Innehåll 1.
Sammanfattning3 2.
Sveriges ekonomiska kris4 2.1
Krisens tecken4 2.2
Skulden: Den tredje vägens politik7 3.
Europavägen ger ny fart åt Sverige8 3.1
Sänkta skatter8 3.1.1
Sänkta arbetsgivaravgifter8 3.1.2
Sparstimulanser9 3.1.3
Avskaffad omsättningsskatt på värdepapper9 3.1.4
Beskattningen av riskkapital9 3.1.5
Slopad dubbelbeskattning9 3.1.6
Slopad förmögenhetsbeskattning10 3.1.7
Förbättrad riskkapitalförsörjning10 3.2
Bättre företagarvillkor11 3.3
Utbildning och forskning11 3.4
Bättre kommunikationer12 4.
Regeringens proposition -- en halvmesyr14 4.1
Högskolan14 4.2
Trafikens infrastruktur15 4.2.1
Infrastrukturfonden16 4.2.2
Finansiering av statliga investeringar17 4.2.3
Ökade statliga investeringar18 4.2.4
Reformerad investeringsplanering21 4.3
Statens affärsdrivande verksamhet21 4.3.1
Luftfartsverket22 4.3.2
SJ22 4.3.3
Televerket22 4.3.4
Postverket23 4.3.5
Vattenfall24 4.3.6
Domänverket28 4.4
Ökad konkurrens28 4.4.1
Utländska investeringar29 4.4.2
Inrikesflyget29 4.5
Offentliga stödåtgärder30 4.5.1
Teknisk forskning30 4.5.2
Teknikspridning31 4.5.3
Industrifonden31 4.6
Myndighetsstrukturen31 4.6.1
STU32 4.6.2
STEV och SIND32 5.
Hemställan33 1. Sammanfattning
Regeringens s.k. tillväxtproposition är en halvmesyr. Propositionen är till sitt omfång omfattande, men den saknar till stor del konkreta tillväxtfrämjande förslag.
Sverige har under flera år haft den sämsta ekonomiska tillväxten bland de industrialiserade länderna. Den låga tillväxten är ett tecken på att den svenska ekonomin inte fungerar tillfredsställande. Under andra hälften av 1980- talet doldes problemen av en temporärt hög sysselsättning förorsakad av en internationell konjunkturuppgång i kombination med de tillfälliga effekterna av de svenska devalveringarna vid 1980-talets början.
Nu är krisen uppenbar för alla. Inflationen stiger och arbetslösheten ökar. Industriproduktionen sjunker. Den socialdemokratiska ''tredje vägens'' ekonomiska politik har misslyckats.
Regeringen har erkänt detta misslyckande, men det är uppenbart att den saknar förmåga att skapa en ny och trovärdig ekonomisk politik. I såväl budgetpropositionen som i de därefter framlagda propositionerna saknas den nödvändiga helhetssynen.
Tillväxtförutsättningarna för den svenska ekonomin måste förbättras. Den viktigaste enstaka åtgärden är ett sänkt skattetryck -- så länge nuvarande världsunika nivå bibehålls kommer inte tillväxtfaktorerna att vara tillräckligt starka.
Sveriges ekonomi är redan till stor del integrerad med den internationella ekonomin. När det nu skapas ett dynamiskt ekonomiskt tillväxtområde i form av den gemensamma inre marknaden i EG måste även svenska företag kunna verka där på lika villkor. Det kräver ett svenskt EG-medlemskap. Sverige måste ansöka om medlemskap innevarande år. Härigenom kan Sverige bli medlem från årsskiftet 1994/95.
EG-medlemskap kräver avregleringar på ett antal områden. Det finns ingen anledning att såsom regeringen dröja med viktiga avregleringsåtgärder. Beträffande t.ex. utländskt ägande av företag i Sverige behöver inte ett EEA- avtal avvaktas -- ändringar av lagen kan ske redan nu.
I en marknadsekonomi är statsmakternas viktigaste roll i förhållande till näringslivet att bestämma spelreglerna för verksamheten. Regering och riksdag bör inte -- och kan inte -- styra näringslivets utveckling.
Socialdemokratisk näringspolitik har emellertid präglats av ett socialistiskt synsätt. Med tal om aktiv näringspolitik har socialdemokraterna velat skapa medel för statligt inflytande över näringslivet. Medlen har skiftat över åren. Fortfarande -- trots att även socialister erkänner socialismens misslyckande -- talar regeringen om en aktiv näringspolitik. Som ett led i denna vill den nu skapa en stor näringspolitisk myndighet genom en sammanslagning av tre befintliga myndigheter. I sig är det bra att minska administrationskostnader, men det är viktigare att avveckla onödig myndighetsutövning. Statens stöd till teknisk utveckling, som förmedlas av styrelsen för teknisk utveckling (STU), bör, enligt vår mening, behållas i en särskild organisation.
De senaste decenniernas dynamiska utveckling i bl.a. Västeuropa samtidigt med Sveriges relativt svaga ekonomiska utveckling har efter hand lett till att Sverige förlorat sin tätposition på områden som är av grundläggande betydelse för utvecklingen av vårt land. Detta gäller bland annat det svenska utbildningssystemet.
Satsningen på högre utbildning har minskat såväl kvantitativt som kvalitativt. Sverige har varken elit- eller massutbildning. År efter år har moderata samlingspartiet påtalat problemen inom den högre utbildningen. Vi har särskilt betonat behovet av långsiktiga lösningar. För att råda bot på de omedelbara bristerna har vi i samband med budgetpropositionen föreslagit ökade anslag till högre utbildning och forskning på nästan 900 miljoner kronor. I denna motion föreslås dessutom att anslaget till europeiskt forsknings- och utvecklingssamarbete ökas med 20 miljoner kronor utöver regeringens förslag.
I propositionen görs ett stort nummer av att 100 miljarder kronor skall satsas på investeringar i infrastruktur. Ett närmare studium visar att endast 20 miljarder kronor av denna summa är tillkommande budgetmedel eller med andra ord skattepengar. Därutöver förutsätts bland annat ytterligare 30 miljarder kronor tillkomma i form av avgifter från brukarna. Det sistnämnda innebär en ökad belastning som kan jämföras med en skattehöjning på trafiken.
