En ekologisk och solidarisk näringspolitik 1. Utgångspunkter och övergripande mål (Prop. kap. 2)
1.1 Regeringens tillväxtmål och miljöpartiets mål
Rubriken på propositionen betyder rimligtvis att ekonomisk tillväxt är det övergripande målet för näringspolitiken. Sverige skall bli rikare. Texten överflödar av värderingsord såsom välfärd, framåtskridande, produktivitet, miljövänlig teknik. Man talar om att det är tillväxtens innehåll som är det eftersträvansvärda, men återgår snabbt till att diskutera vilka medel som främjar all slags ''ekonomisk tillväxt''. På flera ställen i texten anges hög tillväxt rent ut som ett centralt ekonomiskt mål (t.ex. s.
33).
De hästar som skall spännas framför tillväxtekipaget är: utbildningspolitiken, arbetsmarknadspolitiken, kommunikationspolitiken, industristödspolitiken, energipolitiken och jordbrukspolitiken.
Teorin är den klassiska. Tillväxt åstadkoms genom ökad arbetsinsats, ökat kapital, god råvaruförsörjning och ökad produktivitet. Genom skattereformen hoppades regeringen som bekant på ökad arbetsinsats, genom ökat kapital inom kommunikationssektorn hoppas man på ökad produktivitet inom näringslivet i stort. Ökad satsning på teknisk- naturvetenskaplig utbildning skall uppenbarligen också hjälpa till, liksom diverse stödåtgärder genom de statliga verken.
Och när man hunnit så långt så är man tillbaka i den gängse nationalekonomiska tankegången: all tillväxt är bra och skall främjas.
Tillväxt är ett av alla de gamla grå partierna prioriterat mål. Detta är inte förvånansvärt. Genom tillväxt kan man tala om för alla att de kan få det bättre, konsumera mer, få mer fritid, mer omsorg o.s.v. Är man inställd på utjämning kan man säga att de sämst ställda skall få lite större andel av tillväxten än de bättre lottade. Det brukar också accepteras. Men utan materiell tillväxt blir det däremot eländigt. Om någon skall få det bättre så måste någon annan uppoffra sig. Därför är ''nolltillväxt'' ett förhatligt ord för den gamla sortens politiker.
Därtill kommer ju att politikerna ofta lyckas inbilla publiken att det är de, och då framför allt det makthavande partiet, som genom sin visa styrning av landet åstadkommit tillväxten. Det saknas inte spår av sådana antydningar heller i denna proposition.
Mycket av den ekonomiska tillväxt som nationalekonomerna och kapitalintressena prisar är på väg att utarma och förstöra mänsklighetens livsbetingelser. Nedanstående citat klargör i ett nötskal vad det är frågan om:
En nyfödd svensk baby är ett mellan 10 och 50 gånger större hot mot jordens resurser än ett barn fött i Bangladesh. Det är ett faktum som vi ofta glömmer när vi talar om miljökrisen. (Paul Erlich, USA. 1990 års Crafoordpristagare.)
Svensk produktion och konsumtion i genomsnitt är inte förenliga med global solidaritet och solidaritet med kommande generationer. Om de gamla partierna erkände detta kunde en konstruktiv politisk debatt uppstå där även miljöpartiet kunde delta.
Vi upprepar för fullständighetens skull de fyra solidaritetskrav som vi menar skall vara vägledande för politiken:
Solidaritet med djur och natur
Solidaritet med kommande generationer
Solidaritet med andra folk -- främst u-länderna
Solidaritet med vårt eget folk -- främst svaga grupper
Med den bakgrunden är det viktigare att tala om vad som inte bör växa utan i stället minska, samtidigt som det naturligtvis är önskvärt med tillväxt på vissa områden. Men utgångspunkten är att politiken skall styra både reduktion och tillväxt där det ur solidaritetssynpunkt är nödvändigt.
1.2 Konkretisering
När vi kritiserar regeringen för dess oprecisa tillväxtfixering bör vi klargöra vad miljöpartiet anser skall växa och vad som tvärtom skall minska.
I våra energimotioner har vi entydigt redogjort för hur vi menar att energianvändningen skall reduceras genom effektivare teknik, sparsamhet och en mer energihushållande samhällsstruktur. Målet skall vara fyrfaldigt:
a. Eliminering av kärnenergin.
b. Minskning av total energianvändning med 2 % per år tills en halvering uppnåtts.
c. Minskning av fossilbränsleanvändningen med 85 % på 25 år.
d. Energiförsörjningen på sikt skall i huvudsak grundas på inhemska förnybara energikällor, som är det enda som får växa.
I våra trafikmotioner har vi gång på gång klargjort att energislösande transportslag som bil och flyg måste minskas till förmån för kollektiv trafik och transport med järnväg, spårväg, trådbuss, fartyg etc.
Samtidigt har vi angivit att målet skall vara en samhällsstruktur som minskar arbetsresor och varutransporter. Närproduktion av sådana varor som behövs för det dagliga livet bör eftersträvas. Varje statlig eller kommunal åtgärd som leder till ökat pendlande eller transporterande bör bli föremål för diskussion.
I motioner om livscykelspecifikation, avfallshantering etc. har vi klargjort hur dagens produktion skall förändras från linjära resursflöden -- från råvara till sopstation -- till cirkulära flöden. Där är produktionen inriktad på: hållbarhet, reparerbarhet samt återanvändning när produkten slutligen kasseras. Det betyder en minskad mängd varor.
Detta betyder att med miljöpartiets politik blir exempelvis tillväxten negativ inom vägtrafiksektorn och positiv inom kollektivtrafiksektorn. Tillväxten blir negativ inom den traditionella energisektorn men positiv för dem som levererar energieffektiv utrustning, och för dem som arbetar med förnybar energi. Negativ för dem som tillverkar köp-och-släng-produkter och positiv för dem som levererar slitstarka, reparerbara och återvinningsbara produkter.
1.3 Internationaliseringen
Regeringen konstaterar att frihandeln har varit gynnsam för Sverige vilket säkert är korrekt. Vidare konstaterar man att internationaliseringen medfört ''ökad faktorrörlighet''. Därmed avser man väl främst kapital. Internationaliseringens positiva följder understryks: specialisering och stordriftfördelar, exportmöjligheter. Alla dessa fenomen hälsas med tillfredsställelse.
Utrikeshandelsteorin skapades av nationalekonomerna Adam Smith och David Ricardo och en av dess grundförutsättningar är att varor är rörliga över nationsgränserna, medan arbetet och kapitalet är nationella produktionsfaktorer. Ricardo påpekade också att handeln måste vara balanserad, annars kommer utnyttjandet av de komparativa fördelarna att leda till exploatering.
I EG:s inre marknad kommer både arbetskraften och kapitalet att bli rörliga produktionsfaktorer. Företagen kommer att lägga tillverkningen i de områden där de totala kostnaderna blir lägst. Man kommer att söka sig dit där arbetskraften är billig och miljökraven är låga, och ''arbetskraften'', d.v.s. de som vill ha arbete, kan tvingas flytta. Det kommer att leda till både ekologisk och social dumping om politikerna inte skapar spelregler som hindrar detta.
I regeringspropositionen talar man bara om det man anser vara internationaliseringens positiva följder: specialisering och stordriftfördelar samt exportmöjligheter. Alla dessa fenomen hälsas med tillfredsställelse av de borgerliga och deras nya stödparti.
Miljöpartiet menar att den syn som regeringen framför präglas av storindustrins trossatser som regeringen numera okritiskt tycks svälja. De bör bli föremål för kritisk analys. För det första är storskalighetens och specialiseringens fördelar väsentligt överdrivna, vilket en analys av svensk industri jämförd med de stora ländernas industri torde kunna visa.
Vi menar vidare att nackdelarna med företagskoncentrationen nonchaleras: minskad konkurrens, maktkoncentration och därav följande maktlöshet, alienation, sårbarhet och energislöseri, bl.a. på grund av en kraftig ökning av transporterna, speciellt med bil. Den socialdemokratiska regeringen väljer att tiga om att specialisering och stordrift i kombination med internationell rörlighet och utflyttning till områden med låga kostnader också kommer att leda till ökande utarmning av det lokala och regionala näringslivet och av människors kunskaper och erfarenheter. Självtilliten och självförsörjningsförmågan kommer att minska med denna ökande ensidighet. Det kommer att bli en kraftigt ökad sårbarhet i många regioner och lokalsamhällen. Det blir många förlorare i en sådan jättelik omställning som förvandlar människorna till produktionsfaktorer på en marknad med stor arbetslöshet.
Genom den intensiva debatten om livsmedelspriserna har det avslöjats att inte ens förefintligheten av fyra stora kedjor för livsmedelsförsäljning garanterar effektiv konkurrens. Och det har påvisats att Elektroluxkoncernens ställning på marknaden för ''vitvaror'' i Sverige är sådan att konkurrensen blir mindre effektiv.
Vi menar vidare att det är naivt att tro att man skall kunna ha en öppen världsmarknad för jordbruksprodukter. Livsmedelsförsörjningen är för varje folk ett så vitalt intresse att den med all säkerhet kommer att omgärdas med nationella skyddsåtgärder.
Det tycks inom regeringen finnas en föreställning om att jordbruk kan betraktas som vilken industri som helst. Vi menar att det är fel. Både socialt och biologiskt är jordbruket en mycket speciell verksamhet som måste behandlas med en helt annan varsamhet. Det mest utpräglade försöket att betrakta jordbruket som en industri -- kolchossystemet -- har visat sin totala ineffektivitet. Men även teknifieringen och specialiseringen har lett till förödande resultat i många länder inte minst i USA.
