Stiftelsen Proteko, dvs. Produktionstekniskt centrum för tekoindustrin, bildades hösten 1986. Den har sitt säte i Borås med uppgift att genom utbildning och rådgivning verka för ökad lönsamhet i tekoföretagen. Samverkan sker också med det allmänna skolväsendet och andra utbildningsanordnare beträffande produktionsteknisk utbildning och rådgivning. Huvudmän för verksamheten är Utvecklingsfonden i Älvsborgs län och Borås kommun.
Protekos verksamhet är i första hand inriktad mot små och medelstora företag men beträffande främst utbildning också till de större företagen. Verksamheten bedrivs som fasta kurser, företagsanpassade utbildningar, seminarier och föreläsningar samt demonstrationer och konsultationer. Verksamheten har ökat snabbt. Samverkan med tekoindustrin och dess organisationer samt de andra utbildningshuvudmännen inom tekoområdet spelar en viktig roll i sammanhanget.
Proteko har sina lokaler förlagda till det s k Algotshuset i Borås. Där har en av de viktigaste uppgifterna också varit att medverka vid uppbyggnaden av Tekocenter, dvs. ett resurscenter, som byggs upp i samarbete med högskolan, gymnasieskolan, AMU, TEFO och Mönster-stiftelsen. Avsikten är därvid att verka för att de samlade utbildningsresurserna -- lokaler, maskiner, personal m.m. -- utnyttjas på effektivast möjliga sätt, vilket är till betydelse och nytta för tekoföretagen. Proteko svarar för sekretariat och administration i detta samordningsarbete.
Proteko drivs på affärsmässiga grunder. De flesta uppdragen kommer från SIND och gäller upphandling av kurser för tekoföretagens anställda. Det kan också gälla uppdrag från SIND att genomföra olika projekt. Upphandlingen görs inom ramen för det s.k. branschprogrammet teko. För Proteko är de angivna uppdragen av stor betydelse. De ger en stabil grund att bygga verksamheten på.
Enligt riksdagens beslut skall det statliga stödet till tekoindustrin upphöra vid utgången av budgetåret 1991/92. Därmed upphör också SIND:s möjligheter att inom branschprogrammets ram upphandla utbildning och andra uppdrag av Proteko, vilket allvarligt kommer att drabba verksamheten.
Det är av stor betydelse för tekoindustrin och därmed också för Sjuhäradsbygden, att verksamheten vid Proteko kan fortsätta och vidareutvecklas. Den är av en alldeles speciell karaktär med betydande utbildningsinslag, vilket motiverar en satsning också från statens sida utöver vad som kan tillföras direkt från skilda uppdragsgivare. Det är således viktigt att staten även i fortsättningen, d v s efter innevarande budgetår, tillförsäkrar Proteko ett årligt verksamhetsstöd.
Hemställan
Med hänvisning till det anförda hemställs att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortsatt statligt stöd till verksamheten vid Proteko i Borås. Stockholm den 24 januari 1991 Hans Nyhage (m)