Materialcentrum, HTM, vid Högskolan i Falun-- Borlänge kommer från och med hösten 1991 att i samarbete med Uppsala universitet ha ansvaret för de tre sista terminerna i en civilingenjörsutbildning i materialfysik. Undervisningen under de tre första åren sker vid Uppsala universitet.
Det är väsentligt att en kvalificerad forskning snabbt kommer till stånd vid HTM. I väntan på centrala forskningsmedel kunde en annan metod prövas.
HTM har en mycket kvalificerad styrelse med anknytning såväl till högskolor som till de stora företagen i Bergslagen. För ett centrum som HTM är ett intimt samarbete med den regionala industrin naturligt och viktigt för att HTM ska kunna ge sina studenter en verklighetsanknuten utbildning.
Staten, t ex genom STU, kunde ställa s k delkollektiva medel till förfogande. HTM skulle få möjlighet att gå till berörda företag och föreslå att de satsade en summa på ett forskningprojekt de skulle ha nytta av, varvid HTM kunde dubblera summan med de delkollektiva medel man disponerade. Regeringen bör se till att ett försök med en sådan forskningsfinansiering startas.
Med hänvisning till det anförda hemställer vi
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om finansieringen av forskningen vid Materialcentrum vid Falun--Borlänge högskola.
Stockholm den 25 januari 1991 Birgitta Hambraeus (c) Göran Engström (c)