1. Inledning
Moderata samlingspartiet vill genom en generell politik förbättra de allmänna villkoren för näringslivet.
Ett viktigt inslag i denna politik är att stärka marknadsekonomin. Endast om marknadsekonomin fungerar väl kan verkligt stabila och starka företag växa upp. Dessa företag kan sedan med framgång konkurrera på de utländska marknaderna.
Erfarenheterna visar att företag som bygger sin försäljning på protektionistiska regler eller konkurrenssnedvridande överenskommelser aldrig förmår växa till starka och framtidsinriktade företag.
Lagar och regler som stärker marknadsekonomin i Sverige medverkar dels till att den svenska ekonomin fungerar bättre, dels till att enskilda företag i Sverige stärks.
2. Sveriges utlandshandelsberoende
Sverige är ett mycket utrikeshandelsberoende land. Exportindustrins utveckling är av avgörande betydelse för ekonomin och därmed för välståndsutvecklingen. De svenska företagen är beroende av att kunna hävda sig i konkurrensen på en internationell marknad. De allmänna förutsättningarna för att bedriva näringsverksamhet i Sverige får därför inte i väsentliga avseenden avvika från vad som gäller i länderna i vår omvärld.
Socialdemokraterna har försatt Sverige i en hemgjord kris med stagnerande ekonomi och växande arbetslöshet som följd. Den socialdemokratiska politiken under 1980- talet har lett till att Sverige, trots en rekordlång högkonjunkturperiod, har haft en mycket sämre ekonomisk utveckling än andra industriländer. Den förda politiken har medfört att den svenska ekonomin under senare år lidit av en alltför låg produktivitetsutveckling. Detta har återverkat negativt på kostnadsutveckling och konkurrenskraft. Det har också inneburit minskat reallöneutrymme vilket på sikt hotar välfärden.
Nu syns effekterna av den socialdemokratiska politiken tydligt. Sverige är enligt samstämmiga bedömningar nu på väg in i en djup och besvärlig ekonomisk kris som bland annat kommer att avspeglas i kraftigt ökad arbetslöshet. I större delen av Västeuropa är en viss avmattning av den ekonomiska aktiviteten förnimbar men förhållandena är inte jämförbara med de svåra svenska situationerna. Det är socialdemokratisk politik som både lagt grunden för Sveriges svaga ekonomiska utveckling och som i det korta perspektivet förorsakat de akuta krissymptomen.
På många områden skiljer Sverige ut sig från övriga Västeuropa. Sedan 1960 har den offentliga sektorns andel av BNP nästan fördubblats. Samtidigt har skattetrycket höjts till en internationellt sett rekordhög nivå -- 57 procent av BNP -- medan OECD-länderna i genomsnitt ligger på 37 procent.
Det rekordhöga skattetrycket, som har ett direkt samband med den offentliga sektorns storlek, har förorsakat låg produktivitet, låg tillväxt i ekonomin, högt kostnadsläge, hög inflation, orealistisk lönebildning och försämrad investeringsvilja. Osäkerhet såväl om energifrågan som om Europapolitiken har ytterligare försämrat det svenska investeringsklimatet.
Industrins utveckling är en ödesfråga för Sverige. Inom och utom landet expanderande företag är avgörande för en positiv välståndsutveckling. Målet för moderata samlingspartiets politik är att återskapa förtroendet för Sverige så att svenska och utländska företag och kapitalplacerare finner det intressant att investera och verka i vårt land.
Svenskägda företags utlandsinvesteringar stärker förutsättningarna för industriell verksamhet i Sverige. Samtidigt är utländska företagsetableringar i Sverige till nytta för vårt land. De svenska utlandssatsningarna bör någorlunda korrespondera med motsvarande utländska investeringar i Sverige. Det gör de inte i dag. De utländska investeringarna utgör för närvarande bara en sjundedel av vad svenska företag investerar utomlands. Det visar att Sverige har ett alltför dåligt näringslivsklimat.