Mot detta förslag ställer vi en modell där redan befintliga statliga realtillgångar omvandlas till investeringskapital. Genom att sälja hela eller delar av statliga verk, sedan de ombildats till bolag, kan stora investeringar i vägar och järnvägar genomföras utan tillskott av nya skattepengar.
Statens uppgift är inte att bygga upp stora förmögenheter på medborgarnas bekostnad, utan att se till att Sverige kan fungera på ett bra och effektivt sätt i enlighet med människors önskemål.
Vårt förslag innebär större statliga investeringar under 1990-talet än regeringens, ca 125 miljarder kronor jämfört med ca 100, och det utan höjning av skattetrycket. På så sätt ges de välståndsskapande krafterna helt andra möjligheter, till fromma för vår framtida välfärd.
Regeringen lägger förslag om förändrade organisationsformer för flera affärsdrivande verk. En övergång till bolagsform kan öka effektiviteten, men enligt vår mening är den viktigaste åtgärden att utsätta affärsverken för konkurrens. Därefter kan de statliga affärsdrivande verken omvandlas till privatägda bolag.
Merparten av de frågor regeringen avhandlar i föreliggande proposition, liksom de för tillväxten centrala företagsskattefrågorna, vilka inte berörs, har vi behandlat i parti- och kommittémotioner under den allmänna motionsperioden i januari. Vi hänvisar till dessa. Nedan redovisas emellertid översiktligt också en del av dessa förslag.
2. Sveriges ekonomiska kris 2.1 Krisens tecken
Sverige befinner sig i en allvarlig ekonomisk kris. Arbetslösheten ökar snabbt.
Tabell 1
Arbetssökande och arbetsmarknadspolitiska åtgärder (i tusen personer)
Jan 1990 Jan 1991 Arbetssökande (Af) 67,7 107,6 Arbetsmarknadsutbildning 41,2 45,0 Beredskapsarbete 8,8 8,7 Ungdomslag 2,5 6,4
119,7 167,7 (Källa: AMS)
Ekonomiska prognoser spår en allt svårare situation på arbetsmarknaden. Seriösa ekonomer talar om 4--6 procents arbetslöshet inom ett år.
Arbetslösheten är det tydliga tecknet på att svenska produkter inte är tillräckligt konkurrenskraftiga, vare sig på exportmarknader eller på den svenska marknaden. Anledningen till att detta inte kan utläsas i en kraftig försämring av handelsbalansen är den minskade import av insatsvaror och investeringsvaror som följer av den ekonomiska krisen.
Tillväxten har under ett antal år varit anmärkningsvärt låg i Sverige. Inför 1991 förväntar sig OECD att Sverige kommer att vara det enda industrialiserade land som uppvisar negativ tillväxt.
Diagram 1
Förväntad tillväxt i OECD-länderna 1991
Industriproduktionen har sedan mars 1989 fallit med 6 procent. Nu finns stor risk att denna nedgång ytterligare accentueras. I jämförelse med Sveriges främsta konkurrentländer är inflationen mycket hög. Sverige har haft den, med undantag för Turkiet, högsta inflationen bland OECD-länderna.
Diagram 2
Produktivitetstillväxten har varit mycket låg under större delen av 1980-talet. Det goda sysselsättningsläget under andra hälften av 1980-talet kan delvis förklaras av detta faktum. Samtidigt ökade frånvarotalen under hela 1980- talet. Svenska företag utnyttjade den tillfälliga marknadsfördel som devalveringarna och den internationella konjunkturuppgången gav och ökade antalet anställda för att klara produktionen.
Under ett par år förhållandevis goda vinsterna i svenska företag har endast delvis avspeglats i investeringar i Sverige. Osäkerheten om den framtida politiken på ett antal områden, främst beträffande energipolitiken och Sveriges relation till EG, har medfört att svenska företag i stor utsträckning har investerat i utlandet. Sverige har på grund av dels den förda politiken, dels institutionella hinder inte heller varit intressant för utländska investeringar. Det föreligger därför en kraftig assymetri mellan svenska investeringar i utlandet och utländska investeringar i Sverige.
Under 1990 uppgick de svenska investeringarna i utlandet till ca 90 miljarder kronor. Ett annat tecken på att nya idéer inte utvecklats i Sverige är att royaltyintäkterna stiger. Det är ett tecken på att svenska företag hellre säljer rättigheterna till nya produkter till utländska tillverkare än startar egen produktion. Beräkningar tyder på att detta motsvarar ett potentiellt produktionsvärde på ca 25 miljarder kronor.
2.2 Skulden: Den tredje vägens politik
Den huvudsakliga orsaken till dagens ekonomiska kris står att finna i regeringens politik. Efter det att den socialdemokratiska regeringen tillträtt 1982 och genomfört en kraftig devalvering försökte den mynta begreppet ''den tredje vägens ekonomiska politik''.
Socialdemokraterna försökte framställa denna politik ömsom som en tredje modell mellan ren marknadsekonomi och planekonomi, ömsom som ett antal ekonomisk- politiska åtgärder som kunde förena låg arbetslöshet med låg inflation.
Vi kunde från moderat sida snabbt konstatera att den tredje vägens ekonomiska politik ledde i en cirkel tillbaka till utgångspunkten före devalveringen. Det fanns ingen substans i politiken förutom effekterna av den kraftiga devalvering som regeringen redan hade genomfört. Arbetslösheten sjönk visserligen, men det berodde på de ovan beskrivna orsakerna. Inflationen ökade i förhållande till OECD-genomsnittet. Medan andra länder växlade ner till en låg inflationstakt låg inflationstakten i Sverige kvar på en hög nivå.
Lönebildningen i Sverige har fungerat dåligt. Regeringen har försökt med kafferep på Rosenbad och Haga-överläggningar i syfte att förmå parterna på arbetsmarknaden att sluta låga avtal. I slutändan har likväl den årliga löneökningstakten blivit alldeles för hög.