Redan nu beräknar man att de alltför industriliknande brukningsmetoderna inom jordbruket har utarmat våra svenska jordar till ett värde av 90 miljarder kronor. För detta är den socialdemokratiska jordbrukspolitiken i samarbete med den jordbrukstekniska utvecklingen, ledd av kemikalieindustrin, ansvarig. Regeringen förebådar en proposition om jordförvärvslagen. Miljöpartiet har redan redovisat sin politik i motion Jo252 ''Bo- och brukarplikt''. Av motionen framgår att vi accepterar förvärv av jordbruksfastighet även av utländska medborgare så länge de uppfyller kraven på booch brukarplikt.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
1.4 EG-anslutningen
Den entusiasm som regeringen visat för såväl EG- harmoniseringen som GATT-utvecklingen är påtagligt styrd av starka kapitalintressen. De starkaste betänkligheterna när det gäller EG ligger visserligen enligt miljöpartiets uppfattning på andra områden än näringspolitikens: det gäller demokratin, supermaktsambitionerna, uppbyggandet av nya murar kring Västeuropa, miljölagstiftningen. Men betänkligheterna när det gäller näringspolitiken är stora. Och de sammanhänger med den drastiska förändring av maktförhållandena som EG- harmoniseringen medför och som redan i dag framgår av hur regeringen avvisar miljövänliga förslag med hänvisning till att de strider mot EG-lagar.
I själva verket har regeringen redan försatt landet i ett läge där den demokratiska staten i stor utsträckning är den odemokratiska storindustrins fångar. Det gäller energin, men också skatter, arbetsmarknad och lagstiftning, vilket med all önskvärd tydlighet framgår av nedanstående citat ur tidningen Ny Teknik nr 50/1990:
--Kärnkraften i Sverige kommer inte att avvecklas, försäkrar Storas chef Bo Berggren i en intervju i den franska affärstidningen La Tribune de l'Expansion i förra veckan.
--Att avveckla kärnkraften skulle skada vår industrigren och den är alltför viktig för Sverige för att detta skulle få ske, fortsätter Bo Berggren och pekar på att branschen har en nettoexport värd 50 miljarder kronor per år.
--Sveriges välstånd beror i första hand på oss. Just därför kommer kärnkraften inte att avvecklas, skatterna och arbetsgivaravgifterna kommer att sänkas och vi kommer att bli medlemmar i EG.
Så regeringen är er gisslan? frågar den franska tidningen.
--Ja, just det, svarar Bo Berggren.
Storföretagens inflytande över svensk politik är sådant att demokratin sätts på undantag. Detta är dock snarast normalt inom EG. Industrins lobbygrupper har ett dominerande inflytande i EG-högkvarteret i Bryssel. Det är dubbelt betänkligt eftersom EG som organisation dessutom lider av ett stort ''demokratiskt underskott''.
Därför kommer regeringen inte att ha någon svårighet att få igenom sin politik. Moderaterna och folkpartiet liberalerna är ju än mer övertygade om att ''det som är bra för storföretagen, det är bra för Sverige''.
De statliga företagen och verken har ju dessutom anammat samma ideologi som den privata företagsamheten vilket också framgår av denna proposition vars grundinställning är att den statliga företagsamheten så mycket som möjligt skall efterlikna den privata.
Miljöpartiet betraktar denna utveckling som farlig. För det första skapas här maktförhållanden som gör att folkets breda massa och särskilt de marginaliserade grupperna blir mer maktlösa än någonsin. Storföretagen har aldrig varit intresserade av demokrati. I jobbet har deras ledare aldrig tillämpat den, de behöver inte demokrati för att göra sig gällande. Tvärtom är demokratin ofta ett hinder: trög och ineffektiv enligt deras mening.
Demokratin är till för de många och de svaga. Här sker -- i marknadens namn -- en gigantisk maktförskjutning i Europa. En maktförskjutning som sedan länge kunnat iakttas i USA där demokratin sedan länge är mer formell än reell.
För det andra har storföretagen ''inget samvete'' och inga andra ideal än vinst och växt. Företagsledarna ansvarar inför aktieägarna för vinst och växt och inget annat. Aktieägarna ansvarar inte inför någon. Frågor som jordens resurser, miljön, Bangladesh's barn, angår företagen bara om staten genom lagar modifierar deras uppträdande. Därför krävs starka demokratiska motkrafter för att en rimlig maktbalans skall uppstå i samhället.
Därtill kommer den i Västerlandet förhärskande tekniktron. Tekniktron liksom tillväxttron är en populär lära. Den försäkrar, att man genom teknisk utveckling kan lösa alla problem. Det gäller särskilt på miljöns område. Genom teknisk rening med filter etc. löser tekniken alla obehagliga problem utan att någon behöver uppoffra något eller förändra sin privata livsstil. Därför blev katalysatorerna när de väl infördes en mycket populär produkt. Att de inte löser CO2-problemet är något som man systematiskt förtränger -- inte minst på kommunikationsdepartementet.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
2. Samband med andra politikområden (Prop. kap. 3)
2.1 Miljöpolitiken
Vi har ovan citerat de fyra solidaritetskraven som bör vara utgångspunkten för den konkreta politiska planeringen. Eftersom näringslivet är det redskap med vilket vi människor begagnar de materiella resurserna är näringspolitiken av stor betydelse för solidariteten både med naturen, kommande generationer, fattiga folk och svaga grupper i vårt eget land. Vi har gång efter annan framhållit att miljö- och resurspolitiken måste vara med som en utgångspunkt inom varje departements ansvarsområde.
Ur denna synpunkt är propositionen usel. Förbrukningen av ändliga råvaror tas inte upp, relationen till världssamhället i stort och framför allt de fattiga folken omnämns inte. Miljöfrågorna tas visserligen upp men enbart som ett tekniskt problem som kan lösas med ökade ekonomiska resurser. Man säger visserligen att ''Ett långsiktigt mål är att all produktion skall vara ren från början'' men endast för att konstatera att det målet ligger mycket långt bort. Inga idéer framläggs hur man skall nå det målet. Det är för övrigt symptomatiskt att man säger ''all produktion''. Man har uppenbarligen inte upptäckt att ur miljösynpunkt är konsumtionen i dag ett lika stort problem som produktionen. Miljöpartiet har i sina motioner framhållit att det är lika viktigt att produkterna blir föremål för granskning och tillståndsgivning som produktionsprocesserna.
Vår syn på miljöpolitiken i snäv bemärkelse och dess samband med andra politikområden redovisas vidare i vår motion som avges i anslutning till regeringens miljöproposition.
2.2 Utbildningspolitiken
Miljöpartiet behandlar i en separat motion de förslag som framläggs inom utbildningspolitiken. Vi vill dock även här framhålla att regeringen har ett snävt materialistiskt synsätt på utbildning. Det förefaller som om man betraktar forskningen som hönan som lägger guldägg d.v.s. ökad tillväxt. Vi har ju redan ovan klarlagt att detta synsätt inte bara är snävt materialistiskt utan också farligt, den typ av tillväxt som man här i samförstånd med industrin söker frambesvärja har endast ett kriterium: den skall vara lönsam på marknaden och det är ett otillräckligt kriterium. Den måste också kritiskt granskas med utgångspunkt från solidaritetskraven. Därför satsar man alltför ensidigt på teknisk och naturvetenskaplig utbildning och forskning. Humaniora tycks vara ointressanta.
Miljöpartiet ser gärna ökade insatser på utbildningsområdet, men det skall då röra sig om grundläggande utbildning och forskning som bland annat kan användas för att medvetandegöra och avvärja de stora hot som mänskligheten står inför.
2.3 Arbetsmarknadspolitiken
Arbetsmarknadspolitiken är enligt vår uppfattning alltför snävt inriktad. Vi accepterar i stort sett insatserna på arbetsmiljöområdet sedan nu arbetsmiljöfonden har skapats. I fortsättningen vill vi dock se ett system för arbetsmiljöinsatser inom företagen utan den stora statliga administration som nu byggts upp. AMS-politiken med beredskapsarbeten, omskolning och utbildning är nog värdefull, men om det inte finns några jobb så finner människor naturligtvis omskolningen och utbildningen tämligen meningslös. Vi menar att det är riktigt att släppa loss de allmänna investeringsreserverna på 20 miljarder kronor även om man naturligtvis inte vet om de investeringar som kommer till stånd är förenliga med en god miljö- och resurspolitik eftersom statens styrmedel är otillräckliga.
Utöver detta har vi i tidigare motioner föreslagit att 10 miljarder om året skall göras tillgängliga genom försäljning av delar av Vattenfall. Dessa medel skall användas för att öka tillväxten inom de områden som vi menar bör prioriteras: kollektivtrafik och inhemsk förnybar energi och energieffektivisering. Genom att stå som beställare av ny miljövänlig teknik ger staten ett mycket verkningsfullt stöd till näringslivet samtidigt som arbetslösheten bekämpas. Vi återkommer till detta.
2.4 Energipolitiken
Energiförsörjningen har ett intimt samband med näringslivet. Därom är vi eniga med regeringen. Vi menar dock att energipolitiken ej skall ha det överordnade målet att tillfredsställa industrins energibehov till konkurrenskraftiga priser, vad nu det kan vara. Det vore i varje fall rimligt att industrin betalade lika höga energipriser som i våra viktigaste konkurrentländer. Det gör man inte nu. Miljöpartiets uppfattning är att energiskatterna skall vara höga för att energianvändarna skall betala sina miljökostnader och för att driva fram energihushållning. Alla energianvändare skall betala samma skatt. Leder detta till energipriser som allvarligt drabbar företagens konkurrenskraft bör staten för varje fall ta upp frågan om denna industri är så viktig att man bör gå in med särskilda åtgärder för att stödja företaget, vilket då inte bör rikta sig mot energikostnaden utan snarare bör vara ett stöd till arbetskraften jämte stöd till energieffektivisering. Vi återkommer till detta i vår energimotion.
