Att distribuera el till kommunmedlemmar är otvetydigt en kommunal angelägenhet. Vårt lands kommunallagstiftning uttrycker också att kommuninvånare inom en och samma kommun skall betala lika taxor för lika service. Detta sker ej när det gäller eltaxor inom en del kommuner.
I exempelvis Göteborg och Mölndals kommuner finns två distributörer av el. Dels är det Kommunala Energiverket, dels Yngeredsfors Kraft AB. Det sistnämnda kraftföretaget har koncession för distribution inom Göteborg till kommundelarna Askim, Hovås, Billdal och Göteborgs södra skärgård. Inom Mölndals kommun är det stadsdelarna Kållered och Lindome som är anslutna till Yngeredsfors Kraft AB. För invånarna i dessa kommundelar innebär detta betydligt högre eltaxor.
Enligt beräkningar för 1988 och 1989 betalade invånarna i Askim-området och i Göteborgs södra skärgård ca 21 % högre taxor för el än andra invånare i Göteborg. Detta innebär att över 10 000 hushåll fick betala tillsammans över 10,5 milj.kr. extra i eltaxor. Detta trots kommunallagstiftningens intentioner om lika taxor.
Anledningen till de högre taxorna är bestämmelserna om områdeskoncession i ellagen. Det måste upplevas som otillfredsställande att ellagen kan ta över och gälla före de bestämmelser i kommunallagen som skall garantera lika villkor för invånarna inom en och samma kommun.
I nuvarande lagstiftning är det oklart om en kommun får ge bidrag till eldistributörer inom kommunen med skattemedel. Kommunalägda elverk kan heller inte ''beskatta'' sina abonnenter för att uppnå en elprisutjämning när en annan eldistributör verkar inom kommunen. Detta innebär faktiskt ett ekonomiskt skydd för kraftbolag som innehar koncessioner, främst inom tätorter där kostnaden för distributionen av el, är lägre än i glesbygden.
I Jönköpings kommun har man dock delvis försökt genomföra en utjämning av eltaxorna med kommunala medel. Kommunen beräknade där kostnaden för ett avtal med 2 st kraftbolag 1990 till ca 11 milj.kr. per år.
Kammarrätten har emellertid i en dom i december 1989, förklarat att Jönköpings beslut vilar på orättvis grund och att det därför skall upphävas. Enligt kammarrätten skulle kraftbolaget Smålands Kraft AB:s abonnenter gynnas obehörigen genom den tilltänkta subventionen från Jönköpings kommun. Kammarrättens beslut har överklagats till regeringsrätten.
Utifrån gällande lag besitter således kommuner, som inom dessa gränser har flera koncessioner för eldistribution, i realiteten mycket begränsade möjligheter att få till stånd ett enhetligt koncessionsområde med en gräns som sammanfaller med kommungränsen. Enda möjlighet synes idag vara om berörda kraftbolag accepterar en försäljning.
När denna problemfyllda situation uppstår bör en kommun på laglig grund kunna påkalla en förändring av gränserna för områdeskoncessionen -- givetvis med rimligt andrum för anpassning av berörda eldistributörers verksamhet där.
En kommun måste kunna föra en samordnad energipolitik och då är en förutsättning att kommunen har möjlighet utgöra ett koncessionsområde, inom vilket distributionen sedan kan väljas att utföras antingen i egen regi eller genom entreprenör.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av ellagen och kommunallagen så att lagstiftningens intentioner om lika behandling av kommuninvånare kan upprätthållas,
2. att riksdagen hos regeringen begär en ändring i ellagen som underlättar bildandet av koncessionsområden vilka följer kommunens gränser.
Stockholm den 21 januari 1991 Erling Bager (fp) Ingela Mårtensson (fp) Kenth Skårvik (fp)