Framtidsutsikterna för gruvnäringen i Sverige oroar i dag anställda inom gruvnäringen, fackliga organisationer, kommuner och länsmyndigheter.
Inom 10-15 år kan all gruvbrytning frånsett järnmalmsbrytning ha upphört om inte brytvärda malmer tillkommer. Vår import av metaller, industrimineraler och bergarter är hög. Inom EG-området torde efterfrågan på dessa produkter öka med den förväntade ekonomiska tillväxten.
En gammal gruvnation som Sverige kan bli alltmer importberoende. I och med utgången av detta år finns i Bergslagen ingen järnmalmsgruva i drift. För 17 år sedan var 14 gruvor i drift. Basen för kunnande och utveckling av tekniken hotar, med fortsatta nedläggningar av gruvföretag i stor skala, att bli för liten. Ytterligare grupper av mycket duktiga och erfarna geologer får lämna sitt arbete. Uppbyggd kunskap riskerar att utnyttjas dåligt.
Det är i och för sig inte brist på malm som orsakar nedläggningar. Nedläggningarna och den låga prospekteringsnivån beror snarare på ängsliga och kortsiktiga företagsekonomiska värderingar. Samhällsekonomiska perspektiv skjuts i bakgrunden. Sveriges mineralutvinning borde ses som en bas för landets ställning som industrination. Mineralutvinningen är av avgörande betydelse för sysselsättning i vissa regioner och måste också behandlas ur ett samhällsekonomiskt perspektiv.
Statliga insatser för mineralutvinning blir än mer betydelsefulla i ett skede av kraftig internationalisering av ekonomin.
Kunskapsuppbyggnaden i Sverige ligger nu till grund för en omfattande export av gruvmateriel,gruvteknik och konsultverksamhet. Med svensk hjälp dras gruvprojekt igång där miljökraven är låga och där vinsterna ofta i slutändan hamnar hos ett litet skikt i samhället eller hos transnationella bolag istället för att gynna utvecklingen i områden som exploaterats. Samtidigt blir dessa gruvor konkurrenter till svensk gruvnäring, något som i viss utsträckning uppväger fördelarna med nämnda export.
En överdriven koncentration för att tillfredsställa kraven på snabb kapitalavkastning innebär för gruvnäringen risk för att företagen inte drivs samhällsekonomiskt uthålligt och ekologiskt riktigt.
Behovet av långsiktig planering av utnyttjandet av våra naturresurser gör att det är rimligt att kräva ett avsevärt ägarinflytande över dessa resurser. Prospekteringen efter nya malmer och industrimineraler måste nu öka.Enligt mineralråvarukommittens betänkande SOU 1989:92 skulle en prospekteringsvolym på ungefär 240 miljoner kr per år behövas för att kompensera för den brytning av ädelmetallförekomster som idag sker exklusive Aitikgruvan.
Enligt Industridepartementets budget föreslås till statlig prospektering endast 56,3 miljoner kr för nästa budgetår. Inklusive den privata prospekteringen torde volymen under budgetåret kunna bli i storleksordningen 120 miljoner kr. För de kommande två budgetåren aviseras 35 miljoner kr per år i anslag till NSG. Detta bäddar för en halvering av svensk gruvverksamhet. Ökade insatser måste i första hand inriktas mot kända malmområden i Bergslagen, Västerbotten och Norrbotten. Av regionalpolitiska skäl bör särskild uppmärksamhet ägnas åt stödområdet. Det är också viktigt att prospekteringen tar hänsyn till att eventuell gruvverksamhet måste vara förenlig med högt ställda miljökrav.
En total malmprospektering inklusive djupprospektering skulle vara värdefull och måste på sikt genomföras.En sådan undersökning skulle,förutom att den ger arbete,ge en värdefull totalbild av var olika fyndigheter finns.
På kort sikt har troligen Norrbottens län de största möjligheterna till nyfynd av malm i Sverige. I detta län finns stora arealer grönstenar som har goda möjligheter att föra malmer innehållande koppar och guld. Inom andra områden kan man förväntas hitta brytvärda malmer som för zink,bly och silver. Även industrimineral och material till exklusiv byggnadssten och prydnadssten kan vara intressanta. Inför ett ökat behov av kalk för användning i kampen mot försurning bör kalkfyndigheter undersökas. Dolomitfyndigheter finns i Pajala och Lannavaraområdet.
Särskild uppmärksamhet måste ägnas Arjeplog- Arvidsjaurområdet eftersom Laisvallgruvan så småningom tvingas upphöra. De goda möjligheter och det stora intresse som finns för utökad prospektering på vissa håll i landet måste tas tillvara.Det är mycket olyckligt om mineraljakten kraftigt reduceras därför att programmet för utökad prospektering nu upphört.Programmet bör förlängas till år 1995 och för nästkommande budgetår bör anvisas 0,9 miljoner kr.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att till mineralprospektering anslå ytterligare 15 milj.kr. utöver vad regeringen föreslagit,
2. att riksdagen beslutar att ett särskilt program för ''mineraljakt'' bör genomföras åren 1991--1995,
3. att riksdagen beslutar att till ''mineraljakt'' för nästkommande budgetår anslå 0,9 milj.kr.,
4. att riksdagen hos regeringen begär förslag om åtgärder så att prospekteringsvolymen kan öka i enlighet med vad som anförts i motionen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att särskild uppmärksamhet skall ägnas åt prospekteringsinsatser i stödområdet.
Stockholm den 23 januari 1991 Bengt Hurtig (v) Bertil Måbrink (v) Lars-Ove Hagberg (v) Jan-Olof Ragnarsson (v) Rolf L Nilsson (v)