''Svensk råg eldas upp -- spannmålsberget går till värmeverk i stället för på export.'' -- ''Mjölken dyrare -- Mejeriernas riksförening vill genom högre priser kompensera sig för de slopade mjölksubventionerna. För en tvåbarnsfamilj motsvarar det ca 200 kronor mer i månaden.'' -- ''Halva priset för kött utan tullar -- Ett kilo entrecote skulle kunna säljas för 63 kronor per kg i stället för 115.'' -- ''Momsen är orsaken till de höga svenska matpriserna.''
Turerna och beskeden i den svenska jordbruks- och livsmedelsdebatten har varit många och ofta motsägelsefulla. Vilka är egentligen de faktorer som styr de höga svenska matpriserna?
Under en lång följd av år har det svenska jordbruket producerat ett överskott av såväl spannmål som kött och mejeriprodukter. Överskotten har inte kunnat säljas inom landet. De har fått avyttras på exportmarknaden. Världsmarknadspriserna ligger under de svenska produktionskostnaderna. Därför har vi tvingats sälja våra överskott med hjälp av ett omfattande förlustbringande exportstöd. Enbart detta stöd har varje år kostat 3--4 miljarder kronor.
Sverige har jämte Japan och Finland världens högsta priser på mat. Detta har sin grund i en jordbrukspolitik som för att garantera jordbrukaren en viss minimiinkomst baserats på ett mycket omfattande regelsystem. Systemet har med tiden blivit helt oöverskådligt, samhällsekonomiskt skadligt och till stort förfång för konsumenterna som ytterst fått betala de höga matpriserna.
Kostnaderna för den svenska jordbruksregleringen har alltså efterhand blivit ofantliga för folkhushållet. Detta kan avläsas i prisskillnaden på mat mellan Sverige och länder där jordbrukssektorn utsätts för internationell konkurrens. Med två enkla exempel kan vi belysa att det inte är momsen som förklarar de internationellt sett höga svenska matpriserna:
1. En vanlig limpa bröd kostar 15--16 kronor i Sverige. Motsvarande pris i grannlandet Danmark är 7--8 kronor, d.v.s. ungefär hälften, och detta trots att momsen bara är obetydligt lägre i Danmark.
2. Den interna regleringsavgift -- slaktdjursavgiften -- som påförts köttpriset har genom sin konstruktion i praktiken haft en lika stark priseffekt som momsen. Andra regleringsavgifter på mejeri- och mjölprodukter har haft samma effekt.
För det andra står inte den inkomstförstärkning som tillkommit de svenska bönderna i någon som helst proportion till kostnaden. Merparten av det högre pris konsumenterna fått betala har inte kommit bonden till del utan läckt ut i mellanled och regleringsbyråkrati.
För det tredje har merparten av inkomstökningen till bonden gått till de stora och välbärgade sedan länge väletablerade jordbrukarna och inte till de små och nyetablerade bönder, vilka av sociala skäl haft det största behovet av inkomstgarantier. Det är sålunda påfallande hur de skånska storjordbruken kunnat bygga upp förmögenheter med hjälp av regleringssystemet.
Enligt partsintressenas beräkningar skulle jordbruket befinna sig i en permanent ekonomisk kris med ständiga förluster. Detta motsägs emellertid av verkligheten. Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har visat att konkursfrekvensen bland bönder är förhållandevis låg. Äldre bönder är i regel välkonsoliderade och levnadsstandarden är normal. Det har till och med rests en rad politiska hinder för de resurser som vill etablera sig i näringen.
Jordförvärvslagen bergränsar dem som tillåts köpa jordbruk till en liten och privilegierad grupp. Tvåprissystemet gav endast vissa bönder rättigheten att få producera mjölk och ett investeringsförbud har tillämpats för att begränsa investeringar i djurstallar. Skulle lönsamheten ha varit så dålig som det från vissa håll hävdats, torde investeringslusten ha dämpats naturligt utan exceptionella metoder att söka hindra flödet av resurser in i jordbruket.
Den sanna bilden är följaktligen att människor stått i kö för att få etablera sig i jordbruksnäringen, d.v.s. för att få förvärvstllstånd, få producera mjölk eller få göra investeringar i djurstallar. Ovannämnda undersöknng visar att direktavkastningen och lönsamheten i jordbruket för dem som driver jordbruk för att leva på inkomsterna från detta inte heller är sämre än i näringslivet i övrigt.
Regeringen har på senare år tagit förtjänstfulla initiativ för att avveckla det betungande och fördyrande regleringssystemet. Avregleringen skall ske i tre steg:
1. Intern avreglering 2. Sänkt gränsskydd 3. Ökad konkurrens i hela livsmedelskedjan
Riksdagen beslutade i juni 1990 att avskaffa jordbrukets prisreglering från och med innevarande år. Tyvärr kommer avregleringsperioden genom oppositionspartiernas samlade krav emellertid att bli hela fem år samtidigt som olika former av övergångsstöd skall gälla under tiden.
Sålunda beslutade riksdagen också om omställningsstöd, anläggningsstöd, inkomststöd och flera andra sorters stöd till sockerbetsodlare, potatisodlare, oljeväxtodlare och andra odlare. Kostnaden för dessa omställningsstöd beräknas uppgå till nära 14 miljarder kronor, en kostnad som ytterst drabbar skattebetalarna. Det bör observeras att ett viktigt moment i avregleringen är att skattemedel används för att köpa bort produktionskapacitet i jordbruket. Med lägre utbud blir det lättare att behålla de höga jordbrukspriserna så länge gränsskyddet finns kvar.
Regeringen har varit pådrivande i GATT- förhandlingarna om sänkning av gränsskyddet. Höstens GATT-förhandlingar om världshandeln gick helt i baklås. I den nya förhandlingsomgång som nu förestår bör Sverige fortsätta att aktivt stödja åtgärder i syfte att avveckla det starkt prisfördyrande och konsumentovänliga gränsskyddet. Även om parterna i GATT-förhandlingarna inte skulle kunna nå någon överensskommelse om ens en sänkning av gränsskyddet för jordbruksprodukter bör Sverige överväga att på egen hand gå före och sänka det svenska gränsskyddet.
De svenska skattebetalarna och konsumenterna har bibringats en felaktig uppfattning om grundorsakerna till de höga svenska livsmedelspriserna. Som bl.a. påvisats i denna motion är inte momsen huvudorsaken till dessa höga priser, vilka i stället beror på det interna regleringssystemet, gränsskyddet och en otillräcklig konkurrens i livsmedelskedjan. Regeringen har tagit en rad initiativ för att hålla tillbaka priserna och understödja konsumenternas ansträngningar att motverka prishöjningar. Vi föreslår att dessa åtgärder för prispress och ökat prismedvetande kompletteras med en pedagogiskt tydlig information om livsmedelsprisernas olika element. Det kan lämpligen uppdras åt SPK att ta fram erforderliga priskalkyler.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om gränsskyddets avveckling samt information om de svenska livsmedelsprisernas grundorsaker.
Stockholm den 25 januari 1991 Bengt Silfverstrand (s) Johnny Ahlqvist (s) Birthe Sörestedt (s) Bo Nilsson (s) Maja Bäckström (s) Jan Andersson (s)