Västmanland -- län med problem och med framtidsmöjligheter
Västmanland har alltsedan början av 1970-talet fram till slutet av 1980-talet haft en vikande befolkningsutveckling. Under perioden 1980--1988 var den sammanlagda befolkningsminskningen 4 000 invånare. Under de senaste åren har länet uppvisat en befolkningsökning, som beror dels på ett ökat födelseöverskott, dels på stor inflyttning från utlandet. Västmanland har fortfarande en negativ inrikes omflyttning, dvs. länet fortsätter att förlora till övriga län i riket.
Västmanland är ett framtidslän. Men det krävs insatser för att vända den negativa utveckling, som pågått sedan början av 1970-talet. Länsborna är starkt medvetna om länets problem. Ett intensivt arbete pågår för att vända den negativa utvecklingen. Optimismen är fortfarande stor, men för att åstadkomma en varaktig förändring är det nödvändigt med insatser från regering och riksdag.
Med utgångspunkt från propositionen tar jag tre viktiga huvudområden, nämligen 1. kommunikationerna, som måste förbättras,
2. den högre utbildningen, som måste både fördjupas och breddas,
3. lokalisering av statlig verksamhet till länet.
Bättre kommunikationer nödvändiga
Det är nödvändigt för en regions näringsliv att ha tillgång till snabba och säkra kommunikationer. Betydelsen av goda kommunikationer ökar alltmer.
Järnvägar
Ett miljövänligt transportmedel är spårbunden trafik. Detta har man insett i många länder. Därför har sedan flera år skett betydande utbyggnader och moderniseringar av järnvägsnäten i flera europeiska länder. Modern järnvägstrafik är både miljövänlig och lönsam.
I Sverige har under många år inga målmedvetna satsningar på järnvägen gjorts. Det befintliga järnvägsnätet har därför alltför låg standard. Även de rullande materielen är ofta omoderna. Om järnvägstrafiken skall kunna konkurrera med bil, lastbil, buss och flyg krävs offensiva satsningar. Centern har i många år krävt ökade satsningar på järnvägsnätet. Regeringen har i den nu föreliggande propositionen börjat inse riktigheten i satsningar på järnvägen.
En järnväg som jag vid upprepade tillfällen motionerat om är Mälarbanan; en snabbtågsförbindelse Stockholm-- Västerås--Örebro. Projektet har jag ingående redogjort för i motion 1990/91:T502. I propositionen finns en skrivning, som möjligen kan innebära ett snabbt positivt beslut om medelsanvisning till detta angelägna projekt.
Däremot finns inga medel anslagna till ett annat mycket angeläget järnvägsprojekt, nämligen Bergslagspendeln, en järnvägssträckning Kolbäck--Ramnäs--Fagersta--Ludvika. Upprustningen av järnvägssträckningen är i full gång. Anvisade medel räcker emellertid inte. En helt moderniserad järnvägssträckning kommer att få en mycket stor betydelse för utvecklingen av Bergslagens näringsliv. Bergslagen är ju en region, som under 1970- och 1980-talen drabbats hårt av nedläggningar och strukturförändringar inom gruvhantering och stålindustri. Väl fungerande kommunikationer är en nödvändighet för att en region av Bergslagens karaktär skall kunna överleva och utvecklas. Därför måste Projekt Bergslagspendeln snabbt kunna fullföljas. I motion 1990/91:T503 har projektet närmare beskrivits.
Vägar
Av propositionen framgår att regeringen tänker sig en satsning i första hand, dels på ett fåtal prioriterade t.ex. E3, E4 och E6, dels på vägprojekt i storstadsregionerna. Stockholmsregionen har en besvärlig trafiksituation. Den ständigt ökande fordonstrafiken ger en dålig miljö. En samhällsekonomisk och miljömässigt riktigare lösning är att satsa betydligt större anslag än vad regeringen föreslår till utbyggnad och modernisering av kollektivtrafiken i Stockholmsregionen.
En annan ytterst viktig åtgärd är att avlänka från Stockholmsregionen all genomgående fordonstrafik. Detta bör ske så fort som möjligt. Vägförbindelsen ''Räta linjen'', en väg Norrköping--Katrineholm--Västerås--Sala--Gävle ger denna möjlighet. Vägsträckningen behöver förbättras och byggas om på vissa vägavsnitt för att fungera helt tillfredsställande. Efter den erforderliga upprustningen skulle Stockholmsregionen kunna avlänkas från all genomgående fordonstrafik och ''Räta linjen'' skulle bli för fordonstrafiken den självklara vägförbindelsen mellan Norrlandskusten och södra Sverige. Detta skulle innebära en klar förbättring av trafikmiljön i Stockholmsregionen. I motion 1990/91:T309 har detta ytterligare motiverats.
Utbildning
Högskolan i Eskilstuna/Västerås är landets enda tvålänshögskola. Att högskolan ''ansvarar'' för två län med c:a 500.000 invånare avspeglar sig tyvärr inte i anslagen. I motion 1990/91:Ub581 har hemställts om ökade anslag till lokala och individuella linjer samt fristående kurser.
Lokalisering av statlig verksamhet till länet
Västmanlands län är det bortglömda länet, när det gäller lokalisering av statlig administrativ verksamhet. Tyvärr tycks regeringen har tappat intresset för utlokalisering av statliga verksamheter från det överhettade Stockholmsområdet. Strategin från den socialdemokratiska regeringen tycks vara att göra förändringen så snabbt så att ingen annan ort har möjlighet att konkurrera. Det förfaringssättet kan inte accepteras. Givetvis bör andra lämpliga orter ha möjlighet att komma med i bedömningen och redovisa sina förutsättningar.
Regeringen föreslår att statens energiverk (STEV), statens industriverk (SIND) och styrelsen för teknisk utveckling (STU) skall läggas ned. En ny näringspolitisk myndighet skall inrättas och ersätta STEV, SIND och STU. Enligt regeringsförslaget skall den nya näringspolitiska myndigheten inrättas den 1/7 1991.
Den nya myndigheten bör börja sin verksamhet den 1 juli 1992. Västerås är en ort, som är väl lämpad att bli lokaliseringsorten för den nya näringspolitiska myndigheten.
I propositionen redovisas Vägverkets förslag till ny organisation. Enligt förslaget skall sex vägmyndighetsregioner inrättas. Östra regionen skall omfatta AB, C, U, D och T län. I propositionen borde klarare ha utsagts att Vägverket skall välja huvudorter i regionerna utifrån behovet av regional balans och undvika överhettade storstadsområden. För Östra regionen borde Västerås vara det naturliga valet.
Med hänvisning till det ovan anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar förlägga den nya näringspolitiska myndigheten till Västerås,
2. att riksdagen beslutar att den nya näringspolitiska myndigheten skall påbörja sin verksamhet den 1 juli 1992,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om val av Västerås som huvudort för vägverkets östra region,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om snara standardförbättringar av den strategiska vägen ''Räta linjen'' för att förbättra trafiksituationen i Stockholmsområdet,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om projekt Mälarbanan,1]
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om medel för färdigställande av Bergslagspendeln.1]
Stockholm den 21 februari 1991 Birger Andersson (c)
1 1990/91:T65