Ett hinder för utländska investeringar är lagen om utländska förvärv av svenska företag. Visserligen har regeringen deklarerat att denna lagstiftning som ett led i EEA-processen skall förändras, men likväl dröjer regeringens förslag. Kontroll av utländska investeringar i Sverige bör omgående försvinna. Endast nationella säkerhetsskäl bör kunna utgöra hinder för förvärv.
Realräntenivån i Sverige har under relativt lång tid varit högre än i flertalet konkurrentländer. Den genomsnittliga investeringen för en arbetsplats inom svensk verkstadsindustri uppgår till över 1 miljon kronor. Vid 5 procents nominalränteskillnad blir varje ny sådan arbetsplats ca 50 000 kronor dyrare i Sverige jämfört med Västtyskland och USA. Denna räntenackdel, som innebär årliga merkostnader för företagen, är ännu en av orsakerna till att utlandsinvesteringarna i Sverige är så begränsade.
Ytterligare faktorer som medfört försämrat konkurrensläge för de svenska företagen är de kostnader som är relaterade till frånvaroproblematiken. I en typisk svensk verkstadsindustri finns det en betydande överanställning för att kompensera frånvaro, ledighet och utbildning.
3. Näringspolitikens olika aspekter
För att svenskt näringsliv skall kunna återvinna konkurrenskraft, vilket är en förutsättning för att välståndet skall kunna kan tryggas, krävs åtgärder på en rad olika områden. Begreppet näringspolitik ger intrycket att politiker, genom ett antal åtgärder specifikt inriktade på företag, skulle kunna påverka näringslivets betingelser.
Moderata samlingspartiet utgår från ett annat synsätt. Uppgiften för politiker måste vara att dra upp ramar för verksamheten och tillse att samhällets olika gemensamma funktioner fungerar.
I en särskild partimotion om Fördjupad demokrati och ökad rättstrygghet läggs förslag som bland annat stärker individens grundlagsstadgade skydd.
I partimotion om den ekonomiska politiken redovisas riktlinjerna för en ekonomisk politik som har förutsättningar att ta Sverige ur den nuvarande krisen och lägga grunden för framtida tillväxt.
I partimotionen Medborgarnas Europa framförs förslag som syftar till att Sverige skall bli medlem av EG och hur Sverige bör agera beträffande EGs fortsatta samarbetsplaner.
Löntagarfonderna bör avvecklas i enlighet med det förslag som finns i särskild borgerlig trepartimotion.
Förslag till en långsiktig strategi för skattesänkningar för individer återfinns i särskild partimotion.
I partimotionen Företagandets villkor återfinns förslag inom företagsbeskattningens område. Dessutom presenteras moderata förslag bland annat beträffande arbetsrätt och skatterätt.
De statliga företagen bör successivt privatiseras. En särskild borgerlig trepartimotion behandlar försäljningen av statliga företag och affärsdrivande verk.
I kommittémotion om arbetsmarknadspolitik redovisas hur problemen på arbetsmarknadens skall mötas.
De politiska ramarna för förbättrad arbetsmiljö redovisas i särskild kommittémotion.
Den principiella synen på åtgärder för regioner med särskilt svag utveckling redovisas i en särskild kommittémotion om regionalpolitik.
I partimotionen Avveckla energipolitiken presenteras förslag till att undanröja omotiverad politisk styrning av energitillförsel och användning.
I kommittémotion om frihandel presenteras moderata förslag för att stärka frihandeln.
Även i ett stort antal andra moderata motioner återfinns förslag som syftar till att stärka konkurrens och utvecklingskraft i den svenska ekonomin.
4. Fri konkurrens
Marknadsekonomi förutsätter att företagen kan verka utan styrning från statens sida. Lagstiftningen skall ange nödvändiga ramar för skydd för liv, hälsa, säkerhet och egendom. Inom dessa ramar skall sedan företagen få verka fritt.