En viktig orsak till de höga lönekraven och arbetsgivarnas beredskap att acceptera kostnadsökningar som medfört undergrävd konkurrensförmåga har varit en tro på att statsmakterna i slutändan skulle justera konkurrensläget genom en ny devalvering. Den svenska valutakorgen utgör en valutaregim vars trovärdighet förutsätter förtroende för regeringen. Eftersom regeringen inte fört en trovärdig ekonomisk politik har inte heller marknadens aktörer haft full tilltro till att Sverige avser att vidmakthålla nuvarande växelkursrelationer. Denna bristande tilltro avspeglas i det höga ränteläget. Den höga realräntan i förhållande till omvärlden avspeglar förväntad devalveringsrisk.
Den höga räntan drabbar såväl privatpersoner som näringslivet. Investeringskalkyler förändras. Särskilt för mindre företag blir det nödvändigt att avstå från investeringar som i andra länder vore lönsamma.
Några av de märkligaste inslagen i regeringens ekonomiska politik är de åtgärder som har varit direkt avsedda att bromsa den ekonomiska tillväxten.
De straffskatter på byggnadsinvesteringar i storstadsområden som regeringen genomdrev har inneburit att investeringar för miljarder kronor inte har genomförts. Regeringens motiv för att hindra investeringar i dessa områden har varit att genom att motverka ''överhettningen'' i Stockholmsområdet kunde andra delar av vårt land gynnas. Det är ett i grunden felaktigt resonemang -- alternativet till att investera i Stockholm är inte Sollefteå, utan snarare Amsterdam eller Frankfurt. Investeringsavgifterna har, tillsammans med den extra löneskatten och andra socialdemokratiska påfund, skadat Sveriges ekonomi.
Regeringen har nu erkänt att den s.k. tredje vägens ekonomiska politik har misslyckats. Någon annan ekonomisk-politisk strategi för framtiden förefaller regeringen emellertid inte att ha.
3. Europavägen ger ny fart åt Sverige
Sverige behöver en i verklig mening tillväxtfrämjande politik. Kortsiktiga åtgärder, som t.ex. devalveringar eller näringspolitiska ''paket'', skapar inte goda tillväxtförutsättningar -- tvärtom leder sådana åtgärder till att företag i större utsträckning ägnar sig åt att försöka tolka regeringens politik än att tillfredsställa världsmarknadernas krav.
Statsmakterna skall, enligt vår mening, reglera företagens uppträdande på sådana områden där ett regelverk är nödvändigt, t.ex. av hänsyn till miljö och hälsa. Statsmakterna skall också tillse att det finns en väl fungerande infrastruktur. I övrigt måste näringslivet i så stor utsträckning som möjligt, inom ramen för fasta spelregler, få utvecklas på egen hand.
En sådan utveckling, där onödig reglering avvecklas och protektionism och subventioner utmönstras, pågår nu inom ramen för den Europeiska Gemenskapen. Moderata samlingspartiet har under lång tid förespråkat ett svenskt medlemskap i EG. För oss är det också naturligt att Sverige ansluter sig inte bara till de formella medlemskapskraven utan även till tanken på en fri europeisk ekonomi.
Det innebär att Sverige ekonomi under de kommande åren måste förändras i syfte att återvinna konkurrenskraft. Under senare år har ett antal andra europeiska länder i vissa avseenden skapat bättre ekonomiska förutsättningar för långsiktig ekonomisk tillväxt. Sverige måste tillvarata erfarenheter, både positiva och negativa, från andra länder -- främst från länder inom EG. Svensk politik måste i fortsättningen utformas i ett europeiskt perspektiv. Endast Europavägen ger ny fart åt Sverige.
3.1 Sänkta skatter
Den otillräckliga tillväxten har starkt samband med det extremt höga skattetrycket. Sverige har med 57 procent av BNP världens högsta skattetryck. I en alltmer avreglerad och internationaliserad ekonomi kommer produktionsfaktorerna att söka sig till de regioner där villkoren sammantaget uppfattas som mest fördelaktiga. Detta gäller såväl arbetskraft som kapital. Att konsekvent, som i Sveriges fall, avvika negativt vad gäller olika skattesatser leder till att lättrörliga resurser som kvalificerad arbetskraft och finansiellt kapital lämnar landet.
En av de viktigaste uppgifterna för en politik som syftar till att främja ekonomisk tillväxt blir därför att successivt sänka skattetrycket till den europeiska nivån. De skattemässiga villkoren för produktionen kan i Sverige inte i längden avvika negativt från dem som gäller i övriga länder i Europa.
3.1.1 Sänkta arbetsgivaravgifter
Sänkta arbetsgivaravgifter och sänkt kapitalbeskattning måste utgöra centrala inslag i skattesänkningspolitiken. Moderata samlingspartiet har i år lämnat förslag till riksdagen om sänkta arbetsgivaravgifter med minst 4,5 procentenheter. Denna generella åtgärd förstärker konkurrenskraften hos företagen, men måste kompletteras med bland annat åtgärder inom företagsbeskattningen som ger rätt till resultatutjämning, förbättrar konsolideringsmöjligheterna för egenföretagare samt återinför rätten till kvittning av underoch överskott mellan olika förvärvskällor.
3.1.2 Sparstimulanser
För att företagen skall kunna få tillgång till riskkapital till ett lågt pris måste det inhemska sparandet öka. De stora underskotten i svensk bytesbalans är ett tecken på att det inhemska sparandet inte är tillräckligt. För att stimulera till ökat sparande måste de långsiktiga sparmålen göras skattemässigt lika intressanta som i andra europeiska länder. Det gäller främst sparande i riskkapital samt boende- och pensionssparande. Genom att sänka fastighets- och förmögenhetsskatten samt skatten på avkastning av pensionssparande ökar intresset för eget ägt boende och individuellt utformade pensionslösningar vilket leder till ökat inhemskt sparande. Detta förbättrar den svenska ekonomin och bidrar till lägre räntenivåer, vilket i sin tur stimulerar företagen till ökad investeringsaktivitet.
3.1.3 Avskaffad omsättningsskatt på värdepapper
Ett lågt pris på kapital är fundamentalt för en tillväxtpolitik. Det skall inte vara dyrare att skaffa kapital eller att göra önskade omplaceringar på svenska marknader jämfört med t.ex. i London. I linje med detta bör omsättningsskatten på handel med värdepapper slopas.