3. Utbildning och infrastruktur (Prop. kap. 4 och 5)
Dessa delar av propositionen behandlas i separata motioner.
4. Statens affärsdrivande verksamhet (Prop. kap. 6)
4.1 Allmänna synpunkter
Propositionen diskuterar verksamheten vid de viktigaste affärsdrivande verken. Den har dock stora brister. De viktigaste skälen för staten att en gång upprätta affärsverk var att politiker av olika schatteringar ansåg det väsentligt att stora naturtillgångar skulle förvaltas gemensamt för medborgarnas räkning samt att verksamheter av monopolkaraktär skulle stå under demokratisk kontroll. Detta berörs endast flyktigt.
Propositionen är slarvigt utförd. Det saknas en djupgående diskussion av det önskvärda i att staten skall stå som ägare av väsentliga naturtillgångar. Likaså saknas en djupgående analys av monopolsituationen i de olika verken. Det är slarvigt att man utförligt diskuterar soliditetsmålen för vissa verk men inte alls behandlar dem för andra.
Ett viktigt element som helt försummas är statens roll som beställare av ny riskfylld teknik genom affärsverken. Denna roll har varit av stor betydelse för utvecklingen inom Telefon AB L M Ericsson och inom ASEA både på energisidan och järnvägssidan. Denna funktion av statlig näringspolitik borde ha varit värd uppmärksamhet. Det har för företagen varit mycket värdefullt att ha staten som beställare av viktiga referensanläggningar. Hade staten inte ställt upp hade kanske företagens utveckling sett helt annorlunda ut. Är det ånyo EG-harmoniseringen som gör att denna aspekt förtigs?
Genom bokföringsmässiga ändringar -- uppskrivning av tillgångar -- skall enligt propositionen medel frigöras som skall tillföras investeringar inom kommunikationsområdet: vägar, järnvägar, storstadstrafik. Härigenom skall miljarder kunna inlevereras till statsverket. Detta är givetvis möjligt. Verken har stora dolda reserver. Samtidigt sänks givetvis verkens soliditet och resultatet riskerar att försämras. Naturligtvis är det både önskvärt och möjligt att affärsverken effektiviseras och förbättrar sin lönsamhet. Hur detta skall kunna ske framgår dock ej av propositionen. Organisationsändringar är inget universalmedel att uppnå effektivitet, särskilt inte i monopolverksamheter. Eftersom verken trots allt huvudsakligen är monopolföretag finns det dock medel att upprätthålla avkastningskravet: ökade taxor eller minskade insatser när det gäller samhällsservice som man anser olönsam. Det finns risk att det blir en dold beskattning som dessutom gärna drabbar glesbygden hårdast.
Eftersom en orientering mot en mera snävt marknadsmässig lönsamhetsmålsättning är påtaglig inom affärsverk med monopol blir en naturlig följd av bolagiseringen att statens service gentemot glesbygd och svaga grupper kommer att försvåras. Det som tidigare varit en naturlig del av verkets policy blir nu föremål för debatt och förhandlingar mellan staten och det nya helt lönsamhetsstyrda företaget.
Genom den bolagisering och ökade självständighet, som regeringen föreslår när det gäller de statliga affärsverken, försvagas den demokratiska kontrollen över statens egendom. Genom regeringens åtgärder under 1980-talet har redan riksdagens makt och inflytande över den statliga egendomen och affärspolicyn stegvis minskats. När verkens kapitalförsörjning fått ske direkt på marknaden har statens budget formellt förstärkts utan att någon reell förändring skett. Vi har nyligen noterat hur staten genom Nordbanken gjort en spekulationsförlust på c:a 5 miljarder, vilket uppenbarligen inte angår riksdagen. Däremot gör regeringen ett stort nummer av att man satsar 750 miljoner per år på energipolitiken -- pengar som dessutom till stor del redan var beviljade av riksdagen.
Det är uppenbarligen angeläget att den demokratiska insynen i statliga aktiebolag förbättras. Det är särskilt viktigt när det gäller bolag som arbetar med viktiga områden inom samhällsservicen. Detta kan ske genom koncessionsvillkor och avtal men även genom andra regeländringar. Regeringen bör presentera förslag om hur detta skall ske.
Man kan inte frigöra sig från intrycket att regeringen tämligen slaviskt följer de signaler som kommer från verken. Mycket tyder på att verken i fråga om kompetens och inflytande håller på att bli regeringskansliet kunskapsmässigt och intellektuellt så överlägsna att regeringen har svårt att hävda ståndpunkter som strider mot verkens uppfattning.
Ekonomisk demokrati -- d.v.s. de anställdas möjlighet att få inflytande när det gäller företagens ekonomi -- har tidigare varit ett viktigt slagord för socialdemokratin. I regeringens proposition finns dock inte längre detta begrepp med. Det skulle vara värdefullt om regeringen klarlade om de planerade ändringarna inom de statliga verken har någon betydelse för den ekonomiska demokratin eller om detta är ett mål som i dag är förpassat till ''historiens skräpkammare''.
Som angivits ovan är frågan om monopol ofullständigt belyst. Det är naturligt att de statliga verken i sin önskan att bli mer självständiga och få ökad makt systematiskt söker nedtona de reella monopolsituationer som existerar inom deras ansvarsområden. De hänvisar vanligen i allmänna ordalag till att deras monopol urholkas genom den tekniska utvecklingen. Ingenstans nämns den ökade monopolverksamhet som de samtidigt bygger upp och ägnar sig åt.
Regeringens tystnad på denna punkt sammanhänger möjligen med dess önskan att i större utsträckning kunna använda verken som mjölkko för statliga inkomster. Man föreskriver lönsamhetsvillkor samtidigt som man påstår att verksamheten är konkurrensutsatt. I en konkurrensutsatt verksamhet kan man knappast föreskriva en viss lönsamhet annat än som en målsättning som kan infrias om marknaden är gynnsam och företagsledningen har full frihet att omstrukturera och köpa och sälja delar av verksamheten. Detta gäller uppenbarligen inte de statliga verken. När det gäller monopolverksamheter kan man däremot lätt föreskriva en viss lönsamhet. Den kan i allmänhet -- inom vida gränser -- uppnås genom taxesättning.
Vi menar att den maktkoncentration som uppstår när de statliga verken utvidgar sitt arbetsområde och tar upp nya produkter i konkurrens med andra företag inom nya områden bör bromsas. Utvecklingen av de statliga verken till stora koncerner med en blandning av monopolverksamheter och konkurrensutsatta verksamheter är enligt vår uppfattning osund och bör stoppas. De konkurrensutsatta verksamheterna bör avskiljas från monopolverksamheterna. De kan med fördel överföras till den statliga koncernen Fortia, eller ännu hellre säljas till de anställda och lokalbefolkningen enligt de principer som miljöpartiet framfört i tidigare motioner.
Samtidigt bör regering och riksdag ta ställning till hur den demokratiska kontrollen skall se ut för de nya monopol som verken upprättar. Vi nämner här tre viktiga exempel: Televerkets kabel-TV-nät, Vattenfalls övertagande av lokal eldistribution, Vattenfalls ägandeposition i fjärrvärmebolag.
Frågan om monopolverksamhet är ett försummat område och vid sidan av de statliga verken aktualiseras det på många andra områden i samhället såsom upprättandet av regionala och nationella nät för fossilgas samt ett stort antal tekniska monopol på kommunal nivå: vatten- och avloppsnät, kabel-TV-nät, fjärrvärmenät, eldistribution, sophantering, planverksamhet. Utmärkande är att man av dessa verksamheter kräver ökad affärsmässighet och marknadsanpassning men samtidigt försummar den problematik som ligger i att de utgör monopol och svårligen kan utsättas för konkurrens.
Vid sidan av de tekniska monopolen finns även andra statliga monopol som nämns i propositionen: Apoteksbolaget och Bilprovningen. Det finns inga tekniska skäl för att dessa skall vara monopol men kanske sociala skäl. Den demokratiska kontrollen över dessa verksamheter är enligt vår uppfattning svag. Andra verksamheter som drivs i verksform såsom Patent- och registreringsverket och Styrelsen för teknisk ackreditering innehåller betydande element av monopol samtidigt som verksamheten förutsätts vara självbärande.
Vi menar att det är hög tid att regeringen tillsätter en parlamentarisk monopolutredning med uppdrag att klarlägga hela monopolproblematiken och hur den demokratiska kontrollen av monopol -- privata, kommunala och statliga -- skall ske. Marknaden är härvidlag oanvändbar.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
4.2 Televerket
Vi har avgivit en separat motion angående telepolitiken. Vi vill här komplettera den med några principiella synpunkter. Mycket av vad som ovan sagts generellt om lönsamhet, soliditet, monopolverksamhet och demokratisk kontroll gäller i allra högsta grad Televerket. Vi menar att staten bör avveckla Televerkskoncernen. De konkurrensutsatta verksamheterna bör avskiljas från affärsverket i separata bolag eller eventuellt i en sammanhållen koncern. Frågan om staten skall äga dessa företag bör aktualiseras.
Monopolverksamheten, det nationella telenätet och rundradio- och TV-näten, bör även i fortsättningen drivas i verksform under riksdagens och regeringens kontroll. De lokala kabel-TV-näten som är av typisk monopolkaraktär bör lämpligen försäljas till kommunerna eller på annat sätt ställas under demokratisk kontroll (se utredningskravet ovan).
Regeringen avser att förändra Televerkets associationsform fr.o.m. den 1 juli 1992. Vi yrkar på att regeringen vid utformandet av sina förslag tar hänsyn till vad ovan anförts.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
4.3 Postverket
Även när det gäller postverket sopar regeringen monopolproblematiken under mattan. Postverket har alltfort monopol på brevbefordran över hela landet och med hänsyn till landsbygdens behov bör enligt vår uppfattning detta monopol kvarstå.
