I budgetpropositionen bilaga 2 ''Utveckling av offentlig sektor'', står på s. l4 att inom industridepartementet bedrivs ett utredningsarbete i syfte att samordna de verksamheter som statens industriverk, styrelsen för teknisk utveckling och statens energiverk bedriver.
Rationaliseringen av de tre myndigheterna beräknas innebära en personalneddragning av 670 anställda.
Samhällsekonomiska skäl talar för att det nya sammanslagna verket lokaliseras till Västerås. Inte minst därför att verket får en central position i den verklighet den skall arbeta med. Västmanland är det län i Sverige som har den största andelen industrisysselsatta, och man får där en nära kontakt med såväl näringslivets som samhällets forskning och utveckling. I Västerås finns ABB, som har lång erfarenhet och stort kunnande inom generering, transmission, distribution och förbrukning av elenergi, ABB-gruppen svarar för ca l0 % av den samlade forskningen i vårt land. Arbetet bedrivs i nära kontakt med vår egen högskola samt samtliga tekniska högskolor och vetenskapliga fakulteter i landet.
Kommunikationsmässigt är Västerås väl beläget i förhållande till Stockholm. Västerås ligger drygt l0 mil från Stockholm med goda vägförbindelser men framför allt bättre järnvägsförbindelser. Den planerade Mälarbanan kommer att innebära restider på ca 50 minuter till Stockholm. Västerås har flygförbindelser med bl.a. Köpenhamn, Göteborg, Oslo och Sundsvall. Dessutom ligger Arlanda på ca l timmes avstånd.
Det innebär att den personal som erbjuds fortsatt anställning och som känner sig bunden till Stockholm kommer att bo på ett restidsavstånd som icke är längre än från ytterområdena i Stockholm till dess centrum.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lokalisering av det nya sammanslagna industri- och energiverket till Västerås.
Stockholm den 24 januari l99l Roland Sundgren (s) Berit Oscarsson (s) Margareta Israelsson (s) Göran Magnusson (s) Yngve Wernersson (s)