellt. Den skulle kunna ge många nya arbeten och exportinkomster och medverka till en hållbar utveckling. Istället låter man nu svensk industri sabotera sin egen framtid och framtida konkurrenskraft genom sin ängsliga kortsynthet. Det kommer att öka arbetslösheten i Sverige både på kort och lång sikt.
När ska Sverige börja följa Brundtlandskommissionens rekommendation om att halvera sin energiförbrukning och internationella rekommendationer om att minska utsläppen av växthusgaser -- och hur ska det gå till?
Omläggningen till en mer ekonomisk, resurseffektiv, hushållande och miljövänlig energipolitik kan och bör genomföras med ekonomiska styrmedel och så att alla energiförbrukare kan få oförändrade eller bättre energitjänster, dvs nytta av energin, utan väsentligt högre energikostnader, möjligen med undantag för den mest energiintensiva industrin. Ökade energipriser skall kompenseras med minskad förbrukning, och staten kan och bör medverka till att investeringar i ökad energieffektivitet blir företagsekonomiskt lönsamma och till att industrin klarar omställningen bra.
Miljöpartiets förslag till energibeskattning redovisas i vår partimotion.
Omläggningen kommer att leda till att den svenska energiförsörjningen blir mindre sårbar och resurskrävande och att den svenska industrin, jord- och skogsbruket blir konkurrenskraftigare, till att sysselsättningen ökar och till att den svenska bytesbalansen förbättras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av effektivare energianvändning.
Stockholm den 25 januari 1991 Krister Skånberg (mp)