Regeringen anger totalkostnaden för ett rikstäckande kontorsnät till 6 miljarder årligen varav 2,8 miljarder för landsbygds- och glesbygdsservice. Regeringen anger att postverkets regionalpolitiska och sociala åtaganden bör vidare analyseras. Man antyder härigenom att landsbygd och glesbygd skulle vara tärande och en belastning på folkhushållet. Vi menar att detta är en felsyn.
Vi är positivt inställda till att posten utvidgar sin service till att omfatta all slags bankservice. Detta är framför allt en fråga av stor betydelse för landsbygden. I städerna är samordningen av liten betydelse eftersom det finns tillgång till både bank- och postkontor. Vi ser vissa svårigheter med den av regeringen förordade ordningen att alla banker skall kunna kräva tillgång till postens kontorsnät. Sparbankerna och Föreningsbankerna har av tradition en stark ställning på landsbygden och borde därför rimligen prioriteras i samarbetet. Därtill borde ett begränsat antal affärsbanker kunna komma i fråga för samarbete. Det är inte givet att det skall vara samma affärsbanker som finns med över hela kontorsnätet. Regeringen bör efter samråd med postverket återkomma till riksdagen med förslag till hur samarbetet mellan posten och bankerna bör utformas.
Regeringen föreslår att Postens Diligenstrafik skall överlåtas till Swebus AB. Vi instämmer med riksdagens revisorer i att det inte alltid är rationellt att två företag konkurrerar inom ett område som är sådant att det lämpar sig för ett tekniskt monopol, i all synnerhet inte om båda företagen har samma ägare.
Nu föreslår emellertid regeringen att ett sådant konkurrensproblem skall lösas genom att en verksamhet överförs från affärsverket posten med dess speciella ansvar för en rikstäckande service till ett statligt bolag som inte har sådana förpliktelser. Detta kan vi inte acceptera med mindre än att regeringen klargör vilka garantier som fortsättningsvis skall finnas för en god glesbygdsservice.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
4.4 Statens järnvägar
I enlighet med vad vi tidigare anfört bör SJ-koncernen uppdelas så att järnvägsverksamheten separeras från landsvägstrafiken. De delar av Swedcarrier-gruppen, som inte innebär direkta samordningsfördelar för järnvägstrafiken, överförs till Fortiakoncernen och aktualiseras eventuellt för försäljning.
På sikt kan vi tänka oss att det skall kunna finnas konkurrens även på banverkets stomnät, men så länge detta inte är fallet bör SJ arbeta som ett normalt affärsverk.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
4.5 Statens vattenfallsverk
Miljöpartiet har alltsedan partiet bildades konsekvent drivit tre frågor när det gäller energipolitiken:
a. Kärnkraften skall snabbt avvecklas.
b. Politiken skall gå ut på resurshushållning och effektivisering.
c. Svensk energiförsörjning skall i första hand baseras på inhemsk och förnybar energi.
Målet för resurshushållningen har under senare år konkretiserats till att energianvändningen skall minskas med 2 % per år, vilket betyder en halvering på 35 år. Speciellt skall användningen av fossila bränslen minska med 85 % på 25 år.
Miljöpartiet begär inte att Vattenfall genomför vår politik så länge denna inte vunnit riksdagens bifall. Däremot kan både vi och hela riksdagen begära att Vattenfall aktivt arbetar för att genomföra den politik som regering och riksdag beslutat. Så har inte varit fallet. Tvärtom har Vattenfalls ledning vid otaliga tillfällen i ord och skrift kritiserat de politiska besluten och i sin praktiska politik samverkat med de krafter i samhället som propagerar för ökad energianvändning och för kärnkraft. Man har genom taxesättning och propaganda bidragit till ökning av energikonsumtionen, vilket har låst fast det svenska samhället i ett starkt kärnkraftsberoende samtidigt som man bromsat utvecklingen av alternativa energikällor, exempelvis genom att insatserna på vindkraftområdet inriktats på alltför storskaliga projekt. Vidare har man på kraftvärmeområdet bedrivit en politik som kan beskrivas som manipulativ.
Vattenfalls ambitioner att lägga under sig allt större områden av svensk energimarknad leder till en maktkoncentration som inte bara gör politiska initiativ svårgenomförbara utan dessutom sätter marknadsstyrningen på undantag till förmån för en elitstyrd utveckling med svag demokratisk kontroll.
Det är uppenbart att varken regering eller riksdag mer än ytterst marginellt har kunnat påverka Vattenfalls politik. Miljöpartiet de gröna kräver att energipolitiken skall utformas av riksdag och regering och att sabotage mot den demokratiskt fastlagda energipolitiken med kraft beivras.
För att eliminera maktkoncentrationen och få en mera funktionell organisation av elmarknaden och en bättre fungerande marknadsekonomi bör Vattenfall i nuvarande form avvecklas.
Vattenfall bedriver i huvudsak följande verksamheter:
1. Elgenerering i värme- och vattenkraftverk 2. Högspänningsdistribution 3. Detaljdistribution och elförsäljning (även fjärrvärme)
4. Projektering och byggande 5. Övrigt (fastigheter, Trollhätte kanal, SwedGas etc.)
I framtiden bör statens verksamhet inom elenergiområdet bedrivas på följande sätt:
1. Vattenkraftverken och de fossila värmekraftverken försäljs till landstingen i respektive län där de finns. Alternativt kunde verken övertas av ett kommunförbund bestående av länets kommuner. Elenergin säljs på energimarknaden. Därigenom får man en fungerande marknadsekonomi med regional anknytning.
2. Kärnkraftverken samordnas i ett separat affärsverk under industridepartementet.
3. Högspänningsdistributionen för hela landet sammanförs till ett ''Statens eltransmissionsverk''. Detta verk blir ett typiskt naturligt monopol liksom vägverket och banverket och bör arbeta i affärsverksform. Staten bör inlösa de högspänningsledningar på över 200 kV som finns i annan ägo än Vattenfalls. Transmissionsverket skall åta sig att mot fastställda taxor transmittera elenergi från producent till konsument. (Den så kallade Common carrierprincipen.) Konsument är vanligen industri eller detaljdistributör.
4. Detaljdistribution (varav Vattenfall har 11 % i landet) liksom all fjärrvärmeverksamhet säljs ut till lokala distributörer, vanligtvis kommunala energiverk.
5. Projekterings- och entreprenadverksamheten ombildas till ett separat aktiebolag som bedriver sin verksamhet i konkurrens med andra entreprenadföretag. Det kan inordnas i Fortiakoncernen och på sikt försäljas.
6. Trollhätte kanalverk organiseras som ett statligt verk direkt under kommunikationsdepartementet.
7. Övrig verksamhet försäljs eller överförs till andra statliga företag.
Överföringen av vattenkraftverken och de fossileldade värmekraftverken till landstingen är ett steg i den decentralisering och ökande länsdemokrati som miljöpartiet i alla sammanhang har förordat. Landstingen bör förvandlas till demokratiskt styrda länsparlament med ansvar inte blott för sjukvård utan också för trafik, regionalt försvar, högre utbildning, regional energiförsörjning etc.
Likaledes är överförandet av lokaldistributionen av elenergi och värme till kommunerna önskvärt ur demokratisk synpunkt eftersom det här rör sig om så kallade naturliga monopol.
De sämre tiderna kommer sannolikt att leda till minskad överflödskonsumtion och ökat sparande. Kommuner och landsting kan därför finansiera sina köp av energianläggningar via finansmarknaden och det rör sig här om investeringar som har mycket låg risknivå och som rimligen kommer att vara lönsamma redan på kort sikt, samtidigt som dessa nationella tillgångar och monopol stannar i det allmännas ägo men förs närmare de lokala intressena.
De medel -- det torde över några år röra sig om över 50 miljarder -- som staten tillförs på detta sätt bör användas för investeringar i miljövänlig och energisnål teknik inom energi- och kommunikationsområdena. Detta bör som vi redan tidigare anfört användas i krisbekämpande syfte samtidigt som det betyder tillväxt på områden där tillväxt verkligen är önskvärd. Bland annat av det skälet bör de föreslagna åtgärderna genomföras skyndsamt.
Sålunda bör banverket få börja utbyggnad av järnvägar i regioner med svag arbetsmarknad, exempelvis upprustning av norra stambanan, stambanan genom övre Norrland, byggande av norra ostkustbanan, elektrifiering av Blekinge kustbana etc.
Vidare kan rullande materiel för järnvägar och annan kollektivtrafik beställas hos krisföretag såsom Saab och Volvo. Insatser för förbättrad kollektivtrafik i storstadsområdena kan också ingå i programmet. Vapenindustrin som möter stora sysselsättningsproblem liksom underleverantörsindustrin borde kunna få ''alternativ sysselsättning'' inom området förnybar energi: anordningar för biobränslen, vindkraftverk, biogasanläggningar, solfångare etc. Allt detta kan helt eller delvis finansieras genom de medel som frigjorts ur Vattenfall.
De omstruktureringsåtgärder som här har föreslagits bör kunna genomföras utan en omfattande statlig utredning. Regeringen bör tillsätta en arbetsgrupp för att utarbeta detaljförslag som kan föreläggas riksdagen under våren 1991 så att beslut kan fattas innevarande riksmöte och genomförandet vara till stor del klart den 1 juli 1992.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
4.6 Domänverket
Regeringens utpräglade materialistiska syn på tillvaron manifesteras i förslagen om Domänverket. Domänverket uppfattas som en kapitaltillgång bestående huvudsakligen av produktiv skogsmark och jordbruksmark ur vilken man skall klämma fram så stor vinst som möjligt. Att Domänverkets markinnehav till största delen består av den svenska fjällvärlden som främst bör betraktas som ett enastående naturvärde, som varken bör eller kan omsättas i ekonomiska termer, finner regeringen inte värt en kommentar. Att stora delar av de ur naturskyddssynpunkt utomordentligt viktiga fjällskogsområdena berörs finner man inte heller värt att diskutera.