De flesta människor vill ha frihet att kunna välja mellan en mångfald varor och tjänster. Detta förutsätter att det också finns en frihet för producenterna att tillverka och sälja dessa varor och tjänster.
Genom att företag och producenter tillverkar varor och erbjuder tjänster i fri och öppen konkurrens ökas möjligheterna för konsumenterna att fritt kunna välja efter egna önskemål. Erfarenheterna visar att konkurrens gagnar konsumenterna genom att valmöjligheterna ökar och priserna sänks. Fri konkurrens mellan olika producenter är den bästa garantin för att kunna erbjuda konsumenten ett rikt urval till så låga priser som möjligt.
4.1 Marknadsekonomi
Marknadsekonomi är det enda ekonomiska system som kan skapa tillväxt och välståndsutveckling. Marknadsekonomins överlägsenhet visas inte minst genom jämförelserna med förhållandena i de länder där planekonomi har härskat. Efter årtionden av socialistiskt förtryck har planekonomisystemets förödande konsekvenser i Östeuropa avslöjats. Planekonomi och planhushållning har lett till fattigdom, stagnation och miljöförstörelse. I dag vänder människorna i länderna bakom den raserade järnridån socialismen ryggen. De ser personligt ägande och marknadsekonomi som vägen till framsteg, förbättrade levnadsvillkor och människovärde.
4.2 Äganderätt
En väl fungerande marknadsekonomi grundar sig på privat ägande, fri konkurrens och näringsfrihet. I en marknadsekonomi tas enskilda människors möjligheter, initiativförmåga, verksamhetslust och vilja att ta ansvar till vara. Entreprenörsanda som skapar ny företagsamhet stimuleras i länder där personligt ägande uppmuntras och där det råder en fri marknad och fri konkurrens.
Svensk ekonomi och välfärd betingas helt av en fortsatt positiv utveckling av industrisektorn. Företagens utveckling är i mycket stor utsträckning beroende av engagemanget från den personlige ägaren. Äganderätten har en svag ställning i den svenska lagstiftningen. I de flesta andra västländer finns det ett starkare skydd för den enskilda äganderätten. Människors rätt till personligt ägande är en för individ och samhälle okränkbar och grundläggande princip som måste ges ett skydd i den svenska grundlagen.
4.3 Näringsfrihet
Näringspolitiken skall främja och stimulera entreprenörsanda och företagsamhet. Friheten att starta och driva företag utgör själva motorn i ett vitalt och dynamiskt näringsliv. Näringsfriheten är grundpelaren i ett marknadsekonomiskt system och ett villkor för att företagsamhet skall utvecklas.
Att nya företag etableras och utvecklas har avgörande betydelse för den svenska ekonomin. Nyföretagandet måste därför främjas. Hög beskattning, hinder för nyetablering, regleringar, påbud och pålagor, statlig och kommunal näringsverksamhet och ständigt ändrade spelregler skadar och bromsar en fri utveckling av nya företag.
Friheten och rätten att starta och driva företag i fri konkurrens har så avgörande betydelse för vårt lands välståndsutveckling att moderata samlingspartiet kräver att näringsfriheten ges ett skydd i den svenska grundlagen.
Inslag av etableringskontroll som motverkar att nya företagsformer kan utvecklas skall inte förekomma. Införande av företagarkörkort eller andra hinder för fri etablering i konkurrenshämmande syfte, som har föreslagits av olika fackliga organisationer, vänder sig moderata samlingspartiet bestämt emot. Det bör göras en samlad översyn av nu gällande etableringsregler för att begränsa användningen. Den utökade vandelsprövningen i restaurangbranschen och yrkestrafiken samt liknande etableringshindrande inslag bör omfattas av denna översyn.
4.4 Konsekvensanalys av lagändringar
Ett gott näringsklimat förutsätter fasta spelregler. Ständiga ändringar i skatteregler, olika lagar och andra bestämmelser och villkor för näringsverksamhet skapar osäkerhet som minskar investeringsviljan och hämmar företagandet.
