För att kommande generationer ska kunna få rimliga livsvillkor i en fri och solidarisk värld måste den fortsatta utvecklingen ske inom de ramar som naturen och FN- konventionerna sätter. Detta kräver nära och solidariskt samarbete globalt och regionalt, för att lösa gemensamma miljöproblem och för att fördela tillgången till naturens resurser och bruka, återvinna och återanvända dem effektivt i vad som kallas cirkulära1 processer. Det är den enda hållbara grunden för uthålliga ekonomiska system.
Miljöpartiet vill verka för en sådan långsiktigt hållbar utveckling och därmed för ändrad livsstil och inriktning av samhällsutvecklingen i Sverige och för nya regler för handeln mellan länder enligt de riktlinjer som vi föreslår i denna motion. Reglerna bör utformas så att de även kan tillämpas på handeln mellan regioner. Med region menas här ett område med gemensamma ekologiska och ekonomiska intressen. Norden, Östersjöstaterna och Nordkalotten är exempel på regioner där Sverige ingår. Vi vill verka för en livsstil och samhällsutveckling som bygger på bättre hushållning och effektivare användning av råvaror och energi, på ökade småskaliga aktiviteter och på decentralisering och regional självtillit. En sådan självtillit kan skapas genom att den ekonomiska utvecklingen inriktas på hög lokal och regional självförsörjning av basmat, vatten och energi, på god infrastruktur och ett allsidigt näringsliv med lokala och regionala marknader för varor, tjänster och arbete.
Miljöpartiet och gröna partier i andra länder kräver att transporter som förbrukar ändliga resurser och ger utsläpp som belastar miljön skall tvingas betala sina totala kostnader. I takt med att detta krav slår igenom kommer lokal och regional tillverkning att bli relativt sett billigare, just därför att transportavstånden och -kostnaderna blir lägre.
Miljöpartiet anser att handeln bör vara fri inom och mellan länder och regioner. Varje land ska ha rätt att skydda sin natur och miljö och sina innevånares hälsa, här behöver GATT:s paragraf 20 ges en bredare tolkning, och att vägra handla med miljö- och hälsovådliga produkter och produkter som framställts under omständigheter som inte är människovärdiga därför att de strider mot FN:s konventioner om de mänskliga rättigheterna och barnens rätt eller innebär ekologisk dumpning.
Varje land skall också ha rätt att ta ut miljöavgifter för att företag som tillverkar produkter och utför tjänster på ett miljövänligt sätt inte skall kunna konkurreras ut genom att mindre nogräknade företag har lägre kostnader för en mindre miljövänlig verksamhet av samma slag. Miljöavgift som tas ut på importerade varor skall utbetalas till det område som drabbas av miljöförstöringen; dvs betalas tillbaka till det exporterande landet om det drabbas, gå till internationellt miljöarbete om det är den globala miljön som drabbas och användas till svensk miljövård om miljöförstöringen drabbar Sverige eller, om flera områden drabbas, fördelas mellan dem. Vidare skall ett land kunna vägra att importera produkter som framställts på ett sätt som av miljö- och/eller hälsoskäl inte är tillåtet i landet, t ex livsmedel som besprutats på ett sätt som inte är tillåtet i det importerande landet.
På motsvarande sätt skall ett land kunna ta ut socialavgift för att företag som tillverkar produkter och utför tjänster på ett människovärdigt sätt inte skall kunna konkurreras ut genom att mindre nogräknade företag har lägre kostnader därför att de driver verksamheten på ett sätt som strider mot FN:s konventioner om de mänskliga rättigheterna och barnens rätt. Sådan socialavgift som tas ut på importerade varor skall användas till att stärka de mänskliga rättigheterna och barnens rätt i tillverkningslandet.
Det räcker inte att varje land skall ha rätt att värna om sin miljö, vi måste ha handelsregler som hindrar export av miljöförstöring. Det måste skapas GATT-regler som motverkar ekologisk dumpning, som innebär att ett land genom lagar och förordningar förbjuder miljö- och hälsofarlig produktion i det egna landet, men samtidigt accepterar import av så producerade varor och därigenom förflyttar den skadliga miljöpåverkan till andra länder. Detta är inte bara omoraliskt utan innebär också risker för globala miljöskador.
Vi kräver också GATT-regler om förbud mot att exportera produkter som inte skulle få säljas i det egna landet därför att de är skadliga för miljö eller hälsa. Det finns t ex företag som när ett läkemedel blir förbjudet i ett land skyndar sig att sälja till länder där förbud ännu inte har införts.
Slutligen bör alla länder införa produktmärkning som tydligt anger hälso-, miljö- och andra skaderisker vid transport, lagring, användning och avfallshantering.
Allt detta kräver att GATT-reglerna för handeln mellan länder ändras. Miljöpartiet kräver att Sverige snarast, och under de pågående förhandlingarna, tar initiativ till GATT-förhandlingar om sådana regeländringar enligt de riktlinjer som presenterats ovan och att den svenska GATT-delegationen får direktiv om detta. Den svenska regeringen bör också verka för att man från svensk sida i Internationella handelskammaren och andra organisationer som kan påverka internationella handelsregler lägger fram motsvarande förslag.
Handeln med tredje världen är också ur ekonomisk synvinkel klart orättvis, vilket är oetiskt och också innebär risker för globala miljöskador. Detta bör lösas med internationella konventioner, som vi återkommer med förslag om.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om riktlinjer för svenska initiativ till nya handelsregler för att skydda miljön och människovärdet inom GATT och andra internationella organisationer som kan påverka reglerna för världshandeln.
Stockholm den 24 januari 1991 Inger Schörling (mp) Claes Roxbergh (mp) Krister Skånberg (mp) Lars Norberg (mp) Elisabet Franzén (mp) Gösta Lyngå (mp) Marianne Samuelsson (mp) Åsa Domeij (mp) 1 De flesta tillverkningsprocesser är linjära: De förbrukar råvaror och förvandlar dem till varor och avfall, där även varorna förr eller senare blir avfall och där avfallet ofta inte kan återvinnas med rimliga ansträngningar. Detta leder snabbt till en allt mer ohållbar situation med ökande miljöförstöring, resursutarmning och minskande bärkraft för en snabbt ökande befolkning.