Sedan en tid pågår en närmast världsomspännande kampanj för att rädda regnskogarna. Detta är i sig lovvärt men har samtidigt fått negativa konsekvenser för svensk och nordisk trävaruindustri.
I spåren av regnskogskampanjen har nämligen utomlands uppstått en föreställning att all användning av trävaror är olämplig ur miljösynvinkel. Denna uppfattning har underblåsts och använts av producenter av konkurrerande material. I breda annonskampanjer uppmanas konsumenterna att undvika användning av trä och i stället använda olika typer av konstmaterial. Slagord som t.ex. ''Save a tree -- use PVC'' har använts.
Kampanjerna slår fullständigt orättvist bland annat mot svensk trävaruindustri -- och bygger på helt felaktiga föreställningar om hur svenskt och nordiskt skogsbruk bedrivs.
Det svenska skogsbruket är basen för den industri vars produkter svarar för ca en femtedel av Sveriges export.
Sverige har varit ett föregångsland när det gäller återplantering efter avverkning. Mängden skog ökar ständigt och kommer att fortsätta att öka under lång tid framåt. Avverkningen åstadkommer önskvärd förnyelse av skogsbestånden och har därigenom en närmast förädlande karaktär, när den sköts på det sätt som sker i Sverige och även mera generellt i det norra barrskogsbältet.
Detta skogsbruk och användningen av nordiska trävaror förtalas nu alltså, för att i stället främja PVC, ett material som på grund av sina negativa miljöeffekter (klorutsläpp m m) är föremål för en internationell bojkottaktion från den samlade miljörörelsen, Flera länder har också kommit långt i aktiva åtgärder för att minska användningen av PVC.
Det är väsentligt att svensk trävaruindustri får det stöd som behövs för att möta hotet på marknaden. En samlad insats för att få ut korrekt information på exportmarknaderna kan då istället vändas till en möjlighet för näringen. Denna möjlighet står att finna i det faktum att de tropiska träslagen inte kommer att användas i så stor utsträckning i framtiden -- och kan ersättas av bland annat svenska trävaror, utan negativa effekter på miljön.
Ett särskilt program för främjandet av svensk trävaruindustri bör upprättas och administreras inom ramen för Exportrådets verksamhet. Det praktiska arbetet kan med fördel utföras i samverkan med trävaruindustrins organisationer, t.ex. Träinformation, med informationskontor utomlands. Som stöd för dessa informationsaktiviteter bör även de svenska ambassadernas och handelskontorens resurser användas.
I flera av Sveriges viktigaste konkurrentländer (Finland, Frankrike, Kanada, Schweiz, USA, Tyskland och Österrike) finns redan former för ett aktivt stöd till exportfrämjande åtgärder för trävaruindustrin.
Liknande insatser för svensk trävaruindustri kan på ett verksamt sätt ge ett gott utbyte i form av ökade exportintäkter. Samtidigt främjas sysselsättningen i svensk glesbygd -- och under starkt positiva former.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett särskilt program för främjandet av svensk trävaruexport.
Stockholm den 24 januari 1991 Carl G Nilsson (m) Bertil Danielsson (m)