Under 1989 kom rapporter om att man från det norska oljeoch energidepartementet planerade för oljesökning på internationellt vatten i Skagerrak. Efterhand har departementet, mot bakgrund av oro i gränslandskapen, uttalat att man f.n. inte har planer på att borra efter olja i det aktuella vattenområdet. Nu har den svenska regeringen gett ett USA-företag tillstånd att leta efter olja i Kattegatt och Skagerrak. Det rör sig om 200 bottenprover.
I ärendet har fiskeristyrelsen uttalat sig negativt. Man menar att oljeprospekteringsverksamhet som har till syfte att exploatera områden av betydelse för svenskt fiske undantagslöst är till men för fiskets intressen och därmed i princip oacceptabelt för fiskerinäringen.
Änskönt att regeringens tillstånd går tillbaka på en lag, ''kontinentalsockelförordningen'' (1966:315), och att staten har rätt att lämna tillstånd till utvinning åt annan intressent, t.ex. oljeföretag, är utvecklingen oroande ur miljöns och fiskerinäringens synpunkt.
Samtidigt som vi under senare år fått ökade insikter om de risker som den marina miljön är utsatt för, främst olja, gifter och tungmetaller, främjar statsmakterna en utveckling som adderar risktalen i Västerhavet och kustvattnen. Det är också oroande att kustbevakningen inte har full beredskap för oljebekämpning. Miljöskyddsfartygen saknar fullständig bemanning och den tekniska utrustningen ombord fyller ej ställda krav. Från kustbevakningens sida är man klar över att det krävs en bättre nationell beredskap för olje- och kemikaliebekämpning, vilket ställer högre krav på såväl fartyg som besättning. Att i detta läge, som föreslås i utredningen om kustbevakningens lokala organisation, minska antalet miljöskyddsfartyg, ter sig oroande. För Skagerraks del är det en nödvändighet att det miljöskyddsfartyg som nu är stationerat i Kungshamn blir kvar och att det får dubbelbemanning.
Till de hot mot den marina miljön vi här angett, kommer de ''vanliga'' utsläppen som har havet som repicient. Enligt en utredning som gjorts av länsstyrelsen i O-län, är miljöfrågorna avgörande för västkustfiskets framtid. Bara de lokala utsläppen beräknas till 700 ton fosfor och 25 000 ton kväve per år. Utredningen konstaterar också att en tredjedel av landets yrkesfiskare finns i länet och att ytterligare 9 000 personer i länet är beroende av fisket. Intressant i sammanhanget är också att 20 procent av fiskarna är kustfiskare -- det är den kåren som först blir lidande av skador i den marina miljön.
Sammantaget vill vi varna för en inte otänkbar utveckling där en oljekatastrof i Skagerrak, via fartyg eller i framtida oljeplattformar, troligen skulle slå ut vad vi menar med marint liv, för flera år framåt. Världsnaturfonden WWF har insett riskerna och bl.a. krävt förbud mot oljeprospektering inom stora delar av Kattegatt och Skagerrak. Vi menar att det är hög tid för en analys av de risker som en framtida oljeoch gasutvinning i Västerhavet innebär för miljön och för det svenska fisket.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att frågan om riskerna med olje- och gasutvinning i Kattegatt och Skagerrak, särskilt med avseende på fiskerinäringens framtid, bör utredas,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att miljöskyddsfartyget i Kungshamn bör utrustas personellt och tekniskt på sätt som svarar mot det höga riskpåslaget i området.1]
Stockholm den 25 januari 1991 Leif Olsson (fp) Kenth Skårvik (fp)
1 1990/91:Fö706