Efter beslut i riksdagen har kravet på lönsamhet i Vattenfall höjts över vad som kan vara skälig avkastning för reinvesteringar.
Utvecklingen pekar mot att Vattenfall kommer att ombildas till aktiebolag och bli börsnoterat.
För att uppfylla aktiebolagslagens bestämmelser och aktieägarnas anspråk måste bolaget fortlöpande generera vinst. Vinsten får i sista ledet tas ut av konsumenten. Distributions- och koncessionsförhållanden gör att konsumenten står under trycket av ett monopol.
Sydkraft är redan ett börsnoterat bolag under motsvarande förhållanden för kommunerna och distributionsföretagen och därmed för konsumenterna.
Det statliga organet, prisregleringsnämnden för elektrisk ström, har inte längre samma möjlighet att ingripa mot oskälig prissättning, eftersom ett vinstpålägg sålunda sanktionerats. Konsumentens enda möjlighet att påverka sin situation blir därmed genom kommunen. Emellertid förekommer alltmer att kommuner bolagiserar och privatiserar sina elverk och därmed frånhänder sig inflytande över även verksamheten. I förlängningen innebär detta att den enskilde konsumenten ej längre har möjlighet att påverka de prissättningar som han skall betala.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om elkonsumentens möjlighet att påverka prissättningen.
Stockholm den 24 januari 1991 Ingegerd Wärnersson (s) Maja Bäckström (s) Börje Nilsson (s) Johnny Ahlqvist (s) Kaj Larsson (s)