Miljöpartiet har vid flerfaldiga tillfällen föreslagit att skogs- och jordbruksmark skulle försäljas av Domänverket till brukare som med bo- och brukarplikt själva vill ägna sig åt markens skötsel. Liknande förslag har även ställts av andra partier. Alla sådana förslag har avvisats av socialdemokraterna och regeringen. Nu föreslår man plötsligt att Domänverket skall få sälja ut mark för 950 miljoner som i första hand skall avse mindre skogsfastigheter och jordbruksmark. Vi betvivlar att detta förslag är grundat på omsorgen om småskaligt jord- och skogsbruk utan snarare på en önskan att förstärka Domänverkets likviditet inför aktiebolagsbildningen. Vi betvivlar också att det finns tillräckligt många köpare av mindre fastigheter för att täcka den föreslagna ramen inom ett budgetår. Risken är däremot stor att Domänverket försäljer vissa större innehav till stora företag för att fylla den föreslagna ramen.
Vi avvisar med skärpa regeringens förslag att den svenska fjällvärlden, fjällskogarna och många andra områden av stort naturvärde skall överlåtas till ett aktiebolag med enbart vinst och växt som mål. Vi vidhåller våra förslag att Domänverket skall sälja brukningsenheter till brukare som vill bruka marken med bo- och brukarplikt. Vi kräver att staten skall redovisa hur den bättre än hittills på sitt eget markinnehav skall vårda naturen och hotade arter men också de stora kulturvärden i form av kulturmark och kulturbyggnader som förvaltas av Domänverket. Domänverkets mark som en källa till rekreation och naturupplevelse både för svenska folket och utländska gäster bör också beaktas.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Vi föreslår vidare att Göta Kanal avskiljs från Domänverket och blir en självständig stiftelse med intressenter från de enheter i Götaland som har ett positivt intresse av att utveckla kanalverksamheten. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag härom.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
5. Konkurrens och samarbete (Prop. kap. 7)
5.1 Allmänt
Även om vi inom miljöpartiet ansluter oss till marknadshushållningens princip så vill vi varna för en övertro på marknaden och konkurrensen som enda medel att styra samhällsutvecklingen. Vi menar att en av staternas viktigaste uppgifter är att modifiera marknadens styrning, eftersom den är kortsiktig och materialistisk. Men sedan de modifieringar genomförts som staten kan finna motiverade i frågan om marknadspriser exempelvis på energi, råvaror och utsläpp, med hänsyn till kraven på långsiktig solidaritet, bör tillgång och efterfrågan styras av marknaden. Konkurrensen är därvid det effektivaste verktyget att sörja för en god avvägning mellan tillgång och efterfrågan.
En mycket viktig synpunkt som saknas i regeringens framställning är att konkurrens endast är moraliskt försvarbar när den sker mellan någorlunda jämnstarka parter. Det finns många fall då konkurrensen skulle leda till att den svagare parten går under vilket ur många synpunkter kan vara skadligt. Det kan dels leda till att monopol uppstår, dels till att självförsörjning och självtillit drabbas. Därför är det, som vi redan tidigare framhållit, förmodligen fel att föreställa sig att en totalt avreglerad internationell livsmedelsmarknad skulle vara vare sig önskvärd eller möjlig.
Regeringen sätter sitt hopp till en avreglerad, internationell livsmedelsmarknad för att uppnå lägre livsmedelspriser i stället för att använda de verktyg som direkt står till regerings och riksdags förfogande. Miljöpartiet har sedan åratal föreslagit att mervärdeskatten skall tas bort på basmat, och för att reformen skall vara skattemässigt neutral skall den höjas i motsvarande mån på andra varor. Detta har i detalj klargjorts i andra motioner som kommer att behandlas av riksdagen.
Även om konkurrens kan vara ett medel till ökad effektivitet och produktivitet är det värt att framhålla dels att, som ovan sagts, konkurrens också kan leda till ineffektivitet (monopol), dels att samarbete i många fall kan vara ett minst lika effektivt medel till framåtskridande. Detta tycks behöva påpekas eftersom det inte omnämns i propositionen. Av tradition har socialdemokratin varit mycket positivt inställd till kooperationen. Kooperation betyder samarbete. Detta tycks vara helt bortglömt inom regeringen i dag. Samarbete är en minst lika verksam metod för att åstadkomma kreativitet och utveckling som konkurrens.
Regeringen säger sig vilja fullfölja den avreglering som redan skett på den svenska marknaden och åberopar de förändringar som skett på de finansiella marknaderna. Exemplet är inte särskilt väl valt om man vill demonstrera avregleringens välsignelser. Just på de finansiella marknaderna har denna avreglering uppenbarligen varit ansvarig för de kreditförluster på 18 miljarder som skett inom det svenska penningmarknadssystemet under 1990 och som nu låntagare och småsparare inom landet kommer att få betala. 18 miljarder är faktiskt inga småpengar. Det rör sig om över 1 % av den svenska ekonomin, d.v.s. siffror av samma storlek som de som intensivt diskuteras när det gäller tillväxt eller förlust i BNP.
Lika väl som regleringar bör analyseras med stor försiktighet finns det också skäl att analysera avregleringar så att de inte får så förödande konsekvenser som angivits ovan.
Vi instämmer med regeringen att den offentliga sektorn kan må väl av att utsättas för ett rimligt mått av konkurrens. Vi hoppas att det leder till att det av miljöpartiet föreslagna systemet med ''skolpeng'' och ''omsorgspeng'' snarast införs när det gäller stöd till alternativa skolor och alternativ barnomsorg.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
5.2 Konkurrens på livsmedelsområdet
Ur miljöpartistisk synpunkt är det viktigt att små lokala producenter får tillfälle att utveckla sin verksamhet. Särskilt på livsmedelsområdet, som ingalunda är och bör vara en högteknologisk verksamhet, bör lokal produktion främjas. Det är därför viktigt att stora företag, svenska eller multinationella, aktiebolag eller kooperativa, inte får tillfälle att genom ekonomiskt otillbörliga åtgärder hindra små företag att växa upp. Åtgärder som prisdumping och uppköpserbjudanden i akt och mening att förhindra konkurrens bör därför förhindras genom en effektivare lagstiftning och övervakning. Detta bör dock gälla generellt och vi motsätter oss därför en speciallagstiftning riktad mot jordbrukskooperationen men förordar en förstärkt lagstiftning mot konkurrenshämmande aktiviteter.
Den tolkning av plan- och bygglagen som lett till att kommunerna fördelat livsmedelsbutikslägen till ett fåtal stora företag har varit olycklig. Även ''prispirater'' måste få en rimlig chans att etablera sig. Samtidigt måste planmyndigheterna få bibehålla en kontroll så att inte bilberoendet ökar när det gäller livsmedelshandeln.
Miljöpartiet har i tidigare motioner yrkat att prisinformation skall ges på varan i alla snabbköpsbutiker. Från handelns sida motsätter man sig detta med hänvisning till merkostnaden. Det är vår uppfattning att kunderna är villiga att betala denna merkostnad för att få korrekt prisinformation.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
5.3 Inrikesflyget
Vi har avgivit en särskild motion där vi framhåller att regeringen borde anlägga ett samhällsekonomiskt synsätt på flyget och att det ur miljösynpunkt orimliga förhållandet att flygets energikonsumtion skall vara obeskattad måste upphöra. Vi anger vidare att vi inte har något att erinra mot ökad konkurrens så länge säkerhetskontrollen inte eftersätts samt att flygets expansionsperiod måste vara avslutad.
Utöver detta vill vi framhålla att riksflygplatserna bör kvarstå i statlig ägo under det att regionala flygplatser kan vara lokalt ägda eller samägda av stat och kommun. Under alla förhållanden är de monopol och måste som sådana stå under demokratisk kontroll. Regeringen bör precisera hur detta skall ske. Kommunerna bör ej genom kapitaltillskott eller annat stöd subventionera flygplatser. Sådana subventioner ger en snedvridande effekt på konkurrensen mellan trafikslagen.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
5.4 Träfiberlagen
Vi har motionerat om träfiberlagens avskaffande och utgår ifrån att regeringen kommer att föreslå detta. Samtidigt inser vi att avskaffandet kan leda till svårigheter för träplattsindustrin. Vi förutsätter att regeringen återkommer med förslag om hur dessa svårigheter skall lösas.
5.5 Jordförvärvslagen
Vi anser, som redan tidigare angivits, att vår motion Jo252 ''Bo- och brukarplikt'' bör ligga till grund för den förändrade jordförvärvslagstiftningen.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
5.6 Fisket
Vårt ställningstagande framgår av en separat motion.
5.7 Sockerindustrin
Vårt ställningstagande framgår av en separat motion.
5.8 Byggstandardisering
Vi är positivt inställda till en harmonisering av byggstandarden. Samtidigt bör det framhållas att svensk byggstandard har hög kvalité och att en anpassning nedåt för att åstadkomma en harmonisering inte utan vidare kan accepteras. Vi avvaktar regeringens förslag.
5.9 Näringstillstånd för utländska företag
Vi ser inga större behov för förändringar av lagen om rätt för utländska företag att bedriva näringsverksamhet i Sverige. Vi känner inga fall där seriösa utländska företag hindrats att etablera verksamhet i Sverige. Vi vill dock ej generellt motsätta oss vissa förenklingar i nu gällande lagstiftning. Vi avvaktar regeringens förslag.