3.1.4 Beskattningen av riskkapital
Kapitalvinster beskattas efter skatteomläggningen nominellt med 30 procent. Motiveringen för detta baseras på den felaktiga utgångspunkten att kapitalvinster kan likställas med kapitalinkomster. Medan kapitalinkomster uppkommer under vanligen begränsat risktagande och normalt med utbetalning av avkastningen årligen uppkommer kapitalvinster regelmässigt under risk och över en längre tidsperiod.
Sverige bör snarast genomföra en anpassning till de regler som gäller i huvuddelen av Europa. En första åtgärd, som bör genomföras omedelbart, är att endera genomföra en indexering av anskaffningsvärdena för såväl aktier som fastigheter, eller en motsvarande sänkning av den nominella skattesatsen till högst 15 procent. I bägge fallen bör schablonregler som alternativ till de faktiska anskaffningsvärdena införas. Realisationsförluster bör få dras av till sitt fulla värde mot i vart fall realisationsvinster. Sverige bör införa skattefrihet för kapitalvinster, åtminstone för långa innehav.
3.1.5 Slopad dubbelbeskattning
Dubbelbeskattningen av aktieutdelningar har allvarliga negativa verkningar genom de inlåsningseffekter som uppstår. Den leder dessutom till att det blir mindre kostsamt för bolagen att skaffa nytt kapital genom lån än genom ökning av det egna kapitalet. Detta tenderar till att minska soliditeten. Dubbelbeskattningen bör successivt slopas. Den teknik som bör väljas är den som kommer att gälla eller redan gäller i flertalet europeiska länder, nämligen att den erlagda bolagsskatten får räknas av vid beskattningen av utdelningen hos aktieägaren.
3.1.6 Slopad förmögenhetsbeskattning
Den svenska förmögenhetsskatten är extremt hög vid en internationell jämförelse. Särskilt beskattningen av tillgångar som investerats i företag av olika slag, så kallat arbetande kapital, ger kraftigt negativa effekter för Sveriges ekonomi. Förmögenhetsskatten svarar för endast 0,3 procent av det totala skatteuttaget. Huvuddelen tas från små förmögenheter.
En småföretagare har oftast ingen nämnvärd förmögenhet utanför företaget. För att betala förmögenhetsskatten på företagets värde måste han i stället ta pengarna ur företagets överskott. Härigenom kommer förmögenhetsskatten att belasta företaget och inkräkta på dess möjligheter till investeringar och tillväxt. Rent tekniskt blir de flesta småföretagare tvungna att använda arbetsinkomstbeskattade medel för att täcka förmögenhetsskatten, vilket med socialavgifter och inkomstskatt ger en företagsbelastning på 2,7 gånger förmögenhetsskatten. För egenföretagare existerar inte ens formellt någon annan möjlighet.
Finansdepartementet har i en promemoria (Ds 1990:91) lagt fram förslag om reformerad förmögenhetsbeskattning. Utgångspunkten är i stort sett oförändrade statsintäkter. Den formella skattesatsen sänks, samtidigt som en betydande basbreddning vid värderingen av företagsförmögenheten sker. Dessutom avskaffas den reduceringsregel som begränsar det arbetande kapitalets skattepliktiga värde. De nuvarande reglerna, som innebär att skatteunderlaget för arbetande kapital i rörelser och jordbruk reduceras till 30 procent, har införts därför att fullt uttag av förmögenhetsskatt inte skulle kunna bäras av flertalet företag.
Finansdepartementets olika förslag skulle, i nästan alla förmögenhetslägen, innebära en fördubbling av förmögenhetsskattekostnaden för företagen.
Förmögenhetsskatten slår hårt mot småföretagares möjligheter att expandera genom investeringar, eftersom de är hänvisade till den internt genererade vinsten samt upplåningsmöjligheterna. De senare styrs av bolagskapitalets utveckling. En tumregel är att varje vinstkrona ökar lånemöjligheterna med lika mycket. Enligt finansdepartementets förslag kostar förmögenhetsskatten företaget två procent av substansvärdet, vilket minskar företagens tillväxtmöjligheter med hela fem procent av det egna kapitalet.
Förmögenhetsskatten är ett direkt hot mot tillväxten och bör därför slopas.
3.1.7 Förbättrad riskkapitalförsörjning
I partimotionen 1990/91:N255 (m527) om effektiva finansiella marknader har vi lagt sådana förslag som skulle göra de svenska finansiella marknaderna mera effektiva, bland annat genom en större mångfald i ägarstrukturen.
De skattemässiga villkoren för nyföretagandet är av strategisk betydelse för en framgångsrik tillväxtpolitik. I bland annat Storbritannien och USA finns ett system som har möjliggjort de s.k. Venture Capital-företagens verksamhet. Det liknar till en del de svenska ''villkorslån'' som lämnas av bland annat industrifonden, men som inte kan lämnas av privatpersoner eller företag.
Det är angeläget att enskilda företag och personer kan lämna villkorslån/ vinstandelslån. Lånen bör vara skattepliktiga för mottagaren -- och bör följaktligen vara avdragbara för långivaren -- och kan därmed kvittas mot t.ex. utvecklingskostnader. För mottagaren är fördelen att lånen återbetalas i form av royalty eller vinstandelar endast i den mån de uppstår. Fördelen för långivaren är att lånen är avdragbara och att skatt erläggs först när vinsterna uppstår.
3.2 Bättre företagarvillkor
I motion 1990/91:N254 (m525) har vi presenterat en rad andra förslag som sammantaget syftar till att förbättra förutsättningarna för företagande: Förstärkt grundlagsskydd för äganderätt och näringsfrihet. Avreglering -- borttagande av ej nödvändiga regleringar och konsekvensanalyser vid införande av all ny lagstiftning. Förändringar i den arbetsrättsliga lagstiftningen.
3.3 Utbildning och forskning
På lång sikt är den intellektuella tillväxten avgörande för den ekonomiska tillväxten. Sveriges framtidsutsikter är därför i stor utsträckning avhängiga kvaliteten på svensk utbildning och forskning.
I Västeuropa görs nu stora ansträngningar för att förbättra utbildningsväsende och forskningsverksamhet. Inom EG utgör forskning och utveckling ett viktigt samarbetsområde. Man håller bland annat på att bygga upp ett utbytesprogram för universitetsstuderande. Svenska studenter och forskare måste få möjlighet att på lika villkor med studenter och forskare i resten av Europa få delta i de olika europeiska samarbetsprojekten.
