Inledning
Näringslivet på Gotland har sin tyngdpunkt i jordbruket. Sammantaget är livsmedelsindustrin och jordbruket Gotlands största näringsgren. Av det som produceras av jordbruket konsumeras 10 % på ön, och resterande 90 % säljs huvudsakligen till Stockholmsområdet.
Den gotländska industrin domineras av några få tillverkningsenheter, som tillhör företag vilkas huvudkontor och utvecklingsenheter ligger på fastlandet. Övrig industri består till största delen av små företag som enbart levererar till jordbruket eller till de större företagen på Gotland.
Jordbruk 75 % av intäkterna från det gotländska jordbruket kommer från animalieproduktion och 25 % från vegetabilier. Detta beror till största delen på att den gotländska jorden främst lämpar sig för vallodling, och därför är det nödvändigt att animalieproduktionen får fortsätta att dominera.
En förutsättning för jordbruk på Gotland är att det finns en förädlingsindustri. Finns inte den kommer man att bli tvungen att lägga ner jordbruket. Om jordbruket och förädlingsindustrin skall vara ekonomiskt bärkraftiga så måste det vara en relativt hög nivå på förädlingsindustrin -- det mesta måste kunna förädlas inom kommunen. Vänsterpartiet utvecklar sin syn på Gotlands jordbruk i en särskild motion.
Näringsliv och utbildning
Den gotländska industrin domineras av verksamhet med få kvalificerade tjänster. Av de anställda inom industrin på Gotland är bara 18 % tjänstemän, medan riksgenomsnittet ligger på 30 %.
För att kunna bygga ut det gotländska näringslivet måste man satsa på utbildning. Den på Gotland redan befintliga högskoleutbildningen måste därför få växa och utvecklas.
Ett exempel på vad vi anser att staten bör stödja är forskning och utveckling vad gäller alternativa energikällor på Gotland. På ön finns ett flertal privata vindkraftsenheter, och av dem är flera relativt stora andelsvindkraftverk. Gotlands energi AB har prövat en del olika varianter när det gäller alternativa energikällor och högskolan har en inriktning på bland annat energiteknik. Det finns således både erfarenheter och kunskaper som motiverar ett stöd till forskning om och utveckling av alternativa energikällor på Gotland.
Gotlands största industri är Cementa AB:s cementfabrik. Den tillverkar sin cement genom ett stort kalkstensuttag ur det gotländska berget -- ett råvaruuttag som påverkar miljön negativt. Detta motiverar att Cementa AB betalar en rimlig miljöavgift på sitt råvaruuttag. Denna miljöavgift skall tillfalla Gotlands kommun.
Kommunikationer
En mycket viktig förutsättning för Gotlands utveckling är att kommunikationerna med fastlandet fungerar på ett tillfredsställande sätt. De viktigaste transporterna sker via färjetrafiken. Denna trafik fungerar inte bra idag. Ska Gotland kunna utvecklas måste kommunikationerna bli bättre. Huvudproblemen idag är dels att taxorna är för höga, såväl för gods- som persontrafik, dels tidtabellerna. Det måste till en radikalt annorlunda syn på Gotlandstrafiken. Staten borde vid sina bedömningar av anslagens storlek jämställa färjorna i Gotlandstrafiken med annan infrastruktur, exempelvis järnvägar, broar, och vägar som man tar det ekonomiska ansvaret för. Denna jämförelse skulle visa att det finns rejält med pengar att använda till standardförbättringar och prissänkningar på transporterna.
Vi anser att Gotlandstrafiken skall förstatligas och överföras till SJ. Taxorna skall sättas efter SJ:s taxetabell, som helt går efter avståndet, och SJ:s rabattsystem skall användas.
Snabba åtgärder måste till för att skilja på gods- och persontrafik och slopa momsen på kollektivtrafik vilket vänsterpartiet tar upp i sin budgetmotion.
Regeringen föreslår i årets budgetproposition att ersättningen -- 14,5 miljoner -- för särskilda rabatter vid flygtrafik på Gotland avskaffas och att stödet till vissa godstransporter till Gotland minskas med 6 miljoner kronor. Vänsterpartiet kan inte acceptera att regeringens åtstramningspaket ska drabba regioner som redan har problem och som kan förväntas få ökade svårigheter i en kommande lågkonjunktur. Dessa anslag bör finnas kvar.
Turism
Varje år besöks Gotland av cirka 350 000 turister. Detta gör Gotland till ett av Sveriges största turistmål. Turismen kan dock inte bli någon basnäring, då den dels är starkt konjunkturbetonad, dels är starkt koncentrerad till några få sommarmånader.
Framför allt är det Gotlands kommun som måste bidra till att positivt utveckla turismen, men billiga och ändamålsenliga färjor är en förutsättning för detta.
Vi föreslår att staten ger riktat stöd till kultur- och naturturism. Detta kan göras genom att öka det ekonomiska stödet till bevarandet av fornlämningar.
Vidare bör möjligheterna att förlänga turistsäsongen undersökas. Man bör också titta på möjligheterna att utveckla den enkla typen av turism med cykel, självhushåll och vandrarhem, där man utnyttjar Gotlands unika natur och kulturlandskap. En sådan satsning kan vända sig till både fler inhemska turister och framtida besökare från våra östra grannländer. Staten bör bidra med medel till utvecklingsinsatser för den gotländska turismen.
Länsstyrelsen och andra myndigheter bör också få nödvändiga resurser för att kunna stoppa den plundring som nu sker av de unika skatter som fortfarande döljs i den gotländska jorden. Myndigheterna bör även få ökade resurser att bevara Gotlands fornlämningar.
Miljö
Att miljöförstöringen av Östersjön upphör är mycket viktigt för Gotland -- att döda Östersjön är att döda Gotlands själ. Om förstöringen av Östersjön fortsätter kommer detta att få stora konsekvenser för Gotland. Ett exempel på vad miljöförstöringen redan bidragit till är att det gotländska fisket minskat.
Vi anser att det är mycket viktigt att regeringen intensifierar sitt arbete med att få alla länder runt Östersjön att minska sina utsläpp. Vänsterpartiet kommer till miljöpropositionen i februari att ta upp Östersjöproblematiken i en särskild motion.
På grund av de allt för stora risker för miljön som borrning efter olja i Östersjön skulle innebära kräver vänsterpartiet att all oljeborrning, såväl kommersiell som på prov, förbjuds i Östersjön.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till forskning om och utveckling av alternativa energikällor på Gotland,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Cementa AB skall erlägga en miljöavgift som skall tillfalla Gotlands kommun,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Gotlands kommunikationer,2]
[att riksdagen beslutar att avslå regeringens förslag att minska stödet till Gotlands kommunikationer med 20
500
000 kr.,2]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statliga utvecklingsinsatser för att främja turismen på Gotland,3]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utökade möjligheter för myndigheterna att stoppa plundringen av Gotlands skatter,3]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående utökade möjligheter för myndigheterna att bevara fornlämningar,3]
2. att riksdagen beslutar att alla former av borrning efter olja i Östersjön på svenskt vatten bör förbjudas.
Stockholm den 24 januari 1991 Bo Hammar (v) Jan Strömdahl (v)
1 1990/91:Sk389 2 1990/91:T640 3 1990/91:Kr328