För företagen är det ett grundläggande villkor att de planeringsförutsättningar som gällt inte plötsligt ändras. Vid införande av nya lagar och regler måste hänsyn tas till företagens behov av fasta spelregler. Vid alla lag- och regeländringar som kan få betydelse för näringslivets villkor skall det samtidigt göras en analys över vilka konsekvenser detta kommer att medföra för företagen.
4.5 Konkurrensövervakning
De myndigheter, främst NO och marknadsdomstolen, som har som uppgift attt bevaka konkurrenssituationen inom detaljhandeln måste få möjlighet att snabbt och kraftfullt ingripa mot leveransvägran och andra leveranssvårigheter som företrädesvis mindre företag kan drabbas av då de vill sänka priserna. Det är likaså ett konsumentintresse att prissamverkan mellan näringsidkare uppmärksammas i högre grad. När sådan samverkan omfattar en väsentlig del av en bransch kan detta få negativa effekter för konsumenterna.
I jämförelse med lagstiftningen i flera andra länder och de regler som kan förväntas komma att gälla beträffande konkurrens mellan företag i olika EG-länder, framstår svensk lagstiftning som svag. Det bör därför övervägas vilka förändringar i den svenska konkurrenslagstiftningen som är motiverade.
4.6 PBL
I plan- och bygglagens (PBL) 5 kap. 7
§ ges kommunerna rätt att reglera markanvändningen genom att exempelvis styra detaljhandelns lokalisering, liksom dess varusortiment. Dessa regleringar gör att konsumenternas fria val och butiksägarnas bedömningar om vad som skall säljas ersätts med kommunpolitiska beslut. Politiker träder i konsumenternas ställe.
När politisk styrning får påverka marknadsinriktade branscher visar detta inte bara på politisk klåfingrighet, utan det utgör också ett hot mot den fria marknaden. Konsumenternas service försämras dessutom.
Kommuner skall inte i detaljplan kunna styra detaljhandelns lokalisering och varusortiment. En översyn bör göras av PBL så att dessa regleringsmöjligheter tas bort. Självfallet skall dock bygglov krävas på sedvanligt sätt.
4.7 Ingen affärstidsreglering
De fria affärstiderna i detaljhandeln infördes år 1972 efter långvarig reglering. De har medfört positiva konsekvenser för konsumenterna. Öppethållandets omfattning bör även framdeles avgöras av marknadsförhållandena och inte genom politiska beslut. Utredningen om effekterna av de fria affärstiderna, som vi ser som ett utslag av regleringspolitik, bör därför läggas ner.
4.8 Dagens offentliga sektor -- morgondagens marknad
På många områden i den offentliga verksamheten råder det i dag planekonomi. I den kommunala monopolsektorn är det politiker som styr utbudet av tjänster i stället för människornas egna önskemål. Där förekommer ingen eller mycket begränsad konkurrerande verksamhet.
Stora delar av servicesektorn är i realiteten belagd med näringsförbud för enskilt företagande. Skattesubventioner, bidragsregler och andra bestämmelser hindrar i dag privata företag att verka. Planhushållningsinslagen i servicesektorn har medfört byråkratiskt slöseri, ineffektivitet, kvalitetsförsämringar och höga kostnader samtidigt som människors valfrihet begränsats.
Genom att tillåta och uppmuntra privat verksamhet kan nyföretagande utvecklas inom de verksamhetsområden där det i dag råder monopol. Servicesektorn måste öppnas för enskild företagsamhet som får verka i fri konkurrens under rättvisa ekonomiska villkor. Att privata företag utför en uppgift hindrar inte att verksamhet finansieras med skattemedel. De offentliga åtagandenas omfattning måste skiljas från frågan om i vilka former verksamheten bedrivs. På vissa områden kan medborgarna själva välja och finansiera efterfrågad service som i dag tillhandahålls inom den offentliga sektorn. På andra områden är det väsentligt att verksamheten finansieras gemensamt, men genom att tillåta privata alternativ kan det offentliga få resurser över att sätta in på områden där stat och kommun måste bära ansvaret.