Det kräver att det svenska utbildningsväsendet och svensk forskning håller hög kvalitet. Socialdemokratisk utbildningspolitik riskerar emellertid att leda till motsatsen.
Sverige har en relativt god position bland världens länder i fråga om resurser för utbildning och forskning per capita. Problemen för utbildning och forskning i Sverige är inte främst en fråga om ekonomiska resurser utan i hög grad orsakade av politiska ingripanden. Det svenska utbildningssystemet har under efterkrigstiden givits en jämfört med andra länder unik enhetlighet i kombination med en stark politisk styrning.
Kunskapsinstitutionerna, skolan och högskolan, har under några decennier varit utsatta för en ständigt pågående socialdemokratisk experimentverksamhet parad med politisk detaljstyrning av verksamheten. Under samma tid har vi moderater konsekvent argumenterat för och lagt förslag om förstärkningar av den fria kunskapsutvecklingen och kunskapsförmedlingen. Enligt vår mening är det nu absolut nödvändigt att beslut tas som leder till långsiktiga och varaktiga förändringar i förutsättningarna för kunskapsinstitutionernas verksamhet.
De regionala högskolorna fyller väsentliga funktioner. Den geografiska tillgängligheten -- och i praktiken därmed även den sociala -- i högre utbildning har ökat genom dessa enheter. Ofta spelar högskolorna en viktig roll som centra i ett nätverk av kunskapsinstitutioner och kan därmed bidra positivt till det lokala näringslivets utveckling. Det är emellertid inte meningsfullt att likställa verksamheten vid de regionala högskolorna med den som bedrivs vid universiteten, eftersom förutsättningar och verksamhet i många hänseenden är olikartade.
Medan utbildning är huvuduppgiften, oftast den helt dominerande, för de regionala högskolorna är bilden mycket mer sammansatt för universiteten. Dessa är såväl kunskapsinstitutioner, där både forskning och utbildning bedrivs, som kulturinstitutioner av väsentlig betydelse för samhället. Den internationella referensramen är en självklarhet, och ett universitets verksamhet har i många fall grundläggande betydelse för såväl näringslivets växtkraft som samhällsutvecklingen i övrigt på ett nationellt plan.
En av de grundläggande utgångspunkterna för moderat politik är att begränsa det allmännas detaljstyrning av utvecklingen. Detta är inte minst viktigt i frågor rörande forskning och högre utbildning. Det fria kunskapssökandet, vars kvalitet och resultat ständigt värderas i ett internationellt samspel, skall värnas och stödjas.
Moderata samlingspartiet har i sin partimotion 1990/91:Ub801 (m519) ''Utbildningens och forskningens frihet'' lagt förslag som innebär att universitetens och de tekniska högskolornas beroende av statsmakterna kraftigt minskas. Genom en för universiteten ändrad juridisk status skapas nya fristående institutioner som själva svarar för beslut om utbildningens och forskningens inriktning, antagning, ekonomi, personal etc.
Vi har också lagt förslag som sammantagna skulle tillföra högre utbildning och forskning nästan 900 miljoner kronor för nästa budgetår i syfte att stärka kvaliteten i undervisning och forskning samt att väsentligt öka antalet högskolestuderande.
3.4 Bättre kommunikationer
Europas olika regioner knyts nu närmare varandra inte bara genom politiska och mänskliga band utan även genom att det skapas nya integrerade kommunikationsstrukturer. Nya eller förbättrade järnvägs- och vägnät skall binda samman olika regioner. Sverige får varken i politiskt eller i praktiskt hänseende stå utanför EG-samarbetet.
Goda transportmöjligheter är en förutsättning för det svenska välfärdssamhället. Utan väl fungerande transporter hade vi i Sverige inte haft möjlighet att bygga upp den starka industri som ligger bakom det svenska välståndet. Vi hade inte heller haft så stor personlig rörelsefrihet, eller så stora möjligheter att välja var vi skall arbeta och bo.
Järnvägsutbyggnaden vid sekelskiftet bidrog till att Sverige kunde bli världsledande inom stål- och skogsindustrin, och den omfattande utbyggnaden av vägarna under efterkrigstiden var en förutsättning för den verkstadsindustri som länge varit en dominerande faktor i svenskt näringsliv.
Utbyggnaden av ett tätt förgrenat inrikesflyg och ett tekniskt utvecklat telenät har inneburit att företag har kunnat etableras och upprätthållas spritt i landet och därigenom aktivt kunnat bidra till förbättrade förutsättningar för att alla delar av Sverige skall fungera väl och utvecklas positivt. Väl fungerande kommunikationer i alla avseenden är en nödvändig förutsättning för att människor i framtiden skall kunna bo på landsbygden eller i mindre tätorter.
Staten har ett särskilt ansvar för infrastrukturen, eftersom denna i stor utsträckning ägs av staten, drivs/byggs av statliga verk eller myndigheter, och eftersom staten utformar reglerna även för privata aktörer.
Infrastrukturen har avgörande betydelse för vilka förutsättningar och villkor som gäller för människor och deras olika verksamheter. Det är centralt att infrastrukturen får ett utseende och en uppbyggnad som överensstämmer med människors önskemål och behov, och att den inte anpassas till någon centralt skapad byråkratisk vision om hur samhället bör se ut.
I den mån det går att finna marknadsanpassade mekanismer för att styra och finansiera infrastrukturen bör dessa mekanismer utnyttjas.
I andra fall går det, åtminstone för närvarande, inte att bygga upp sådana marknadsanpassade system. Då måste tills vidare den politiska styrningen och finansieringen finnas kvar.
Förhållandena är mycket olika i skilda delar av vårt land, både vad gäller den infrastruktur som är lämplig och den som faktiskt finns. Biltrafiken kan orsaka betydande skador på miljön, vilket måste motverkas bland annat genom att den tekniska utvecklingen ytterligare stimuleras. Biltrafiken har också blivit ett problem i några större städer, framför allt Stockholm, Göteborg och Malmö, till följd av trängsel och köer. I övriga landet är bilen än mer än i storstaden ofta en förutsättning för det dagliga livet, samtidigt som den orsakar väsentligt mindre problem i bland annat miljöhänseende.
