1865 skrev Jules Verne sin bok ''Från jorden till månen'' som blev en klassisk och uppskattad science fiction. Den 21 juli 1969 satte den första människan sin fot på månen. Det tog alltså inte mer än drygt 100 år innan verkligheten kom ikapp fantasin.
Intressantare än de många likheterna i detaljerna mellan berättelsen och verkligheten är takten och innehållet i den industriella och tekniska utvecklingen som gjort denna 100- årsperiod till något fullständigt unikt i utvecklingshistorien. Utvecklingskurvan blir allt brantare.
Men utvecklingen har inte varit lika för alla. Det perspektiv som träder fram och manar till eftertanke är att den del av mänskligheten som deltar i, och skördar frukterna av, utvecklingen blivit relativt sett allt mindre. Samtidigt framgår tydligare och tydligare hur klyftorna i världen snabbt ökar och den växande ojämlikheten blir ett allt större hot. Till detta skall adderas konsekvenserna för miljön och naturresurserna av en ohämmad teknikutveckling.
Är denna utveckling ödesbestämd?
Teknikutvecklingen går inte att stoppa, men den går att påverka. På så sätt är den inte ödesbestämd, men det är endast med en öppen och ärlig attityd hos människan till den tekniska utvecklingen -- grundad på kunskap och förtroende som en påverkan är möjlig och kan ge effekt.
Det ligger ett stort samhällsintresse i att en fördjupad och vidareutvecklad information om tekniken -- i förhållande till det globala ''överlevnadsproblemet'' och vad vi kan göra som land och privatpersoner -- når och engagerar många människor.
Informationen är av särskild betydelse för den uppväxande generationens förståelse för vår omvärld och framtiden och för att skapa en solidaritet som omfattar hela vår glob.
Det är också viktigt att visa att det är med teknikens hjälp som vi kan få till stånd rimliga livsvillkor för hela mänskligheten.
Ett ''Teknikens hus'' med denna inriktning saknas i Sverige. ''Huset'' kan ev. rymmas inom Tekniska Museets lokaler eller bli en fristående byggnad på museiområdet. Särskilt intressant information bör kunna komma hela landet tillgodo genom ett system med vandringsutställningar.
En aktiv uppsökande information kan skapa nyfikenhet och vilja till kunskap. Detta är grunden för en dialog ur vilken senare kan komma engagemang och initiativ. En sådan process har också en väsentlig betydelse för teknikutvecklingen på ''hemmaplan''.
Många av våra avgörande samhällsfrågor -- energi, miljö, datautveckling och biokemi -- behöver en bättre folklig förankring före beslut. Vi behöver ''möten'' mellan brukare och teknikutvecklare -- på alla plan. En bra verksamhet i ''Teknikens hus'' kan utvecklas mot något av en folkrörelse, t.ex. ett ''Folk och teknik'' efter mönster från Folk och försvar.
För att möjliggöra ett ''Teknikens hus'' bör en projektgrupp utses med representanter för berörda statliga verk och myndigheter samt Tekniska Museet för att i samarbete med t.ex. Tekniska Högskolan, STU, LO, TCO och ev. näringslivet komma med förslag.
På många områden -- t.ex. kommunikation -- svarar samhället för tekniken och dess tillämpning, utveckling och anpassning till människan och miljön. Det är dessutom ett långsiktigt industripolitiskt intresse i att vi alla är välinformerade om aktuell teknik.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett ''Teknikens hus'' med särskild inriktning på information om tekniken och de globala överlevnadsfrågorna samt dessa frågors koppling till Sverige och vår närmiljö.
Stockholm den 25 januari 1991 Maja Bäckström (s) Bengt Silfverstrand (s) Börje Nilsson (s) Kaj Larsson (s) Johnny Ahlqvist (s) Ingegerd Wärnersson (s)