Fortfarande saknas det ännu elektricitet i många ensligt belägna fjällgårdar. Kostnaderna för att på konventionellt sätt via elledningar dra in el blir för dessa gårdar orimligt höga. Vattenfall har i en rapport redovisat alternativa lösningar av energibehoven för de människor som vill hålla glesbygden levande genom att bo kvar i fjällvärlden.
Möjligheterna att med alternativ teknik producera el i liten skala är många, dock visar tidigare studier att elproduktion med sol, vind eller biomassa ej är ekonomiskt möjlig uppe i fjällvärlden. Ett alternativ är att producera el med hjälp av kolvmotorer drivna med dieselolja eller gasol.
Sedan tidigare är fjällgårdarna efter Könkämä älvdal längs gränsen mot Finland elektrifierade via elledningar dragna från det finska nätet. Möjligheter torde finnas att en del av våra fjällgårdar belägna längs den västliga fjällkedjan kan elektrifieras från det norska nätet. Sådana möjligheter torde exempelvis finnas för gårdarna i byarna Kattuvuoma, Laimoviken och Vuoskujärvi på andra sidan Torneträsk, då elledningar är dragna till den närbelägna Nato-basen i närheten av Maisafjället på den norska sidan.
Eftersom kommunalt stöd krävs för att statliga bidrag skall utgå kommer finansieringen att utgöra ett problem oaktat vilka alternativ som än tas för elektrifieringen, då fjällkommunerna i större utsträckning än andra har problem med sin ekonomi.
För att möjliggöra en elektrifiering av de fjällgårdar som fortfarande saknar el bör det därför enligt vårt förmenande göras ett närmare studium om olika alternativ och större generositet bör visas med de statliga medlen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att få till stånd en elektrifiering av våra fjällgårdar.
Stockholm den 23 januari 1991 Bruno Poromaa (s) Åke Selberg (s)