5. Statliga hjälpinsatser för näringslivet
Stat eller kommun kan inte hålla dåliga företag bakom ryggen. Subventioner är i längden destruktiva. Erfarenheterna från tidigare strukturella kriser visar tydligt att det finns en överhängande risk för att politiker använder skattebetalarnas medel för att subventionera olönsamma företag.
Moderata samlingspartiet avvisar generellt sådana subventioner.
Däremot har staten en viktig uppgift genom att svara för gemensamma insatser som även kommer näringslivet till godo.
5.1 Forskning och utbildning
Det är en viktig uppgift för det allmänna att svara för att forskningen tillförsäkras sådana resurser att den grundläggande forskningens kvalitet och integritet säkerställs.
Ett väl fungerande samarbete mellan företag och de statliga forskningsinstitutionerna är viktigt för en levande forskningsmiljö. Uppdragsforskning är därför värdefull i sig. Uppdragsforskningen får dock normalt ej bli så omfattande att forskningsinstitutionernas självständighet äventyras.
Många svenska storföretag flyttar i dag sina forskningsenheter utomlands. En av orsakerna är underlåtenhet i satsningar på högre utbildning och forskning i det svenska utbildningsväsendet. Andelen utbildningplatser på högskole- och universitetsnivå som leder till den konkurrensutsatta sektorn har varit lägre i Sverige än i våra konkurrentländer. USA och Västtyskland har under de senaste åren utexaminerat dubbelt så många civilingenjörer per 1000 invånare som Sverige. I svensk industri finns bara drygt 10 procent högskoleutbildade medan USA har betydligt över 20 procent. Samtidigt finns det i Sverige upp till 2,5 gånger fler akademiker i offentlig tjänst än i industrin.
En annan orsak till låg forskningsaktivitet inom landet är kvalitetsförsämringarna i det svenska utbildningssystemet. Kvalitetsmedvetenheten måste bli bättre inom hela utbildningsområdet och forskning och utveckling måste prioriteras.
Det är viktigt för svensk industri att Sverige är med i det internationella forsknings- och utvecklingsarbetet. Det är särskilt betydelsefullt att Sverige får möjlighet att delta i det omfattande tekniskt-vetenskapliga samarbete som pågår inom EG. Sverige måste också aktivt delta i den europeiska rymdverksamheten inom ramen för ESA. Dels kan svenska forskare dra nytta av en del av resultatet, dels ger medverkan i ESA svenska företag möjlighet att vara med om värdefull teknisk utveckling.
5.2 Utvecklingsfonderna
Statsmakten skall enligt vår uppfattning inte onödigtvis gå in med skattemedel för att stödja den ena eller andra företagssektorn eller företaget. Nyföretagandet kan aldrig administreras fram. I stället är företagandet ett samspel mellan ett gott och konkurrenskraftigt företagsklimat och enskilda människors idéer och ambitioner. Kreditförsörjningen sker bäst på en fri marknad med mångfald och konkurrens.
Vi ser två undantag från dessa huvudregler: Den ena är att stimulera och främja nyföretagandet. Den andra är att försörja utsatta regioner med viss lokal konsultkompetens för att underlätta för småföretagandet. Det är kring dessa två huvudfunktioner utvecklingsfonderna har sitt existensberättigande som en statsunderstödd verksamhet. Dessa principer stämmer dessutom väl överens med vad som gäller i många länder i Västeuropa.
Det är viktigt att utvecklingsfonderna inom dessa ramar ges möjlighet att vara en effektiv hjälp till företagarna och i synnerhet nyföretagandet. Rådgivningsverksamhet bör huvudsakligen inriktas på att främja just start av företag. Presumtiva företagare behöver ofta råd kring hur ett företag skall startas och drivas.
