Folkpartiet liberalerna anser att näringspolitiken skall föras med generella medel. Selektiva åtgärder riktade mot en enskild bransch, företag eller geografiskt område bör undvikas. Med en generell och tillväxtbefrämjande politik gynnas företagandet.
Därigenom bör staten kunna spara på en rad utgifter utan att de centrala målen för näringspolitiken påverkas. Folkpartiet liberalerna redovisar i denna motion besparingar på totalt 275 milj.kr. på det näringspolitiska området.
Av vår inställning till selektiva åtgärder följer att en rad av de program som statens industriverk ägnar sig åt bör dras ned. Folkpartiet liberalerna anser att det anslag som regeringen föreslagit till förvaltningskostnader för statens industriverk (66 milj.kr.) bör minskas med 21,5 milj.kr.
Vidare anser vi att endast en del av anslaget B 7 som berör de regionala utvecklingsfonderna har någon betydelse för företagsamheten och småföretagens utveckling i Sverige. Vi bedömer att det är möjligt att upprätthålla utvecklingsfondernas verksamhet med den inriktning som vi tidigare beskrivit i vår näringspolitiska motion (med anledning av prop 1989/90:88) med ett mindre anslag. Det anslag till småföretagsutveckling som regeringen föreslagit under denna rubrik bör med anledning av detta reduceras med 100 milj.kr.
Regeringen föreslår i nämnda proposition att branschprogrammet för trävaruförädlingsindustrin förlängs med tre år. Dessutom har nyligen ett treårigt program för verkstadsteknisk utvecklingsverksamhet inletts.
Folkpartiet liberalerna ställer sig kritisk till denna typ av stöd riktat till enskilda branscher. Programmet för träindustrin bör avslutas. Programmet för verkstadsindustrin är en ny form av riktat branschstöd. Vi avvisar båda dessa förslag till branschfrämjande åtgärder. Tillsammans innebär detta en besparing på 67 milj.kr.
Folkpartiet liberalerna föreslår också en besparing på åtgärder för att främja industridesign. God industridesign är viktig för Sveriges industri och export, men vi menar att dessa frågor skulle hanteras effektivare om de sköttes av de organisationer som även i andra frågor arbetar för att främja industrin och exporten, t.ex. industrins egna organisationer och exportrådet. Vi yrkar därför avslag på anslaget.
Regeringen föreslår också att 1,5 milj.kr. anslås till åtgärder för att främja utländska investeringar i Sverige. Samtidigt gör man ingenting för att avskaffa kontrollen av utlänningars förvärv av svenska företag. Vi anser att det är närmast löjeväckande att man anslår pengar för att främja utländska investeringar i Sverige och samtidigt behåller den lagstiftning som försvårar dessa. Folkpartiet liberalerna avvisar därför anslagsförslaget.
Det direkta stödet till tekoindustrin har varit en misslyckad politik. Företagen har utnyttjat stödet till att förbättra lönsamheten snarare än att sänka priserna för att öka produktionen. Vi har flera gånger tidigare motionerat om att anslaget till industripolitiska åtgärder för tekoindustrin (B 10) ska skäras ner kraftigt. För budgetåret 1991/92 har regeringen anvisat 85 milj.kr. för dessa åtgärder. Vi anser att detta anslag bör minska till 5 milj.kr. som vi förutsätter används för utbildningsinsatser vid Proteko i Borås.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen till Förvaltningskostnader vid statens industriverk anslår 21,5 milj.kr. mindre än vad regeringen föreslagit eller således 44 457 000 kr.,
2. att riksdagen till småföretagsutveckling samt branschfrämjande åtgärder under anslaget Småföretagsutveckling anslår 117 milj.kr. mindre än vad regeringen föreslagit eller således 98 300 000 kr.,
3. att riksdagen till Industriell utveckling m.m. inom verkstadsteknikområdet anslår 50 milj.kr. mindre än vad regeringen föreslagit eller således 0 kr.,
4. att riksdagen till Åtgärder för att främja industridesign anslår 5,2 milj.kr. mindre än vad regeringen föreslagit eller således 0 kr.,
5. att riksdagen till Åtgärder för att främja utländska investeringar i Sverige anslår 1,5 milj.kr. mindre än vad regeringen föreslagit eller således 0 kr.,
6. att riksdagen till Industripolitiska åtgärder för tekoindustrin anslår 80 milj.kr. mindre än vad regeringen föreslagit eller således 5 milj.kr.
Stockholm den 25 januari 1991 Hadar Cars (fp) Gudrun Norberg (fp) Isa Halvarsson (fp) Christer Eirefelt (fp) Lars De Geer (fp)