I Sverige, liksom inom EG-länderna, växer nu intresset för kooperativa lösningar inom flera områden där det tidigare inte funnits några kooperativa traditioner. Inom EG har medlemsstaterna på flera sätt agerat för att stärka förutsättningarna för att denna sektor -- Economie Sociale -- skall kunna spela en viktig roll för människors engagemang och delaktighet vad gäller ekonomi, arbete och konsumtion.
När man studerar utvecklingen inom Sverige kan man se avsevärda skillnader i denna ''nykooperativa'' utveckling beroende på vilket stöd som lämnas till dem som önskar starta kooperativ. Detta gäller inte minst organisatoriska frågor, förhandlingshjälp med myndigheter och finansiärer och allmän information. På de orter där man har uppbyggda lokala kooperativa utvecklingcentra går utvecklingen mycket snabbt. Där man har ett statligt grundstöd har man också kunnat få medverkan av lokala parter som medfört att dessa LKU:n med 2,5 milj. kr. i statligt stöd omsätter ca 10 miljoner. Det lokala stödet kommer främst från den s.k. etablerade kooperationen, kommuner och landsting. Det kommunala och landstingskommunala stödet utgår främst i form av projektbidrag alltså köpta tjänster och förutsätter att den allmänna informationen och stödverksamheten finansieras på annat sätt.
I årets budgetproposition fördubblas stödet till LKU:n till 5 milj.kr. vilket är bra. Väsentligt nu är att en plan för den framtida utvecklingen utformas.
Andra företagsformer har ett omfattande stöd från samhället via utvecklingsfonder och länsstyrelser. Dessa borde också kunna ge service till kooperativa företag men långt ifrån alla gör det. Vid en enkätundersökning genomförd av KOOPI anger utvecklingsfonderna själva att de inte har någon erfarenhet av kooperativa företag. Man rekommenderar i stället aktiebolagsformen.
Det måste vara självklart att vissa företagsformer inte diskrimineras av samhället såsom nu är fallet. Samtidigt uttrycker många beslutsfattare önskvärdheten av och en tro på kooperativa lösningar framför allt inom offentlig sektor och i landsbygdsutveckling.
Det bör vara möjligt med ett samarbete mellan LKU:n, utvecklingsfonder (Uf) och länsstyrelser. För att detta skall kunna komma till stånd måste stödsystemet byggas ut så att det finns tillräckligt många regionala LKU:n och att man klart uttalar önskvärdheten av samarbete. Detta kan exempelvis bestå av att Uf köper tjänster av LKU när det gäller personer som vill driva sina företag i formen ekonomisk förening. Dessa skall självklart också ha tillgång till alla de stödformer som Uf erbjuder andra företag. Denna tanke har också uttryckts av Landstingsförbundets ordförande. Det finns alltså möjligheter till en överenskommelse om denna förändring av Ufs inriktning.
SIND bör få i uppdrag att i samarbete med KOOPI träffa denna överenskommelse samt informera och utbilda Utvecklingsfondernas personal.
Viktigt är också att det finns resurser som är till för hela landet av typ kunskapsspridning (KOOPI) och ekonomisk- juridisk kompetens (Koopservice).
Kooperativa rådet bör få i uppdrag att omedelbart ta fram en plan över en landstäckande utbyggnad av ett kooperativt utvecklings- och stödsystem med statligt stöd som täcker grundservicebehovet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en plan för utbyggnad av det kooperativa utvecklingssystemet,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att uppdraga åt SIND att arbeta för utvecklingsfondernas medverkan vid kooperativ utveckling.
Stockholm den 25 januari 1991 Roland Sundgren (s) Lisbet Calner (s) Lars Svensson (s) Ingrid Andersson (s) Britta Sundin (s)