Utvecklingsfonderna bör inte ägna sig åt utlåningsverksamhet. Företagens kreditförsörjning kan ske genom de normala kanalerna på kreditmarknaden. I partimotion om finansiella marknader finns förslag till att privata intressenter skall få möjlighet att lämna s.k. vinstandelslån vilka skulle underlätta kapitalförsörjningen för små företag. Det är naturligt att fonderna därvidlag utgör en samarbetspartner för såväl kreditinstitut som företag. På detta sätt skapas en konkurrens mellan kreditinstituten, samtidigt som kompetens inom olika områden tillförs.
Fondernas kreditgivning därför bör helt upphöra. Fondernas nuvarande likvida medel kan då indras till statskassan. Efterhand som utlånade medel blir tillgängliga bör dessa också återbetalas till staten.
Utvecklingsfondernas möjligheter att fungera effektivt har försvårats genom att styrelseledamöterna tillsätts av landstingen utifrån politiska meriter.
Vi har i andra sammanhang framhållit att landstingen enbart bör vara verksamma inom vård- och omsorgsområdet. Att vara huvudman för utvecklingsfonderna ligger således utanför det ansvarsområde som vi anser landstingen bör ha. Staten bör komma överens med landstingen om att dessa lämnar sitt ägarengagemang i utvecklingsfonderna till staten.
Vi har länge framhållit att det måste finnas fler personer med erfarenhet från näringslivet i utvecklingsfondernas styrelser. Det bör fastslås att styrelsen huvudsakligen skall bestå av personer som är aktiva inom näringslivet. Val av ledamöter bör ske på det regionala planet. Respektive länsstyrelse bör utse ledamöterna i utvecklingsfondens styrelse.
5.3 Riskkapitalbolag
Riksdagen beslutade förra året i enlighet med regeringens förslag att dra in medel från utvecklingsfonderna och Norrlandsfonden för att skapa regionala riskkapitalbolag.
Tanken att införa statliga riskkapitalbolag är ett utslag av klart socialistisk strategi utan förankring i företagens verkliga behov. Det är fel att först beskatta företagen för att därefter gå in med statliga medel i samma småföretag.
Att införa dessa riskkapitalbolag medför en ökad statsinblandning i företagandet och det tillgodoser inte företagens behov av riskkapital eller företagsledningskompetens på marknadsmässiga villkor utan ökar i stället politikerinflytandet. Vidare innebär det att småföretagandets hörnstenar -- oberoendet, självständigheten och egenförverkligandet -- sätts på undantag.
Småföretagens riskkapitalförsörjning bör i stället underlättas genom ändringar i skattelagstiftningen. I likhet med vad som gäller i många andra länder bör framväxten av venture-capital-företag främjas genom förmånliga skatteregler. Förslag om detta återfinns i andra motioner.
Arbetet med att bilda riskkapitalbolag bör därför avbrytas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de allmänna förutsättningarna för att bedriva näringsverksamhet i Sverige,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riktlinjerna för näringspolitiken,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om marknadsekonomi,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fri konkurrens,
5. att riksdagen hos regeringen begär en översyn av reglerna om etableringskontroll i syfte att begränsa användningen av denna,
[att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av PBL,1]
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att utredningen om affärstiderna bör läggas ned,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om värdet av fria affärstider,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konkurrensmyndigheternas bevakningsuppgifter,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående konkurrenslagstiftningen,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att öppna servicesektorn för konkurrens,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående utformningen av lagar och regler med hänsyn till möjligheterna att starta nya företag,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konsekvensanalys vid lag- och regeländringar,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående fri forskning,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående samordning av de näringspolitiska myndigheterna,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående utvecklingsfondernas uppgifter,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående riskkapitalbolagen.
Stockholm den 25 januari 1991 Per Westerberg (m) Nic Grönvall (m) Gunnar Hökmark (m) Karin Falkmer (m) Lars G Ahlström (m) Stig Bertilsson (m) Bertil Danielsson (m) 1 1990/91:Bo541