Bakgrund
Sedan budgetåret 1986/87 fram t.o.m. 1990/91 bedriver staten, tillsammans med etablerad konsument -och lantbrukskooperation, genom det gemensamma Kooperativa rådet, ett 5-årigt projekt för att ''stimulera utveckling av befintlig och ny kooperation''. Projektet benämns ''Kooperationens utvecklingssystem''.
Det övergripande syftet för utvecklingssystemet är enligt Kooperativa rådet, ''att skapa etablerings- och utvecklingsbetingelser för nya kooperativa företag som är likvärdiga dem som redan finns för annan företagsbildning''. (Ur grunddokumentet från oktober 1986.) Innebörden av detta är bl.a. att medverka till att goda förebilder skapas på nya områden.
Totalt har till projektet anslagits 5 milj. kr. årligen varav staten bidragit med hälften och etablerad kooperation med den andra hälften. Således har via Civildepartementet årligen anslagits 2,5 milj. kr., t.o.m. budgetåret 1990/91, till Kooperationens utvecklingssystem.
Nu föreslås en utvidgad satsning på både befintliga (för närvarande ca 15 st) och nya kooperativa utvecklingscentra genom en fördubbling av anslaget till 5 milj. kr. Vidare föreslås att det tidigare kravet, att minst en tredjedel av anslaget skall finansieras av regionala/lokala intressenter för att statsbidrag skall erhållas, borttages.
Erfarenheter
Utvecklingssystemet utvärderades under det tredje verksamhetsåret (1989) och redovisades i Ds 1990:1. I propositionen refereras till utvärderingen att ''erfarenheterna är goda''. Vidare anges att ''under de tre första åren fick ca 150 nya kooperativ stöd av utvecklingscentra vid sitt bildande''.
Av referaten framgår inte att utvärderingen i huvudsak bedömde de interna förhållandena inom utvecklingssystemet, d.v.s. hur de regionala/lokala och centrala enheterna samspelade och i vilken utsträckning respektive del uppfyllt sina i grunddokumentet formulerade mål. Någon bedömning från kunder/klienter, av utvecklingssystemets insatser, har således inte gjorts. Således har ingen ''kvalitativ'' utvärdering utförts.
Av de ''150 nya kooperativen'' är den övervägande delen föräldrakooperativa daghem. På övriga områden har nya kooperativa företag i egentlig mening inte framkommit i någon större omfattning. Ett antal företagsbildningar, t.ex. bland patienter inom psykvården, har visserligen tillkommit på senare tid. De är dock inte att betrakta som egentliga företag utan snarare som goda försök att i nya former skapa rehabilitering under företagsliknande former.
Det finns således tecken som tyder på att den informations-, utbildnings- och rådgivningsorganisation som hittills byggts upp är överdimensionerad i förhållande till nuvarande efterfrågan. Även en bedömning av potentialen för kooperativt nyföretagande indikerar att risken för överdimensionering är stor. Dessutom arbetar delar av utvecklingssystemet enligt min bedömning med en felaktig inriktning och riskerar därmed att motverka utvecklingssystemets syfte, dvs. att medverka till bildandet av självständiga och livskraftiga företag i den kooperativa företagsformen. Det finns t.o.m. enligt min bedömning inslag i den hittills bedrivna verksamheten som direkt motverkar eller misskrediterar den kooperativa företagsformen.
Åtgärder
Det är av betydelse att de framtida satsningarna för att stimulera kooperativa företag på nya områden, nu efter den femåriga projekttidens avslutning, övergår till att inriktas på att successivt föras in i den etablerade företagsrådgivningen så som avsikten ursprungligen var. Det bör understrykas att detta bör ske i syfte att främja en ökad privat företagsamhet på områden där den kooperativa företagsformen framstår som särskilt ändamålsenlig. Det gäller främst inom den växande tjänsteproducerande företagssektorn där personalägda företag i kooperativ form kan vara en framkomlig väg.
Utvecklingsfondernas verksamhetsområde har nu utvidgats till att omfatta all typ av småföretagsamhet -- även tjänsteproducerande företag. Då är det naturligt att successivt föra in även den kooperativa företagsrådgivningen dit -- istället för att fortsätta uppbyggnaden av en parallell rådgivningsverksamhet. Dessutom finns det redan idag banker och rådgivningsföretag som aktivt arbetar med den kooperativa företagsformen i sin kundrådgivning. Därför bör till Utvecklingsfonderna uppdras att skaffa sig erforderlig kompetens för kooperativt företagande. Resurser härför bör avsättas av berörd myndighet.
Det är av stor betydelse att satsningar för en kooperativ utveckling också stöds av regionala och lokala intressenter. Kravet på en tredjedels regional/lokal anslagsfinansiering bör därför kvarstå som förutsättning för statligt stöd till regionala/lokala kooperativa utvecklingscentra.
Eftersom det enligt min bedömning inte finns motiv för att fortsätta utbyggnaden av en parallell företagsrådgivning till Utvecklingsfonderna och med hänsyn till det allmänna statsfinansiella läget, anser jag det omotiverat med en fördubbling av anslaget.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen till Stöd till kooperativ utveckling för budgetåret 1991/92 anvisar ett reservationsanslag på oförändrat 2
500
000 kr. att fördelas enligt i motionen anförda riktlinjer,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts angående utvidgad kooperativ kompetens hos de regionala utvecklingsfonderna.
Stockholm den 25 januari 1991 Håkan Hansson (c)