Kollektivtrafiken kan lösa många transport- och trafikproblem i större tätorter, medan den kan vara en förhållandevis dyr, opraktisk och inte ens särskilt miljövänlig lösning i mindre samhällen och på landsbygden. Kollektivtrafiken kommer till sin rätt huvudsakligen när många människor skall ta sig från en gemensam startpunkt till ett gemensamt mål, och/eller om många människor skall färdas delar av denna gemensamma sträcka. I mindre orter och på landsbygden är detta sällan fallet. En handfull människor i en buss är inte bättre från vare sig miljö- eller trafiksynpunkt än om de färdas i egna bilar.
Teletekniken har utvecklats mycket och snabbt, inte minst transmissionstekniken. Tidigare var samtal över långa avstånd betydligt dyrare att producera än lokalsamtal, vilket också avspeglades i teletaxorna. Denna prisskillnad är ännu inte helt avvecklad, trots att kostnadsrelationerna har utjämnats kraftigt.
Tredjepartstrafik skall enligt vår mening vara tillåten, d.v.s. att såväl televerket som andra nätoperatörer tillåts driva telenät och hyra ut dem till den som önskar sälja teletjänster på nätet. Detta kräver dock att televerkets priser blir marknadsmässiga och avspeglar de verkliga kostnaderna för varje tjänst.
För landsbygden och de mindre tätorterna är i allmänhet kommunikationerna mellan olika orter mer problematiska än kommunikationerna inom orterna. För större tätorter gäller ofta motsatsen.
För att det i framtiden skall vara möjligt att bo och verka utanför de större tätorterna måste infrastrukturen få en sådan uppbyggnad och omfattning att den kostnadsnackdel som skapas av avstånden inte blir alltför stor. Inte minst luftfarten har stor betydelse för den regionala utvecklingen.
För närvarande sker en stor del av de långväga transporterna med bensin- och dieseldrivna fordon på väg. Om de miljöproblem som skapas inte kan lösas tillfredsställande, eller om lösningen medför påtagliga kostnadsökningar, kommer transporterna att förändras. Transporter på järnväg och vatten kan få mycket större betydelse, förutsatt givetvis att det finns tillgång till järnvägar och hamnanläggningar.
Framöver kommer att krävas mycket stora investeringar i tele- och datanät, flygplatser, järnvägar och vägar.
Transporter medför verkliga samhällsekonomiska kostnader genom att energi förbrukas och materiel slits. Det medför därför inte bara tidsvinster om transporter kan ersättas av elektronisk kommunikation, utan också vinster i fråga om resursförbrukning.
Revolutionen inom de elektroniska kommunikationerna ger varaktiga reala samhällsekonomiska vinster, och utvecklingen skall därför underlättas på olika sätt. Dock måste beaktas att sårbarheten kan komma att öka dramatiskt om inte denna aspekt beaktas vid genomförandet av investeringarna.
En effektiv transportsektor har avgörande betydelse för vårt välstånd. Beroende därav är t.ex. näringslivets kostnader för transport av varor och tjänster samt systemets snabbhet och effektivitet. För den enskilde är möjligheten att kommunicera också en fråga om frihet.
4. Regeringens proposition -- en halvmesyr
Regeringens proposition är en halvmesyr. Det finns bara ett fåtal konkreta förslag. Det finns inte heller någon sammanhållen tanke bakom de olika förslagen. Att kalla propositionen för en näringspolitik för tillväxt är grovt missvisande. I stället kan man se den som en tilläggsproposition med ett hopskrap från olika områden. Det finns i stort sett ingenting som berättigar förfarandet att undvika att, såsom regeringsformen påbjuder, presentera regeringens förslag till budget den 10 januari.
Till yttermera visso förefaller det som om regeringen velat öka förvirringen bland läsare av regeringens propositioner genom att dela förslagen på utbildningsdepartementets område mellan denna proposition och proposition 1990/91:90 ''En god livsmiljö'' där hemställan om medelsanvisning återfinns för en del av de förslag som redovisas i denna proposition.
4.1 Högskolan
Regeringen föreslår att antalet nybörjarplatser på linjer ökas med blygsamma 350 och med samma antal för lokala och individuella linjer samt fristående kurser, d.v.s. för läsåret 1991/92 totalt 700 nya utbildningsplatser. Att antalet utbildningsplatser i den högre utbildningen bör utökas har påtalats från flera håll. Så har t.ex. UHÄ föreslagit att antalet nybörjarplatser på linjer skulle ökas med 8.000 och på fristående kurser med ca 10.000 fram till år 2000.
Moderata samlingspartiet anser att det är nödvändigt att utan dröjsmål förstärka den högre utbildningen och forskningen och att samtidigt utöka antalet nybörjarplatser. I den moderata kommittémotionen rörande budgetfrågor inom utbildningsdepartementets verksamhetsområde (1990/91:Ub824) föreslås bland annat att anslaget för lokala och individella linjer samt fristående kurser (LIF) tillförs 390 miljoner kronor utöver regeringens förslag. Dessa medel skall användas till den av oss föreslagna -- på ämnesstudier grundade -- lärarutbildningen samt till ytterligare platser i de fristående kurserna och till en allmän kvalitetsförstärkning. Så disponerade räcker den av oss föreslagna resursen till ytterligare 10.000--15.000 platser. Detta står i bjärt kontrast till de av regeringen nu framlagda förslagen, vilka i huvudsak finansieras genom att anslagen till högskolorna minskas på andra angelägna områden.
Vi har i samma motion föreslagit att 20 miljoner kronor utöver regeringens förslag skall användas för en utökning av antalet doktorandtjänster. Vi har inget att erinra mot att därutöver utöka antalet doktorandtjänster i enlighet med regeringens nu lagda förslag.
Samtidigt vill vi erinra om att det viktigaste incitamentet för att locka fler att satsa på högre utbildning är att sådan utbildning i framtiden ger ett rimligt utbyte i form av lön samt att studiemedelssystemet utformas så att fler vågar satsa på studier.
Beträffande regeringens strävan att effektivisera den högre utbildningen genom minskad administration och ökad examination anser vi detta vara en riktig ambition. Vi noterar att regeringens planer i detta avseende är hastigt påkomna, eftersom förslag kan läggas först i kompletteringspropositionen. I förevarande proposition redovisar regeringen att inomvetenskapliga kriterier vad gäller kvalitet måste väga tungt vid beslut men också ''önskad samhällsutveckling sektoriellt och regionalt''.
