Sverige har ett långvarigt internationellt engagemang i frågor som rör samband mellan nedrustning och utveckling. Inga Thorssons arbete har väckt respekt och internationell uppmärksamhet. Ett internationellt genombrott var den särskilda grupp som utredde frågan i FN 1981. De förslag som där lades fram följdes sedan upp i utredningen Med sikte på nedrustning (1984) (SOU 1984:62), som också givits stor internationell spridning. En fortsättning var UDs utredning En politik för nedrustning och utveckling (1988) med flera konkreta förslag. Ett av dessa var att upprätta en särskild kunskapsbank i Sverige om försvarsindustriell omställning från militär till civil produktion. Ett förslag om en sådan kunskapsbank har, på UDs uppdrag, utretts och lagts fram (Om inrättandet av en kunskapsbank för omställningsfrågor, Uppsala, augusti 1988).
Även om den upptrappade konflikten vid Persiska viken kommer att ge vapenindustrin ett temporärt uppsving är det dock ett faktum att stora nedrustningsavtal nu minskar vapenarsenalerna i Europa. Det måste vara ett starkt svenskt intresse att vi fortsätter på nedrustningslinjen och att den avveckling och omställning som på många håll inletts inom vapenindustrin får en fortsättning. Sverige har ett ansvar att utveckla traditionerna från Alva Myrdals och Inga Thorssons arbete. Kanske är det särskilt viktigt att vi markerar detta just nu för att motverka de psykologiska effekterna av Gulfkrisen och oron i Östeuropa. Viktigt för att restaurera vår trovärdighet efter smuggelaffärerna måste vara att vi vidtar konkreta åtgärder på hemmaplan.
Den föreslagna kunskapsbanken kunde därför vara en åtgärd, bland många andra, för att visa allvaret i Sveriges engagemang i dessa frågor. Den kunde vara en källa till fortsatt agerande internationellt, samtidigt som den kan vara en nödvändighet för att Sverige ska kunna hantera de problem som nu kommer.
Med anledning av fjolårets motioner uttalade sig utrikesutskottet mycket positivt om förslaget. Tyvärr följdes det inte upp i budgetpropositionen 1990. Regeringen tar inte heller upp saken i budgeten för 91/92.
Med hjälp av mindre anslag från UD och Uppsala universitet (ca 60 000 kr. 90/91) har man dock vid Institutionen för freds- och konfliktforskning i Uppsala kunnat upprätthålla viss kompetens på området. I juli 1989 startades ''Military Adjustment Global Information Center'' (MAGIC).
Man har börjat etablera sig internationellt dels genom ett internationellt forskarmöte i Sverige 1990, dels genom deltagande i konferenser i Bologna, Moskva och Wien. Man deltar också i utgivandet av den vetenskapliga tidskriften ''The new Economy''. De närmaste planerna omfattar att söka organisera rundabordssamtal med deltagande av alla berörda i Sverige -- såväl industrifolk som forskare och politiker. Vidare vill man studera omställningsproblemen i Karlskoga--Örebro--Arboga- regionen och även publicera något om försvarsindustriell omställning i Östersjöområdet.
Med tanke på det stora behovet av försvarsindustriell omställning och den goda forskaransats, som finns i MAGIC under ledning av Björn E. Hagelin, föreslår vi att utökade och mera permanenta resurser satsas. I ett första steg bör man göra en utbyggnad till tre tjänster: forskare, dokumentalist och informatör. Detta torde med nödvändiga kringresurser dra en kostnad omkring 2 miljoner kronor per år. För närmaste budgetår föreslås 1,5 miljoner kronor.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alternativ verksamhet till militär industri nu måste främjas,
[att riksdagen för budgetåret 1991/92 anslår 1
500
000 kr. för inrättande av en kunskapsbank för försvarsindustriell omställning.1]
Stockholm den 23 januari 1991 Paul Ciszuk (mp) Per Gahrton (mp) Jan Jennehag (v) Gudrun Schyman (v)
1 1990/91:U425