Linet är en gammal kulturväxt som i Sverige haft stor betydelse genom århundraden. Traditionellt har linet använts för textila ändamål, till bruksvaror som kläder och sänglinne och till konst- och hantverksföremål. Linplantan trivs bra i vårt klimat och har i större skala odlats ända upp till Västernorrlands län. Ljusförhållanden i Sverige under odlingssäsongen med långa dagar gör att svensk linfiber och linfrö har en mycket bra kvalité med unika egenskaper.
I mitten på 60-talet upphörde statligt stöd för linodling och linberedning vilket gjort att vi ''tappat'' många år, inte minst vad gäller forskning och utveckling av linprodukter. Det importerade linet har under senare år fått en avsevärt försämrad kvalitet vilket bidragit till att intresset för svensk linproduktion nu återuppstått. Importen av spånadslin uppgår till 900 ton/år. Importen av oljelin varierar mellan 400 och 800 ton de senaste åren, vilket motsvarar ca 500 ha vid odling i Sverige, medan importen av linolja på 3 000 ton/år motsvarar en areal på ca 5 000 ha om det framställts i Sverige.
Det är nu hög tid att ta vara på den kunskap som vi fått genom kulturarvet när det gäller odling av lin och verksamheterna runt linet. Glädjande nog har det de senaste åren hänt en hel del.
Linet -- miljömässigt överlägset
Idag ser man helt nya användningsområden för linplantan, som både ger lönsam produktion och miljömässigt överlägsna produkter. Så är tex. linoljan en miljövänlig ersättning för mineraloljebaserade produkter och linfibern en ersättning för syntetfibrer.
Linfibern och linoljan är biologiska material som byggts upp av solenergi och som bryts ner av naturen. De är förnyelsebara resurser som kan recirkuleras i det ekologiska kretsloppet. Avfallsproblemen är små och linoljan kan till och med förbrännas utan nettotillskott av koldioxid till atmosfären.
Linet -- för landsbygdsutvecklingen
Vi ser linodlingen som en möjlighet för landsbygdens utveckling, dels genom att kunna utnyttja åkermarken, dels för att utveckla en lönsam vidareförädling. Även för turismen och det öppna landskapet är linodlingen betydelsefull. En blommande linåker i blått eller vitt är en oförglömlig syn.
Nationellt forsknings- och utvecklingsprogram för lin
Lin -- en framtida råvara, är arbetsnamn på det FoU- program för lin som ''Riksgruppen för linets utveckling'' presenterat, den 7 december 1990.
Ur programmet: '' I ett unikt samarbete mellan forskningsinstitutioner, odlare, producenter och marknaden samt myndigheter och organisationer har ett ''Nationellt Forsknings- och Utvecklingsprogram för lin'' tagits fram. Syftet med programmet är att skapa lönsamma och utvecklingsbara verksamheter för svenskt lin, såväl spånads- som oljelin och svensk linindustri.''
I riksgruppen ingår bl.a Glesbygdsdelegationen, ALA- gruppen inom Sveriges lantbruksuniversitet, Landets linföreningar, Linlandet Hälsingland, Hallands läns hushållningssällskap, Högskolan i Karlstad, Jordbrukstekniska institutet, och Stiftelsen för svensk industridesign.
Programmet anger mål för linfiber och linfrön fram till år 2010, redovisar strategier, beräknar effekter av föreslagna satsningar och presenterar förslag på projekt och FoU- insatser.
Linets egenskaper är unika och kan nyttjas inom många olika användningsområden. Till exempel har några landsting börjat använda linlakan i vården därför att linfibern har en förmåga att suga upp fuktighet, vilket gör att risken för liggsår minskar.
I programmet nämns förutom de textila möjligheterna, att linfibern även kan användas inom byggsektorn, som armering i plast, exklusiva papper (sedlar och dokument), tekniska filter för damm osv. Linfrö och linolja nyttjas som livsmedel och som råvara till industrin. Som tidigare nämnts ligger också linets värde i andra dimensioner, speciellt viktiga för kulturlandskapets bevarande och för landsbygdens utveckling, som det öppna landskapet, förnyelsebar resurs, sysselsättning, turism, hantverk och industri.
Eftersom linplantan har så många användningsområden ger den bredd i verksamheten utan konkurrens mellan de olika områdena. Tvärtom skapas istället en synergieffekt genom denna mångsidighet.
Programmets förslag om FoU-projekt omfattar hela kedjan från odling till den slutliga användaren. ''För att uppnå angivna mål i utvecklingsprogrammet inom linområdet, begär riksgruppen att det enligt den statliga linutredningens förslag, och med tillägg av nödvändiga insatser för marknad, design, och produktutveckling, satsas 12 miljoner kr per år under en femårsperiod till olika forsknings- och utvecklingsinsatser enligt följande preliminära förslag.
Marknad, design och produktutveckling 3 milj. kr. Spinning 1 milj. kr. Beredning och hantering 3 milj. kr. Odling, växtförädling och sortprov 1 milj. kr. Kunskapsuppbyggnad 2 milj. kr. Information och rådgivning 2 milj. kr.
Vidare föreslås att ytterligare 12--15 milj. kr. satsas det första året för att förstärka nödvändiga investeringar i maskinell utrustning.
Vi anser att en satsning på linets utveckling är betydelsefull ur många aspekter som tidigare angetts, men vill återigen betona nödvändigheten av att miljövänliga, förnyelsebara, recirkulära produkter ges prioritet. Dessutom skapas sysselsättning på landsbygden i alla led från odling till förädling.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om linets utveckling i enlighet med nationellt forsknings- och utvecklingsprogram för lin,
2. att riksdagen beslutar att anslå 12
000
000 kr. till FoU-program för lin per år under en femårsperiod,
3. att riksdagen anslår ytterligare 15
000
000 kr. det första året för maskinella investeringar.
Stockholm den 24 januari 1991 Inger Schörling (mp) Carl Frick (mp) Anna Horn af Rantzien (mp) Anita Stenberg (mp) Marianne Samuelsson (mp) Kjell Dahlström (mp) Lars Norberg (mp) Kent Lundgren (mp) Roy Ottosson (mp) Gösta Lyngå (mp) Eva Goe s (mp) Elisabet Franzén (mp) Claes Roxbergh (mp)