Därmed visar regeringen att den vidhåller sin felaktiga utgångspunkt att se utbildning som ett medel för statsmakterna att styra samhällsutvecklingen.
4.2 Trafikens infrastruktur
Den socialdemokratiska regeringen har under en lång följd av år eftersatt det nödvändiga underhållet av framför allt vägar och järnvägar. Behövliga nyinvesteringar har inte heller kommit till stånd i tillnärmelsevis den utsträckning som varit motiverad. Befintligt trafikkapital har därmed till viss del förslösats, samtidigt som tillväxtförutsättningarna för svenskt näringsliv försämrats.
Moderata samlingspartiet har de senaste åren med stor tydlighet påtalat de alltmer uppenbara bristerna samt lagt förslag om väsentliga anslagsökningar för drift, underhåll och byggande av vägar och järnvägar. Riksdagsmajoriteten har emellertid hittills avslagit våra förslag.
I vår partimotion 1990/91:T211, En bättre infrastruktur, konstaterar vi bland annat att Sveriges vägnät är i akut behov av underhåll och upprustning. I motionen föreslås därför att 2 000 miljoner kronor utöver regeringens förslag skall anvisas instundande budgetår för detta ändamål. I motionen föreslås även ökade resurser om 500 miljoner kronor för nyinvesteringar i stomjärnvägar. I vårt budgetalternativ har vi därutöver utgått från att ytterligare 10 miljarder kronor skall anslås för nyinvesteringar i vägar och järnvägar innevarande och nästa budgetår.
I föreliggande proposition ger regeringen intryck av att till slut ha förstått betydelsen för bland annat näringslivets tillväxtkraft av ökade investeringar i trafikens infrastruktur. Tyvärr är detta i mångt och mycket en skenbild. Regeringens förslag innebär att ytterligare 5 miljarder kronor av statliga medel skall avsättas för budgetåret 1991/92. Därutöver föreslår regeringen att 5 miljarder kronor från innevarande års budget anvisas för samma ändamål. Till detta kommer en utfästelse om att ytterligare 10 miljarder kronor skall avsättas under resten av 1990- talet. Detta innebär utökade statliga investeringar för hela 1990-talet på sammanlagt endast 20 miljarder kronor, eller motsvarande c:a 2 miljarder kronor per år.
Resterande investeringsbehov -- utöver nuvarande låga anslagsnivå -- avses täckas genom avgiftsfinansiering av vägtrafiken och samfinansiering från näringsliv, regioner etc. Detta beräknas inbringa mer än dubbelt, eller 40--45 miljarder kronor sammantaget under resten av detta sekel, än de angivna tillkommande statsanslagen.
Regeringens förslag är, enligt vår mening, såväl otillräckligt och orealistiskt som felaktigt konstruerat.
4.2.1 Infrastrukturfonden
Regeringen föreslår att en särskild infrastrukturfond för statlig delfinansiering av större investeringar i vägar, järnvägar och kollektivtrafikanläggningar skall inrättas. Som ovan nämnts förutsätts att fonden skall tillföras c:a 20 miljarder kronor under 1990-talet. Medlen skall endast användas för samfinansiering av investeringsobjekt, dvs ingå som en del i förhandlingsuppgörelser mellan olika parter. Dessa förutsätts bidra med 10--15 miljarder kronor.
Fonden skall ledas av en särskild delegation, som skall bereda förhandlingsuppgörelserna om samfinansieringslösningar. Regeringen skall fatta beslut om användningen av medlen och i efterhand redovisa projekten för riksdagen.
Det främsta motivet för den föreslagna fonden verkar vara en önskan att skapa utrymme för kompletterande finansiering från näringslivet, kommuner och eventuella andra intressenter. Enligt vår mening är det sannolikt att regeringen kraftigt överskattar dessa möjligheter. Enskilda företag kan inte annat än i undantagsfall förväntas satsa på investeringar, där de inte på normalt sätt kan räkna fram en avkastning på insatt kapital. Kommunernas handlingsutrymme begränsas genom dålig resurstillväxt och rådande skattestopp.
Därutöver innebär konstruktionen med en infrastrukturfond att riksdagen skulle avstå sin rätt att råda över statens förmögenhet på detta område, vilket från principiella utgångspunkter kan ifrågasättas.
Moderata samlingspartiet anser för sin del att samfinansieringslösningar vad gäller investeringar i vägar och järnvägar bör sökas i de fall sådana är möjliga. För detta krävs emellertid inte någon centralt inrättad fond. För varje projekt som blir aktuellt kan i stället berörda intressenter bilda ett särskilt bolag, vilket -- eftersom dessa projekt normalt kan förväntas vara ekonomiskt lönsamma i något angivet tidsperspektiv -- också bör möjliggöra lånefinansiering av delar av eller hela projektet.
Mot bakgrund av vad som ovan anförts avvisar vi regeringens förslag om inrättande av en infrastrukturfond.
4.2.2 Finansiering av statliga investeringar
Som framhålls i kommittémotion 1990/91:T43 av Lars Tobisson m.fl. (m) måste frågan om finansiering av statliga investeringar få en principiellt genomtänkt lösning. Konstruktioner med fonder av skilda slag, upplåning direkt på kapitalmarknaden eller via riksgäldskontoret eller andra metoder för finansiering av statliga investeringar utanför statsbudgeten har med tiden blivit allt vanligare.
I motionen anförs att en återgång till en uppdelning av statsbudgeten i en drift- och kapitalbudget borde övervägas. Medel för räntabla investeringar skulle då kunna anslås i form av reservationsanslag. Finansieringen skulle ske genom upplåning eller genom avskrivningar på driftbudgeten. Det skulle därmed också vara naturligt att företa omplaceringar på kapitalbudgeten genom att sälja statliga tillgångar, t.ex. företag och skogsmark, och använda likviden till investeringar i exempelvis infrastrukturen. Enligt vår mening bör en sådan uppdelning snarast utredas.