6. Näringslivets förnyelse (Prop. kap. 8)
6.1 Allmänt
Regeringen hyllar marknadens och konkurrensens dominerande betydelse för näringslivets utveckling utan att någonsin fråga om det som utvecklas är acceptabelt med hänsyn till de långsiktiga krav på resurshushållning inom naturens ramar och på solidaritet, som enligt miljöpartiets uppfattning bör vara styrande för statens insatser på detta område.
Samtidigt finns det uppenbarligen en stark tro på att staten genom diverse stödåtgärder kan påskynda den så kallade tillväxten. Historien ger föga belägg för denna uppfattning.
Under de årtionden då BNP-tillväxten var stark, 1950- och 1960-talen, var tillväxten ungefär dubbelt så hög som under 70- och 80-talen. Samtidigt kan vi konstatera att under 50och 60-talen hade Sverige inget industridepartement, inget industriverk, ingen styrelse för teknisk utveckling, inget energiverk, inga utvecklingsfonder och mycket obetydliga etableringsstöd. Det kan naturligtvis finnas många samverkande orsaker till den låga tillväxten under senare årtionden, men uppenbarligen har ambitionen att genom statlig administration frambesvärja industriell tillväxt och stark BNP-tillväxt misslyckats.
Det är säkert ett steg i rätt riktning att regeringen nu börjar avveckla vissa delar av detta system. Vissa av de skickliga medarbetare som finns i ovannämnda statliga verk kan säkert bättre arbeta för utveckling direkt genom produktivt arbete i näringslivet. Vi har för övrigt i vår motion 1990/91:N317 föreslagit att även industridepartementet borde minska sin verksamhet. Vi återkommer till detta i avsnitt 7 nedan.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Miljöpartiets grundinställning är att priset på arbete genom beskattningen har drivits upp till alldeles för höga nivåer. Mänskligt arbete är ju inte någon knapp tillgång. Tvärtom, det är många som inte kan få lönearbete -- arbetslösheten, ett av mänsklighetens värsta gissel, kommer att i ökande utsträckning drabba även Sverige. Arbetskraft är en förnybar tillgång. Samtidigt har staten gjort priset på arbetskraft mycket högt. Sedan 1950 har det i reala termer ökat med 400 % medan priset på energi endast har ökat med 25 %, vilket bland annat sammanhänger med att energi varit lågbeskattad. Detta har gynnat rovdrift på energi och råvaror och lett till ett växande sopberg, de vanliga nackdelarna med de linjära resursflödena.
Miljöpartiet har systematiskt yrkat på att priset på arbete skall sänkas och priset på energi och råvaror höjas genom en omlagd beskattning. Detta har vi framfört i våra skatteförslag där vi föreslagit betydligt högre energiskatter och samtidigt kraftigt sänkta arbetsgivaravgifter. Vi upprepar nu detta yrkande.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Småföretagens utveckling är viktig.Näringspolitiken skall präglas av en lokal inriktning, småskalighet och tro på det personliga engagemanget. Småföretag står för en idérikedom och livskraft som är nödvändig för förnyelsen och utvecklingen av vårt näringsliv.Staten måste med skatteregler och lagstiftning aktivt stödja små företags utveckling -- de har ofta sämre möjligheter både att få personal och riskkapital än de stora företagen.Den kooperativa företagsformen bör få mer aktivt stöd.Det behövs en ny företagsform med åtminstone visst ägaransvar!Miljöpartiet har i motion 1990/91:N227 ''Inrättande av lokala näringslivsfonder (Närfonder)'' föreslagit att lokala närfonder byggs upp i varje kommun. De skall medverka i det lokala samarbetet, bistå med att ge och förmedla råd och finansiering av lokala projekt och företag och vid behov också själva kunna satsa riskkapital.
Vi har samtidigt velat differentiera sänkningen av arbetsgivaravgifterna så att den största sänkningen inträffar i glesbygd. Vi menar att detta är en bättre, generellt verkande regionalpolitik än den gängse metoden med diverse riktade bidrag. I vår motion 1990/91:N227 har vi också föreslagit införandet av egenkapitallån till småföretagare som vill starta eller utvidga en verksamhet. Så som framgår av vår skattemotion vill vi också skattemässigt underlätta uppbyggandet av det egna kapitalet i småföretag.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Vi har också pekat på vikten av att aktiebolagsformen inte bör vara den enda företagsformen utan att producent- och konsumentkooperativ bör få det allmännas stöd framför allt genom en bättre genomarbetad lagstiftning för dessa företagsformer. Särskilt behöver metoderna för att förse kooperativa företag med eget kapital utvecklas. Även inom kooperativ borde exempelvis egenkapitalhjälp till delägarna kunna förekomma.
Dessa förslag är enligt vår mening att föredra framför de statliga riskkapitalbolagen som gör staten till delägare i småföretagen, och som vi alltjämt avvisar. Däremot kan vi godta att industrifonden i större utsträckning inskränker sitt företagsstöd till enbart bankgarantier.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
6.2 Produktutveckling
Vi säger ja till den nya uppläggningen av STU:s insatser för utveckling av nya projekt som föreslås i propositionen, men menar att de senare faserna av utvecklingen av nya produkter i huvudsak bör finansieras genom normala kapitaltillskott från närfonder och utvecklingsfonder.
6.3 Teknikspridning
Statens satsning på konsult- och rådgivningsverksamhet och på teknikspridning bör gälla områden som ur samhällets synpunkt är särskilt angelägna, d.v.s. sådana som främjar småföretagsverksamhet, ekologisk balans och energi- och resurshushållning. Vi menar att det klart bör uttalas att de statliga insatserna skall ha denna inriktning.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
6.4 Forskningsbaserade småföretag
Det är viktigt att underlätta bildandet av företag som tar vara på och vidareutvecklar de goda idéer och uppfinningar som föds i forsknings- och utvecklingsarbetet vid högskolor och universitet. Det bör vara en viktig uppgift för det nya näringslivsverk som regeringen föreslår en uppgift som i första hand kan skötas av högskolornas kontaktsekreterare i samarbete med de regionala utvecklingsfonderna, som ett led i deras löpande arbete och inom deras kostnadsramar. De närfonder vi föreslår kan också medverka i detta.
6.5 Utländska företagsförvärv
Vi har tidigare uttalat skepsis inför regeringens okritiska inställning till näringslivets internationalisering. De problem som vi påpekat med maktkoncentration, alienation, storskalighet, minskande konkurrens, minskad självtillit, ökat transportarbete etc. bör beaktas i det vidare harmoniseringsarbetet med EG.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
6.6 Främjande av utländska investeringar
Vi är övertygade om att utländska företag kommer att söka sig till Sverige om de finner marknadsmässiga skäl härtill och helt utan en statlig insats av 8,5 miljoner.
6.7 Regional balans
I propositionen finns cirka två sidor under rubriken ''Åtgärder för tillväxt och regional balans''. Visserligen kan de förslag som läggs inom ramen för näringslivspolitiken på en rad områden, bl.a. infrastrukturinvesteringar, arbetsmarknads- och utbildningspolitik, också innefattas i begreppet regionalpolitik. Näringslivspolitik och regionalpolitik har mycket gemensamt. Det är ändå överraskande att skrivningen om regional balans i propositionen ges så litet utrymme och är så tunn både vad det gäller analys/resonemang och konkreta åtgärder.
I själva verket är de så kallade infrastrukturförslag som framläggs ensidigt inriktade på att kanalisera stora resurser till de redan överhettade områdena i vårt land under det att de områden som ligger längre bort från de stora tätorterna blir styvmoderligt behandlade. Vi är övertygade om att regeringens politik bygger på den felaktiga analys och grundinställning som vi påtalat i inledningen till denna motion. Därför kommer regeringens förslag att förvärra den regionala obalansen i vårt land.
Den 9 mars 1990 presenterade regeringen sitt förslag till ''Regionalpolitik för 90-talet''. Även denna proposition kan karaktäriseras som ''ensidigt tillväxtvänlig'', d.v.s. ekonomisk tillväxt förespråkas på bekostnad av miljö, kultur och andra mer mjuka värden. Bland annat betonades att både regional- och näringslivspolitik skall främja den ekonomiska tillväxten. Med ett sådant resonemang är det inte överraskande att den ekonomiska tillväxten överordnas regional balans och en långsiktigt hållbar ekologisk utveckling i vårt land. I den nu lagda propositionen om ''näringspolitik för tillväxt'' har formuleringen ställts i förgrunden och det heter att ''regionalpolitiken bör även framdeles medverka till att främja den ekonomiska tillväxten bl.a. genom att samhällets resurser tas tillvara på ett effektivt sätt och att strukturomvandlingen underlättas.'' Vidare sägs i propositionen: ''...outnyttjade resurser skall aktiveras och tas i anspråk på ett sätt som bidrar till ökad tillväxt i landet.''
Miljöpartiet de gröna menar att regionalpolitiken och näringslivspolitiken, liksom alla övriga politikområden måste inriktas på att skapa ett miljövänligt, resurssnålt och ett i längden ekologiskt hållbart samhälle. Tillväxten i sig kan inte vara ett mål -- i stället bör man precisera vad som bör växa och vad som tvärtom bör minska. Målet måste vara ett energi- och resurssnålt samhälle, där människan lever i samklang med ekosystemet. 90-talets politiker måste börja agera efter kunskaper om landets tillstånd och inte fortsätta att nonchalera forskarrapporter och internationella överenskommelser.
I anslutning till propositionen lägger vi flera motioner inom kommunikationsområdet där vi konkret föreslår åtgärder för en decentraliserad utveckling i hela landet. Det investeringsprogram, som vi föreslår, bör bli ett verksamt medel för en allsidig regional utveckling. Satsningar på miljövänlig kollektivtrafik, inhemsk energi och andra ekologiskt angelägna projekt, ingår i ett investeringsprogram som kan skapa regional balans -- ge arbetstillfällen, samtidigt som investeringarna leder till ett på sikt ekonomiskt och ekologiskt hållbart samhällssystem.
