Vårt kraftsystem kompletterat med solenergi skulle gör det mer ekonomiskt, tryggare och säkrare. Enligt professor Mikael Grätzel vid tekniska högskolan i Lausanne har en ny prisvärd solcell för bredare ljusspektra framtagits. Han har lyckats låna egenskaper i fotosyntesen och överföra dessa till sin solcell och har på så sätt förlängt produktionstiden till över 4 000 timmar per år med 65 % effekt i skugga. Energirevolutionen uppstår därför att professor Grätzel lyckats imitera naturens fotosyntes och hittat ett nytt halvledarmaterial som blir billigare än kisel som nu används.
En världspatentansökan är inlämnad och har fått stöd av både det schweiziska energidepartementet och den välkända tekniska högskolan i Lausanne. Denna typ av solceller skulle kunna integreras på hus som del av fasad eller tak. Vid låg egenanvändning av el och värme skulle el ''backas'' till eldistributören som på sikt skulle producera och distribuera vätgas för bilar. Bilarna kan drivas med vätgas i en konverterad vanlig bilmotor eller via lasercell och elmotor.
Ett energisystem som utgår från solenergi som producerar vätgas skulle ge oss ett mer miljövänligt samhälle. Systemet löser två energiproblem. Tillverkningskostnaden för solceller sjunker dramatiskt och ger en mycket låg hushållskostnad för el, uppvärmning och dessutom drivmedel (vätgas) till bilen.
Under dagen producerar solcellen el för direktverkan och på natten produceras vätgas. Vätgas är som förbränningsprodukt helt ren. Strömmen för vätgasproduktionen kommer från solcellen.
De solceller som behövs kostar inte mer än vanligt taktegel. Varje hushåll skulle kunna bli sin egen energiproducent. Företrädare för ASEA Brown Bovery och Volvo har visat ett mycket stort intresse för uppfinningen.
En försöksverksamhet borde inledas, projekt startas både i södra och norra delen av vårt land med vätgasproducerande och solcellsuppvärmda bostadshus.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att styrelsen för teknisk utveckling (STU) får i uppdrag att starta försöksverksamhet med solcellsuppvärmda bostadshus.
Stockholm den 22 januari l99l Ulla Tillander (c)