Under det senaste halvåret har möjligheten till kontroll av de kraftiga prishöjningarna blivit en allt större fråga.
Även om löneförhandlingarna skulle leda fram till ett nollavtal leder detta inte till stopp för prishöjningar. Frivilliga begränsningar av prishöjningar kan vara en möjlighet på kort sikt. Mer permanenta låga priser måste tas fram med andra metoder. Att öka konkurrensen genom övervakning och lagstiftning är några av de viktigaste vägarna.
Det finns idag 1200 officiella konkurrensbegränsande överenskommelser i kartellregistret hos SPK (Statens Pris- och Konkurrensverk). Det kan finnas betydligt fler kartellbildningar men det här är en mörkzon, då det inte är anmälningsplikt.
Den svenska konkurrenslagstiftningen är en av de tandlösaste i världen. Näringsombudsmannen (NO) drar fall efter fall av monopolisering inför marknadsdomstolen och förlorar varje gång. Det senaste fallet är en monopolstrid kring Eka Nobels förvärv av Stora Kemi där nu Eka Nobel har fått en monopolställning -- 92 % -- på blekkemikalier till pappersindustrin. ''Efter Island är Sverige det land i Norden som lägger minst resurser på att med stöd av konkurrenslagstiftningen undanröja konkurrensbegränsningar.''(NOs anslagsframställning, budgetåret 91-92)
Vi har idag en situation där NO bittert måste konstatera att ''Den svenska konkurrenslagstiftningen medger i praktiken att det förekommer branschomfattande samarbete om priser mellan konkurrenter, i varje fall om det sker öppet. ....De ledande marknadsekonomierna i världen har en annorlunda syn på prissamarbete mellan konkurrenter. Där ser man åtminstone vissa typer av sådant samarbete som ett avskyvärt sätt att stjäla välfärd från konsumenterna.''( Näringsombudsmannens verksamhetsberättelse 1989)
NO-ämbetet, som är satt att motverka konkurrensbegränsningar, har idag ynka 30-talet anställda och en omslutning på 8,5 milj.kr. En förstärkning av lagstiftningen och en följdriktig förstärkning av NO- ämbetet måste vara en prioriterad uppgift i en prispresspolitik.
Regeringen hänvisar i sin proposition till den konkurrenskommittè som arbetar. Den skall bl a granska byggoch livsmedelssektorn. Vänsterpartiet finner dessa åtgärder otillräckliga och kräver skärpt konkurrenslagstiftning.
Byggsektorn
Inom byggsektorn har vi idag ett fåtal företag som helt dominerar. ''Av de 16 byggmaterial som vi undersökte kontrolleras 12 av produkterna till 100 procent av mindre än fyra företag'' (Barbro Forsberg, SPK). De dominerande företagen inom byggbranschen är Stora, Rockwool,Gullfiber, Euroc och Skåne-Gripen. Exempelvis har Euroc genom Cementa 93% av den svenska cementmarknaden.
NO kräver vad gäller byggmaterialindustrin:'tuffare konkurrenslagförbud mot prissamverkanförbud mot att dela upp marknaden mellan sigett bredare förbud mot konsortier vid anbudstävlingar
Bra förslag men otillräckliga. Enda möjligheten att komma åt den totala dominans, som finns inom vissa sektorer, måste vara att lösa upp existerande företag. En möjlighet som idag finns i USA. Vänsterpartiet kräver att en sådan möjlighet införs i svensk lag.
Livsmedelssektorn
Konkurrenskommittèn har kommit med ett betänkande, som i princip inriktar sig på lantbrukskooperationens företag inom förädlingsledet. Man har i och för sig skrivningar om grossist- och detaljhandelsledet men föreslår inga åtgärder och som de sakkunniga Harriman, Nyberg och Näslund påpekar: ''Det är dock något stötande att majoriteten, samtidigt som man ställer omfattande krav på konkurrens på de områden som domineras av producentkooperationen, inte funnit anledning att rikta några som helst krav eller föreslå några åtgärder vilka syftar till bättre fungerande marknader inom framför allt grossist- och detaljistleden'' (SOU 1990:25, sid.294). Vänsterpartiet kräver sådana åtgärder.
Skall en fungerande konkurrens och prispress verka inom livsmedelssektorn är det nödvändigt att alla led är involverade. Annars är risken stor att de senare leden ökar sina priser. Det har förespeglats att en intern avreglering av jordbruket skulle leda till prispress, vilket är högst tveksamt. Speciellt som förädlingsindustrin och distributionsleden sett över en längre tidsperiod har ökat sina andelar av konsumentpriset.
Med hänvisning till det ovan anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag om skärpt konkurrenslagstiftning enligt vad som anförts i motionen,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag om hur man kan dela upp existerande företag med monopolställning.
Stockholm den 25 januari Rolf L Nilson (v) Annika Åhnberg (v) Elisabeth Persson (v) Bengt Hurtig (v) Jan-Olof Ragnarsson (v)