Linodling har funnits sedan urminnes tider i Sverige. Spånadslin odlades för husbehov. Linet är den enda textilgröda som kan odlas i Sverige. Den ger större utbyte per hektar än bomull. Även oljelin har odlats i relativt stor omfattning i Sverige, särskilt under första och andra världskrigen. Därefter har den inhemska produktionen ersatts av import.
Det moderna industrisamhällets stora grundläggande problem är att produktion och konsumtion inte inlemmats i ekologiskt anpassade kretslopp. Vi tär på jordens ändliga resurser och orsakar i olika led av användningen miljöproblem. Linfibern och linoljan är biologiska material. Dessa produkter ingår i ett ekologiskt kretslopp, där levande material byggs med solenergins hjälp och sedan bryts ner av mikroorganismer.
Linfibern har visat sig kvalitetsmässigt överträffa syntetfibrer av olika slag. Inom sjukvården har den visat sig vara betydligt skonsammare mot huden än andra material. Oljan kan i olika tillämpningar ersätta mineraloljebaserade produkter.
Produkterna från linodling passar alltså utomordentligt väl in i det framtida samhälle vi behöver. Själva linodlingen kan bli ett väsentligt inslag i det framtida jordbruket och därmed bidra till att hålla landskapet öppet och upprätthålla och nyskapa sysselsättningstillfällen på landsbygden. Linet kan odlas i hela landet.
Även utveckling av förädlingsindustrin kommer att skapa nya sysselsättningstillfällen. Det finns även kultur och turismargument för en svensk linodling och beredning, men det handlar inte enbart om att bevara ett traditionellt hantverkskunnande och en traditionell odling. Det handlar också och framför allt om att utveckla ett modernt linbruk för det moderna samhällets behov.
Det förestår en viktig period av ''pånyttfödelse'' och utveckling för en näringsgren, det måste ses som ett övergripande samhällsintresse att medverka i denna process. För en enskild intressent är det omöjligt att starta upp hela den nödvändiga kedjan av verksamheter. Det behövs ett samlat övergripande initiativ.
Det svenska jordbruket befinner sig nu i en intensiv period av omställning och förnyelse. I detta har enligt vår mening en svensk linodling och förädling en given roll att spela. Inom ramen för de resurser som samhället nu satsar för att bidra till jordbrukets omställning måste det kunna skapas utrymme för en satsning på inhemsk linodling och förädling. Riksdagen bör besluta om en sådan satsning och hos regeringen begära förslag på närmare utformning.
Många intressenter har gått samman i ''Riksgruppen för linets utveckling''. De har presenterat ett förslag till investeringsprogram för den kommande treårsperioden.
Vi har i annan motion från vänsterpartiet hemställt att riksdagen beslutar att till hela landet utvidga det anslag för särskilda åtgärder som via lantbrukstyrelsen gått till landsbygdsutveckling inom det s k stödområdet. Om riksdagen beslutar i enlighet med det förslaget öppnar sig här ytterligare en möjlighet att finansiera en investering i svensk linodling.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av satsning på inhemsk linodling och förädling,
2. att riksdagen hos regeringen begär förslag till program för investeringar i inhemsk linodling och förädling.
Stockholm den 25 januari 1991 Annika Åhnberg (v) Björn Samuelson (v) Bertil Måbrink (v)