Näringspolitisk strategi för vidareförädling inom skogsindustrin
I en tid av EG-anpassning är det naturligt att propositionens förslag till FOU-insatser är kopplade till de insatser som görs inom EG-området.
För att bibehålla konkurrenskraft är det rimligt att satsningar görs på de områden där EG satsar och där vi genom deltagande i EGs egna program kan nå högre effektivitet i våra egna satsningar.
Samtidigt är givetvis dessa program utformade från de förutsättningar som finns i EG-länderna och den internationella konkurrenssituation de upplever. Risken är uppenbar att om Sveriges FOU-satsningar i alltför hög grad styrs av EGs satsningar så kommer de områden där vi har speciella fördelar att hamna i bakgrunden.
För att stärka vår region i Europa borde en utgångspunkt för våra FOU-satsningar vara att ta tillvara vår regions speciella fördelar.
En viktig sådan fördel är styrkan hos den långsamväxande barrskogens cellulosafiber. Skogsindustrin ger ett mycket betydelsefullt positivt nettobidrag till landets handelsbalans (i storleksordningen 50 miljarder kronor) mycket tack vare produktion av trävaror, papper och pappersmassa av hög kvalitet. Därför bör FOU-satsningar inom denna industri ägnas stor uppmärksamhet.
Vi vill särskilt rikta uppmärksamheten på de möjligheter och fördelar en vidareförädling av den sågade trävaran kan ge i en rad aspekter. I den utredning om vidareförädling av den sågade trävaran som gjordes i slutet av 1970-talet visades att det fanns en mycket stor utvecklingspotential av svensk träindustri om vidareförädlingen drevs längre. Därefter har ytterligare ett antal utredningar, initierade av olika organisationer och verk, skapat underlag för en bred satsning på vidareförädling av den sågade trävaran. En hel del satsningar har också med växlande framgång gjorts t.ex. inom det så kallade Träman 90-programmet som löper ut i och med innevarande budgetår. Svårigheterna att nå den utveckling av vidareförädlingen som statens industriverk skisserade i sin studie år 1979 har visat sig större än väntat. Endast 5--10 % av den förädlingskapacitet som studien gav förhoppningar om har förverkligats.
I högkonjunktur när priserna och efterfrågan på oförädlade sågade produkter är bra, råvaran finns och sysselsättningen ej hotas blir kraven på vidareförädling nertonade. I andra situationer blir kraven och diskussionerna mer intensiva.
De senaste åren har ytterligare argument tillkommit som stärker kraven på satsningar på vidareförädling av vårt lands sågade trävaror. Kritiken mot skövlingen av regnskogarna har på den internationella arenan växt sig stark och behandlas i en rad internationella samarbetsorganisationer. Det är troligt att avverkningen av dessa skogar måste begränsas kraftigt och att därmed konkurrensen från regnskogarnas träslag kommer att minska. I den internationella debatten har också uppmärksammats de särskilda brandsäkerhetsproblemen med plaster i möbler och inredningar i byggnader. Det kan inte uteslutas att normerna som minskar plastens användbarhet i byggnader kommer att skärpas, vilket också kan gynna produkter av trä.
Utvecklingen av mode och smak talar också till träprodukters fördel. Enligt en rapport från SIND år 1990 är Japan en lovande marknad för svenska träprodukter. Marknaden för mindre bostadshus och fritidshus och byggnadskomponenter och i viss mån trämöbler bedöms vara god eller mycket god.