Problemanalys
Vi anser att regeringens problemanalys när det gäller regional utveckling -- i den mån den existerar -- utgår från felaktiga grundantaganden. Man föreställer sig att det är de perifera delarna av landet som är problemet. Det är emellertid här som huvuddelen av de realvärden skapas som är grunden för landets försörjning. Storstäderna är minst lika stora regionalpolitiska problem. I analyser som bland annat förekommer i regeringens egna propositioner uttalar man förvåning över att BNP-tillväxten är så låg trots en hög investeringsnivå och en kraftig modernisering av näringslivet, bland annat en snabb datorisering. Det finns ingenting som tyder på att industrin och jordbrukets produktivitet inte tilltagit på väntat sätt.
Däremot finns det skäl att misstänka att administration och diverse så kallade serviceverksamheter som är koncentrerade till storstäderna inte har ökat produktiviteten. Vidare har åtskilliga områden som är mera tärande än närande vuxit påtagligt. Exempel som kan nämnas är bankväsendet, där trots stora investeringar personalen knappast har minskat. Reklambranschen har svällt våldsamt. Dessa och andra serviceverksamheter har dessutom kunnat omge sig med dyrbara lokaler och annan kringutrustning. De har på allt sätt kunnat organisera sitt arbete så att det passar privatlivets krav. Därför finner man att det är praktiskt taget omöjligt att träffa några s.k. beslutsfattare på sina kontor en fredagseftermiddag.
Det talas mycket om den offentliga sektorns ineffektivitet men få ifrågasätter att man inom vård, omsorg och skola utför ett nyttigt arbete. Det finns däremot skäl att ifrågasätta om åtskilliga verksamheter i storstäderna inom administration och s.k. service över huvud taget är produktiva. Därtill kommer att de stora städerna med alla sina kommunikationsproblem, miljöproblem och trängsel skapar hälsoproblem och sliter ned människor vilket också framgår av exempelvis cancerstatistiken. Genom sin storlek skapar de också energikrävande kommunikations- och transportbehov.
Miljöpartiet menar alltså att när det gäller regionalpolitiken så måste perspektivet ändras. Eftersom beslutsfattarna -- inklusive regeringen -- sitter i centrum har man ett förvrängt perspektiv.
De problem som behöver angripas är sålunda: storstadskoncentrationen, den överstora servicesektorn och administrationen. Genom att bara studera de ekonomiska resursflödena och inte de verkliga har man fastnat i ett förvrängt perspektiv.
Miljöpartiet välkomnar alla förslag som kan bidra till att minska överhettningen i storstadsområdena samtidigt som en förstärkning av de mindre orternas arbetsmarknad kan uppnås. Även storstäderna behöver en rejäl förnyelse. Genom att stoppa befolkningstillväxten och snarare åstadkomma en viss mindre befolkningsminskning i storstäderna kan man skapa en god livsmiljö för dem som bor och verkar där.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Decentralisering
Regeringen föreslår i propositionen att regionalpolitiskt företagsstöd skall kunna lämnas för att utlokalisera ytterligare verksamheter inom den privata tjänste- och servicesektorn från Stockholmsområdet. Som exempel nämns ideella organisationer och intresseorganisationer. Detta rör sig dock om småpengar i jämförelse med det stöd som regeringen föreslår till väg- och järnvägsinvesteringar i de tättbefolkade delarna av landet som till stor del motiveras av storstädernas trafik och kommunikationsbehov. Det bör fastslås att det stora regionalpolitiska stödet i Sverige går till storstadsregionerna även om det budgettekniskt uppträder under andra beteckningar. Vi vill påminna om de förslag vi framfört i andra motioner om rätt för kommunerna att ta ut regionala drivmedelsskatter och rätt till företagsbeskattning för att skapa resurser för bättre kollektivtrafik.
Regeringen måste även ta initiativ till att fler statliga verk och företag utlokaliseras. Samtidigt måste företag och organisationer ges förutsättningar för en utlokalisering som gynnar företagens ekonomi. Miljöpartiet de grönas förslag om nedsättning av arbetsgivaravgifterna med 10 procentenheter främst i Norrland och 3 procentenheter i övriga landet, utanför storstäderna, menar vi är ett sådant effektivt medel.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Regionalpolitiskt stöd
Som framförts i miljöpartiets partimotion 1990/91:A485, anser vi att en mer generell ekonomisk stimulans framför de riktade regionala insatserna långsiktigt skulle gynna den regionala balansen. Vi ger en rad förslag i den riktningen: sänkta arbetsgivaravgifter, kommunala närfonder, grön skattepolitik, jordbrukspolitik, energipolitik och trafikpolitik.
Vi anser att stöd och bidrag ibland kan uppfattas som nådegåvor och att de som verkar och bor inom områden, som för den regionala balansen behöver stöd, själva i större utstäckning skulle förfoga över tillgångarna som t.ex. vattenkraft, malm och skog.
I proposition 1990/91:87 (sid. 237) aviseras att förhandlingarna mellan EFTA och EG kan komma att innebära förändringar för möjligheterna att ge transportstöd. Sådana stöd kan ses som tekniska handelshinder. Ett noggrant beredningsarbete anser regeringen nödvändigt. I samband med ett sådant beredningsarbete anser miljöpartiet de gröna att kostnaderna för telekommunikation i hela landet måste utredas.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
6.8 Bilindustrin
Bilindustrin i Sverige inger i dag stor oro. Miljöpartiets grundinställning är att bilismen medför stora resurs- och miljöproblem och vi har i många motioner yrkat på att den bör begränsas och åtskillig biltrafik ersättas med miljömässigt bättre transportsätt. Detta hindrar inte att vi känner stort ansvar för alla de anställda inom de stora bilföretagen och deras underleverantörer runt om i landet som nu drabbas av permitteringar och friställningar.
Som nämnts tidigare föreslår vi att medel som frigörs från Vattenfall skall användas för att skapa alternativ sysselsättning genom statliga och kommunala beställningar av miljövänliga energi- och transportanordningar.
Vi vill också påminna om att vi varje år har motionerat om att problematiken kring bilindustrin borde bli föremål för en grundlig utredning. Vi hänvisar till våra motioner: 1988/89:N386 Bilindustrins framtid, 1989/90:N287 Bilindustrins framtid och 1990/91:N243 Bilindustrins framtid. Vi är sorgsna och besvikna över riksdagens och regeringens passivitet när det gäller att förbereda sig på den kris som varit i annalkande och som nu drabbar landet med stor kraft. Vi är övertygade om att de anställda inom bilbranschen delar denna besvikelse.
Vi yrkar ånyo att riksdagen med anledning av motion 1990/91:N243 ger regeringen till känna att den där begärda utredningen skall tillsättas och för ändamålet anslår 5 miljoner kronor.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
7. Effektivare myndighetsstruktur (Prop. kap. 9)
7.1 Allmänt
Miljöpartiet noterar med tillfredsställelse den rationalisering som sker inom statsförvaltningen bland annat genom ADB. En varning för alltför höga ambitioner kan dock vara på sin plats. Rapporterna från införandet av tulldatasystemet är oroande. Det är också av vikt att man tar till vara datasystemens möjligheter till en småskalig, decentraliserad verksamhet. Genom att informationsflödena sker så mycket snabbare med elektroniska hjälpmedel minskar rationaliseringseffekten av att de administrativa enheterna centraliseras. I stället kan de verka lokalt i små enheter, nära sina ''kunder''.
De statliga myndigheterna verkar dels som serviceorgan men dels också som övervakare av att lagar och förordningar följs. Det är en grannlaga uppgift att på ett rätt sätt kombinera dessa uppgifter. Tidigare har myndigheterna alltför mycket betonat sitt ''överhetsansvar''. Det gäller nu att man inte går för långt åt andra hållet genom den serviceanda som skall prägla verken.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
7.2 Myndighet för teknik-, industri-, energi- och regionalpolitik
Miljöpartiets förslag i tidigare motioner att anpassa verksamheten inom dessa områden till behoven överensstämmer ganska väl med regeringens förslag. Vi hänvisar till vad vi sagt om att generellt verkande medel bör föredras framför riktade bidrag, exempelvis inom regionalpolitiken.
Det är svårt att bedöma hur mycket STU:s verksamhet har lett till framgångsrik industriell verksamhet och vilken utdelning samhället får på de pengar som STU:s verksamhet har kostat.
Det är lättare att se vad energiverket inte har gjort än vad det gjort för att på något verkningsfullt sätt bidraga till utvecklingen av inhemska bränslen, energihushållning eller förberedelserna för kärnkraftavveckling. Det är nödvändigt att man nu satsar helhjärtat på att ge stöd till och utveckla marknaden för energieffektivisering, hushållning och förnybara bränslen!
Huruvida det är rationellt att sammanföra de tre verken STU, energiverket och SIND till en stor enhet kan diskuteras. Risken finns att de effektivitetsvinster som eventuellt uppnås genom samordningen äts upp genom ökad byråkrati och sämre arbetsklimat som ofta följer med ökande storlek. Vi vill dock ej motsätta oss sammanslagningen utan endast peka på att de olika enheterna får arbeta självständigt och att den gemensamma administrationen huvudsakligen verkar för att smidigare överföra kunskap och resurser mellan verksamhetsområdena.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Samtidigt vill vi påminna om vårt förslag att inrätta en särskild Delegation för ekologisk teknik enligt vår motion 1990/91:N317. Vi menar att det är nödvändigt att starta en särskild utvecklingsenhet för ekologisk teknik eftersom vi inte tror att den företagskultur som finns vid STU och som kommer att finnas i den nya industripolitiska enheten kommer att passa för den utveckling av ekologisk teknik som vi menar bör komma till stånd. Det programråd för ett avfallssnålt samhälle och miljöanpassad produktutveckling som föreslås i statsverkspropositionen bör överföras till delegationen.
Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
7.3 Myndigheter på fiskets område
Vi hänvisar här till en separat motion.
8. Ärenden till riksdagen (Prop. kap. 10)
Dessa frågor behandlas under rubriken hemställan antingen i separata motioner eller här nedan.
9. Anslagsfrågor (Prop. kap. 11)
9.1 Nionde huvudtiteln
Dessa frågor behandlas i separata motioner.
9.2 Tolfte huvudtiteln
A3. Utredningar
Anslaget ökas med 5 miljoner kronor med hänsyn till den av oss i avsnitt 6.8 ovan föreslagna utredningen om bilindustrins framtid till 21 615 000 kronor.
A6 och A7. Näringspolitisk myndighet
Regeringens förslag under anslagspunkterna A6 och A7 beträffande den nya näringspolitiska enheten överensstämmer tämligen väl med den ram som vi föreslagit i vår motion 1990/91:N317, hemställanspunkterna 6 och 10, vilka sålunda inte längre är aktuella. Vi godkänner regeringens förslag.
B7. Småföretagsutveckling
Vi föreslår liksom tidigare i motion 1990/91:N317 att anslaget reduceras till 193 500 000 kronor.
F1. Teknisk utveckling m.m.
Liksom tidigare föreslår vi att 25 miljoner överförs till anslaget F20, Delegationen för ekologisk teknik. I övrigt föreslår vi att anslaget reduceras med ytterligare 175 miljoner. Det motiveras med att anslagsverksamheten bör minska, genom att sådana områden som ändå är under snabb teknisk utveckling, exempelvis mikroelektronik, bör bära sina egna utvecklingskostnader. Det har visat sig att de statliga anslagen till det nationella mikroelektronikprogrammet i realiteten har utvecklat sig till anslag till enskilda storföretags utvecklingsarbete, vilket inte stämmer med de av riksdagen fattade besluten.
Vidare befarar vi att en icke obetydlig del av stöden till teknisk utveckling går till sådana områden där ekonomisk tillväxt över huvud taget inte är önskvärd. Anslaget bör sålunda minskas med 200 miljoner till 651 157 000 kronor.
Budgetramen för åren 1992/93 och 1993/94 bör minskas med totalt 100 miljoner, 50 miljoner för vart och ett av budgetåren.
F4. Teknikvetenskapliga forskningsrådet
I vår motion N317 har vi föreslagit oförändrat anslag. Vi anser inte att den våldsamma expansion av anslaget som regeringen föreslår är motiverad. Vi tror inte att man så snabbt kan kanalisera forskningen till sådana områden som enligt miljöpartiets uppfattning bör prioriteras: teknik som samarbetar med de ekologiska systemen och leder till cirkulära resursflöden. Med hänsyn till inflationen kan vi dock tänka oss en uppräkning. Vi föreslår en uppräkning till 74 000 000 kronor.
F7. Europeiskt forsknings- och utvecklingssamarbete
Samma tvekan som vi anfört ovan beträffande teknikvetenskapliga forskningsrådets inriktning gäller i än högre grad inriktningen av detta anslag. Vi menar att en stor del av forskningen är felaktigt inriktad; den är inte inriktad på resurshushållning och cirkulära resursflöden, mycket satsas på en energiineffektiv vägtrafik. Slutligen rör det sig om områden där konkurrensen och lönsamheten är sådan att företagen själva har all anledning att satsa på forskning. Sverige skall inte delta i EG:s industriella kapprustning med USA och Japan. Vi har i motion N317 accepterat oförändrat anslag 61 000 000 kronor. Vi står fast vid detta belopp.
Statens vattenfallsverk
Vi har redan i avsnitt 4.5 framlagt våra förslag om hur vi anser att Vattenfall skall uppdelas och delvis försäljas. Liksom regeringen är vi därför inte beredda att ta ställning till något långsiktigt investeringsprogram. Vi noterar att det i tabell 11:8 förekommer en felräkning på 500 000 000 kronor och i tabell 11:10 en annan felräkning på 109 000 000 kronor. I båda fallen gäller det år 1991. Sådant är inte ägnat att skapa förtroende för regeringens förslag. Eftersom vi föreslår att viktiga delar av Vattenfall skall försäljas anser vi det olämpligt att Vattenfall planerar för större investeringar i verksamheter som skall avyttras. Vi anser därför att investeringsplanen skall reduceras med 1 000 000 000 kronor och statens borgensåtagande med motsvarande belopp.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som anförts under avsnitt 1.1 beträffande kritik av tillväxttron,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som anförts i avsnitt 1.2 beträffande önskvärdheten av både positiv och negativ tillväxt,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad som i avsnitt 1.3 anförts om storskalighet,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i avsnitt 1.3 anförts om internationaliseringen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i avsnitt 1.4 anförts om EG-anslutningen,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i avsnitt 4.1 anförts om bolagisering av de statliga affärsverken,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i avsnitt 4.1 anförts om ekonomisk demokrati,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i avsnitt 4.1 anförts om monopolproblematiken,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en parlamentarisk utredning bör tillsättas för att utreda monopolproblematiken och föreslå principer för kontroll av monopol,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i avsnitt 4.2 anförts om televerket,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i avsnitt 4.3 anförts om postverket,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i avsnitt 4.4 anförts om statens järnvägar,1]
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Vattenfall skall omstruktureras och delvis utförsäljas enligt vad som anförts i avsnitt 4.5,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att de medel som frigörs vid försäljning av delar av Vattenfall skall användas i krisbekämpande syfte när det gäller såväl sysselsättningskrisen som den ekologiska krisen enligt vad som anförts i motionen,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i avsnitt 4.6 anförts om domänverket,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i avsnitt 4.6 anförts om Göta kanal,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i avsnitt 5.1 anförts om konkurrens och samarbete,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i avsnitt 5.2 anförts om konkurrens på livsmedelsområdet,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i avsnitt 5.3 anförts beträffande ägande av flygplatser,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att motion 1990/91:Jo252 bör ligga till grund för den förändrade jordförvärvslagen,2]
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i avsnitt 6.1 anförts beträffande villkoren för konventionell ekonomisk tillväxt,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i avsnitt 6.1 anförts beträffande principerna för stödet till småföretagen,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i avsnitt 6.1 anförts beträffande den kooperativa företagsformen,
19. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i avsnitt 6.3 anförts beträffande inriktningen på statliga åtgärder för teknikspridning,
20. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i avsnitt 6.5 anförts beträffande utländska företagsförvärv,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i avsnitt 6.7 anförts beträffande principerna för regionalpolitiken,3]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i avsnitt 6.7 anförts beträffande åtgärder för decentralisering,3]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i avsnitt 6.7 anförts beträffande principerna för regionalpolitiskt stöd,3]
21. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i avsnitt 6.8 anförts om utredning om bilindustrins framtid,
22. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i avsnitt 7.1 anförts beträffande myndigheternas ansvar och utveckling,
23. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i avsnitt 7.2 anförts beträffande den nya näringspolitiska myndigheten,
24. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i avsnitt 7.2 anförts beträffande behovet av en delegation för ekologisk teknik,
[att riksdagen avslår regeringens förslag under kap. 10, punkt 26,1]
[att riksdagen avslår regeringens förslag under kap. 10, punkt 27,1]
[att riksdagen avslår regeringens förslag under kap. 10, punkt 28,1]
[att riksdagen avslår regeringens förslag under kap. 10, punkt 29,1]
[att riksdagen avslår regeringens förslag under kap. 10, punkt 30,1]
[att riksdagen avslår regeringens förslag under kap. 10, punkt 34,1]
[att riksdagen avslår regeringens förslag under kap. 10, punkt 37,1]
25. att riksdagen avslår regeringens förslag under kap. 10, punkt 39,
26. att riksdagen avslår regeringens förslag under kap. 10, punkt 40,
27. att riksdagen avslår regeringens förslag under kap. 10, punkt 43,
28. att riksdagen avslår regeringens förslag under kap. 10, punkt 44,
29. att riksdagen avslår regeringens förslag under kap. 6.6 att domänverket skall få fritt upplåna medel intill ett belopp av 2
000
000
000 kr.,
30. att riksdagen avslår regeringens förslag under kap. 10, punkt 50,
31. att riksdagen avslår regeringens förslag under kap. 10, punkt 57,
32. att riksdagen avslår regeringens förslag under kap. 10, punkt 58,
33. att riksdagen beslutar att anslaget under tolfte huvudtiteln A
3 skall vara 21 615 000 kr.,
34. att riksdagen beslutar att anslaget under tolfte huvudtiteln B
7 skall vara 193 500 000 kr.,
35. att riksdagen beslutar att anslaget under tolfte huvudtiteln F
1 skall vara 651 157 000 kr.,
36. att riksdagen beslutar att budgetramen för teknisk utveckling minskas i enlighet med vad som anförts i motionen,
37. att riksdagen beslutar att anslaget under tolfte huvudtiteln F
4 skall vara 74 000 000 kr.,
38. att riksdagen beslutar att anslaget under tolfte huvudtiteln F
7 skall vara 61 000 000 kr.,
39. att riksdagen beslutar att budgetramen för Vattenfalls investeringar 1991 minskas till 4 050 000 000 kr.
Stockholm den 6 mars 1991 Inger Schörling (mp) Claes Roxbergh (mp) Lars Norberg (mp) Elisabet Franzén (mp) Krister Skånberg (mp) Roy Ottosson (mp) Carl Frick (mp)
1 1990/91:T71 1 1990/91:Jo57 1 1990/91:A23