Den vanliga metoden att få avkastning på en investering är genom att användarna, kunderna, betalar avgifter kopplade till användandet. I vissa fall fungerar metoden utmärkt, t.ex. när det gäller tele- och datanät. Där är det lätt att fastställa vem som använder investeringen, och i vilken utsträckning. Det går också lätt att utestänga den som inte betalar för sig. Sådana investeringar bör finansieras rent affärsmässigt, och i konkurrens på den öppna marknaden.
I andra fall är det betydligt svårare, exempelvis om det inte går att entydigt visa vem som använder investeringen eller om det inte går att utestänga den som inte betalar. Investeringar i vanliga stadsgator är exempel på detta. Sådana investeringar måste i allmänhet helt eller delvis finansieras över statsbudgeten för att kunna komma till stånd.
Investeringar i infrastruktur, ''nät'', av olika slag ger upphov till positiva externa effekter. Marken i anslutning till exempelvis nya flygplatser, järnvägsterminaler eller hamnar ökar i värde genom investeringen. Värdestegringen skapas av investeraren, men ofta tillfaller denna vinst någon annan, den tidigare markägaren eller (ofta) kommunen.
Många investeringar som skulle vara lönsamma kan i dag inte komma till stånd på grund av svårigheten för investeraren att tillgodogöra sig värdet av investeringen. Dessa problem bör naturligtvis i möjligaste mån undanröjas.
En metod skulle kunna vara att affärsverk i stället för att exploatera mark själva låter andra göra det mot ersättning, exempelvis på så sätt att SJ eller banverket förbinder sig att placera en station eller godsterminal på en viss plats mot att markexploatören står för vissa av verkets kostnader. En intressant utveckling har påbörjats genom att SJ och luftfartsverket mer systematiskt har börjat utnyttja den kommersiella potentialen i sina terminaler.
En konsekvens av att affärsverken skall drivas affärsmässigt blir att de särskilda uppgifter som i dag kan finnas, exempelvis av regionalpolitisk karaktär, inte kommer att kunna finansieras inom ramen för affärsverksamheten. Sådana uppgifter kommer därför att i större utsträckning behöva finansieras öppet över statsbudgeten eller på annat liknande sätt. En annan konsekvens är att kommersiell verksamhet och myndighetsuppgifter måste särskiljas.
Önskvärt är också att finansieringen i möjligaste mån belastar dem som har glädje av verksamheten, det vill säga att trafikanterna skall betala i något så när proportion till hur mycket de använder vägarna. I vissa fall är det till och med möjligt att direkt ta ut kostnaden av en viss användare i förhållande till hur mycket han använder till exempel en viss väg eller bro.
Så kallade bompengar, avgifter för att färdas en viss sträcka på en viss väg eller bro, bör endast få tas ut för att finansiera just den sträckan eller vägen. Således bör det inte förekomma avgifter på en väg för att finansiera en annan, inte heller avgifter i förtid för att finansiera en framtida investering i samma vägsträcka. Mot denna bakgrund avvisar vi regeringens förslag om avgiftsbeläggning av den befintliga bron över Svinesund.
Även med ett ökat inslag av avgifts- och samfinansieringslösningar för investeringar i trafikens infrastruktur kommer emellertid den helt dominerande delen av investeringarna att behöva finansieras över statsbudgeten.
4.2.3 Ökade statliga investeringar
Det är självfallet anmärkningsvärt att Sverige inte har förmått att under senare år tillskjuta tillräckliga resurser för såväl drift och underhåll som re- och nyinvesteringar i trafikens infrastruktur, trots ett oerhört högt skattetryck, som inte minst belastar trafiken. Problemet står delvis att finna i att socialdemokraterna under mycket lång tid byggt upp en stor offentlig förmögenhet, snarare än skapat en effektiv finansieringsordning för offentlig verksamhet.
För moderata samlingspartiet är målsättningen snarast den motsatta. Det är viktigt att få till stånd en effektiv och väl fungerande metod för att finansiera den offentliga verksamheten, medan det däremot inte finns någon anledning att öka den offentliga förmögenheten.
Tvärtom är det angeläget att totalt sett minska det statliga ägandet, och att koncentrera det till områden där det fyller en funktion som inte uppnås genom enskilt ägande. Ett sätt att finansiera nyinvesteringar i trafiksektorn är därför att frigöra medel som i dag är bundna i den statliga förmögenheten, att ''flytta'' förmögenheten från de sektorer där det statliga ägandet inte tillför något positivt till de sektorer där det är nödvändigt.
I en trepartimotion 1990/91:N218 (m516) ''Ägandespridning genom försäljning av statliga företag'' har vi redovisat att det bör vara möjligt att frigöra i storleksordningen 10 miljarder kronor per år av det kapital som nu är bundet i den statliga förmögenheten. Således bör det inte föreligga några svårigheter att på detta sätt åstadkomma en del av det nödvändiga tillkommande investeringskapitalet för vägar och järnvägar. Vi bedömer att det på detta sätt bör vara möjligt att tillskjuta minst 3 miljarder kronor per år för investeringar i infrastrukturen.
Moderata samlingspartiet har under senare år vid upprepade tillfällen lagt förslag om större nyinvesteringar i järnvägsnätet. Innevarande budgetår var vårt förslag 35 procent högre än regeringens, och hade därmed möjliggjort det som kallas Plan 20, dvs. en investeringsnivå på 20 miljarder kronor över tio år, eller 2 miljarder kronor per år.
Vi anser fortfarande att detta är en lämplig nivå, som medger att ovanstående investeringar genomförs inom en rimlig tid.
Järnväg är ett i många avseenden bra transportmedel, som dock har uppenbara begränsningar. Den viktigaste är att det krävs förhållandevis stora volymer passagerare och/eller gods som samtidigt skall färdas samma sträcka. Detta innebär att i stora delar av landet är järnvägstransporter inte något realistiskt alternativ. Befolkningsunderlaget är helt enkelt för litet.
På vissa håll finns dock förutsättningar för en mer omfattande järnvägstrafik än vi har i dag. Dessa måste, enligt vår mening, tas till vara.
Under många år försummades det svenska järnvägsnätet. Moderniseringar genomfördes inte, och nödvändigt underhåll eftersattes. Investeringsbehovet är därför stort och insatserna måste prioriteras på de sträckningar där största möjliga effekt uppnås. De bästa förutsättningarna finns i närheten av de större städerna.