Eftersom skogsråvaran finns på landsbygden och i stödområdena har den nämnda vidareförädlingen en utomordentligt stor betydelse för den regionala balansen i Sverige. EG-anpassningen av företagsförvärvslagstiftningen kan komma att medföra att kontinentala EG-baserade företag köper svensk skog, sågverk och annan skogs- och träindustri och koncentrerar vidareförädlingen nära den marknad som man själv har upparbetad. En sådan utveckling skulle kunna bli förödande för den svenska landsbygden. Den kan också innebära att den höga tekniska nivån i svensk träindustri i vissa fall får anpassa sig nedåt till den lägre europeiska nivån. På detta område är det svårt att se hur utländska investeringar ska kunna vitalisera svensk industri. Motsatsen är lika sannolik. Den svenska sågverksnäringen kan få sin ställning som enbart leverantör av råvara till övriga Europa förstärkt och dess regionalpolitiska betydelse kan komma att minska. Denna utveckling måste mötas med en lämplig utformning av jordförvärvslagen och övrig förvärvslagstiftning, dels med ett samhälleligt ägande av svensk skogsmark och skogsindustri, dels med rejäla satsningar på infrastruktur och forskning och teknisk utveckling som gynnar skogsindustrin i allmänhet och vidareförädling av sågade trävaror i synnerhet.
I denna strategi är en utförsäljning av domänverkets skogsinnehav inte önskvärt. Detta skogsinnehav bör användas för att stärka sågverken och den sågade trävarans ställning. Detta kan ske inte minst genom Domänföretagens egen vidareförädling av sågad skogsråvara.
Det är den sågade trävaran som ger de största inkomsterna räknat per kubikmeter ved.
De relativt små miljöproblem som är förknippade med sågverk och träindustri är en annan av de fördelar som måste utnyttjas i en industristrategi som syftar till en ekologiskt balanserad produktion. Denna industris goda möjligheter att vara självförsörjande på energi genom utnyttjande av spån, bark, industriavfall och skogsavfall måste också utnyttjas i den energipolitiska strategin.
Vidareförädling av sågade trävaror bör tillhöra de utvalda teknikområden som prioriteras för en framtida industriell tillväxt utöver de områden som propositionen redovisar. För att Träman 90-programmet ska kunna fortsätta bör 10 miljoner kronor ytterligare tillskjutas den nya näringspolitiska myndigheten. Dessutom bör en utfästelse göras att SINDs branschprogram för träindustrin bör fortsätta även efter budgetåret 1992/93.
Förutom stöd till teknikutveckling och produktutveckling i ett program för träindustrin behövs stöd för marknadsföring, marknadsanalyser och utbildning. Hela skogsindustrin måste ses som ett nationellt produktionssystem där såväl naturvård som skogsvård, avverkningsmetoder, transporter, sågning och vidareförädling samordnas i ett syfte att så fördelaktigt som möjligt utnyttja råvaran. I systemet bör ingå t.ex. målmedvetna och avvägda satsningar på stamkvistning för att på lång sikt öka andelen kvistfritt virke, användning av skogsplantor med lämpliga arvsanlag, avverkning med aptering som anpassas till sågverkskundernas krav, kundanpassning för att minska spill, samordning av mindre producenters produktion för att klara större leveranser osv. Dessa satsningar görs delvis redan inom ramen för regionalpolitiska satsningar och SINDs branschprogram, men åtgärderna bör förstärkas och lyftas fram som en särskild nationell angelägenhet inte minst med hänsyn till sysselsättningspolitiska, regionalpolitiska, miljöpolitiska och energipolitiska fördelar som denna vidareförädling har.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att vidareförädling av skogsindustrins produkter i allmänhet och sågade trävaror i synnerhet blir ett prioriterat teknikområde,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utfästelser för SINDs branschprogram för träindustrin,
3. att riksdagen för budgetåret 1991/92 anvisar 10 milj. kr. till stöd för branschprogram för vidareförädling av sågade trävaror, Träman 90, till den nya näringspolitiska myndigheten,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att förändringar av förvärvslagstiftningen görs på ett sådant sätt att möjligheter att skydda väsentliga delar av skogsindustrin kvarstår,
5. att riksdagen avvisar försäljning av skogsfastigheter från domänverket i den omfattning regeringen föreslår.
Stockholm den 6 mars 1991 Bengt Hurtig (v) Rolf L Nilson (v) Viola Claesson (v) Jan Strömdahl (v) Annika Åhnberg (v) Alexander Chrisopoulos (v) Jan-Olof Ragnarsson (v)