Att alla system, också kärnteknisk verksamhet, läcker, kan inte vara ett okänt faktum och i Sverige pågår en massa kärntekniska aktiviteter, som bidrar till läckage och ökar all slags kärnavfall. Riskerna ökar och flera incidenter har hänt bara under det sista året; vid ungefär samma tidpunkt inträffade två olyckor både vid Studsviks forskningsreaktor och vid transport av uranhexafluorid till kärnbränslefabriken i Västerås. Vi har i miljöpartiet väckt frågor, interpellationer och motioner i ämnet, men svaren har inte varit fullödiga eller tillfredsställande.
Dimridå
Vi vänder oss emot den dimridå som omsluter all kärnteknisk verksamhet. Vi kan bara ana oss till den. När ABB Atom utökar med ca femtio personer på kärnbränslefabriken i Västerås; när Studsvik inte vet hur man skall bli av med ''avfall'' längre, eftersom USA:s plutoniumupparbetningsanläggningar inte längre kan ta emot avfallet; när återvinningsanläggningen i Skövde får bakläxa för att vara primitiv; när Ranstad Mineral AB får tillstånd att utvinna uran ur restprodukter i ytterligare 10 år m.m., så har man hittat små notiser om detta i några tidningar, lokala eller utländska, eller fått rapporter från närboende.
Granska den kärntekniska hanteringen
Vi i miljöpartiet kräver granskning och upplysning i fråga om den kärntekniska hanteringen i Sverige. Detta måste komma såväl riksdagen som allmänheten till del.
Statens kontroll
Staten skall ha full kontroll över all kärnteknisk verksamhet, men ändå kan radioaktivt avfall från kärnkraften deponeras på vanliga kommunala soptippar eller byggtippar. Genom s.k. friklassningsförfarande kan man föra ut radioaktivt kontaminerat gods på den fria marknaden etc., vilket i realiteten kan betyda att våra gafflar och knivar kan innehålla radioaktivt kobolt och cesium m.m.
Ansvaret för den kemiska delen av kärnavfallet ligger på länsstyrelsen, den radioaktiva delen ligger på SSI och själva konstruktionsdelen ligger på SKI. Detta är orimligt! Det säger sig självt att detta inte fungerar och måste omprövas! Det totala ansvaret och därmed den totala bedömningen måste samordnas under en hatt och slutligt ansvar tas av staten.
Höganrikat uran från USA
I Studsviks forskningsreaktor har man experimenterat med höganrikat uran från USA. Det utbrända kärnbränslet har sedan gått tillbaka till USA, men nu fungerar inte längre USA:s militära upparbetningsanläggningar. Eftersom förvaringsutrymmet i Studsvik är begränsat och börjar bli fullt, har företaget undersökt möjligheten att exportera avfallet till Dounreay i Skottland. Dounreay är en upparbetningsanläggning, som fått många klagomål på sig, bl a har en noggrann hälsoundersökning utförts som tystats ner. Denna har syftat till att kartlägga och utreda varför diabetes har ökat så drastiskt i Dounreays omgivningar. Flera counties finns med i denna undersökning. De kontakter som tagits från svensk sida för att exportera kärnavfall till Dounreay är helt oförsvarliga och måste avbrytas.
Uranhaltiga sopor har bränts i Studsvik, men inget sägs om hur detta skall tas om hand. Är det befogat att fortsätta ta emot och förbränna utländska atomsopor i Sverige? Skall samarbetet med Siemens även gälla detta?
Högaktivt kärnavfall
Statens överlåtelse av Cogemàavtalet är höljt i dunkel och det kommer väl så bli om vi inte skyndar på att ta fram fakta omkring detta. Vid ett inträde i EG blir Sverige automatiskt indragen i EURATOM och då kan det bli ännu svårare att överblicka hela kärnkraftscykeln. Vilka och till vad kommer man att använda det upparbetade högaktiva avfallet? Beräknad mängd från det svenska avfallet är t ex dryga 400 kg plutonium!Är det Västtyskland eller Frankrike (?) som skall överta detta?Kan vårt kärnavfall till slut hamna i franska kärnvapen och sprängas vid prov på Mururoa?Vilken kontroll har vi över detta?Hur kommer det västtyska MOX-bränslet i CLAB att hanteras framöver?
Likaledes är OKG:s avtal med engelska BNFR höljt i dunkel. Hur skall det plutonium och andra restprodukter, som uppstår, hanteras. Sverige som nation har här ett nationellt ansvar, som måste klarläggas.
Låg- och medelaktivt avfall
Deponeringen i Forsmarkslagret fortsätter trotsatt berggrunden i området är genomkorsat av sprickor,att området genomkorsas av en skjuvzon,att läckage från lagret är ofrånkomligt i framtiden,att kontroll på sikt blir omöjlig,att förhandskontrollen innan man fört ner avfall varit obefintlig,att miljökonsekvensutredning i ordets rätta bemärkelse inte företagits före idrifttagningen,att lagret bryter mot Östersjökonventionen (förbud mot havsdumpning), osv.
.
.
Listan kan göras lång.
Miljöpartiet kräver att inget ytterligare avfall får föras ned i lagret och att beslut som tagits i SFR-ärendet återkallas. En ny total opartisk omprövning måste komma till stånd.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär att den gör en utredning om all kärnteknisk verksamhet i Sverige och utomlands, som hör till Sveriges ansvarsområde, varvid de långsiktiga miljökonsekvenserna skall beskrivas,
2. att riksdagen beslutar att inget ytterligare kärnavfall får föras ned i SFR-lagret utanför Forsmark innan den i yrkande 1 begärda utredningen presenterats,
3. att riksdagen hos regeringen begär att den skall framlägga förslag till och samordna kontroll och bedömning av kärnavfall och kärnteknisk hantering, så att staten kan ta ansvar för och fullt ut kontrollera denna verksamhet,
4. att riksdagen hos regeringen begär att allt radioaktivt avfall, som i dag placeras på tippar, skall deponeras på speciellt inhägnade områden under full kontroll utav SSI,
5. att riksdagen beslutar att avbryta all slags import för förbränning av atomsopor och andra restprodukter från kärnbränslehantering,
6. att riksdagen beslutar att allt infört kärnavfall omedelbart skall återföras till ursprungslandet,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att uranåtervinningsanläggningen i Skövde bör avvecklas,
8. att riksdagen hos regeringen begär en fullständig redogörelse för vart plutonium och andra restprodukter från svenskt utbränt kärnbränsle i samband med upparbetning utomlands tar vägen,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att forskning på höganrikat bränsle skall avvecklas,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att avbryta kontakterna med Dounreay för upparbetning av kärnavfall från Studsvik.
Stockholm den 10 januari 1991 Eva Goe s (mp) Lars Norberg (mp) Elisabet Franzén (mp) Carl Frick (mp) Krister Skånberg (mp)