Näringslivet inom Sjuhäradsbygden står på nytt inför stora omstruktureringsproblem främst beroende på den stora nedgången inom tekobranschen. I flertalet kommuner är hälften eller mer av de industrisysselsatta verksamma inom teko. Samtidigt har nu varsel utfärdats för upp mot 15 procent av de anställda. Utvecklingen inom tekobranschen kommer även i framtiden att vara svag, varför åtgärder för en omstrukturering av näringslivet och en förstärkning av livskraftiga delar är synnerligen väsentlig.
En åtgärd för att åstadkomma detta är en effektiv teknikspridning. Statens industriverk och Styrelsen för teknisk utveckling har på regeringens uppdrag utarbetat ett program för långsiktig spridning av teknik m.m. (Regeringsbeslut 8, 1990-06-28, 1503/90). SIND och STU har presenterat ett program, som dels innehåller förslag till utbildning av särskilda teknikkonsulter, dels ett program för teknikspridning som omfattar samordning och samverkan, servicegivning, uppsökande verksamhet samt internationell samverkan. För att prova olika modeller för teknikspridning kan det vara värdefullt att genomföra pilotförsök i vissa avgränsade regioner.
Inom Sjuhäradsbygden har frågan om höjning av tekniknivån uppmärksammats. Detta har bl.a. lett till bildandet av Stiftelsen Teknikutveckling i Sjuhärad, STIS, som på sitt program har kompetenshöjning, nätverksbyggande och samverkan. STIS har initierats av regionens näringsliv med nära koppling till kommun och offentliga organ.
Högskolan i Borås kommer genom den successiva utbyggnaden av ingenjörsutbildningen att spela en allt större roll för det regionala näringslivet. Ett nära samarbete mellan högskolan och SP, Statens provningsanstalt, har inletts. Tillsammans med länsstyrelsen har högskolan och SP tagit fram en modell för teknikspridning, som i korthet innebär att högskolans personal under en del av sin tjänst (25--50 procent) bereds möjlighet att bistå mindre och medelstor industri med utveckling av produkt- och produktionsidéer.
Genom en samverkan mellan statliga och regionala initiativ kan en större effekt uppnås i den omstruktureringsprocess som nu förestår.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det av SIND och STU föreslagna ramprogrammet om utbildning av teknikkonsulter snarast bör genomföras och att därvid särskild tonvikt bör ges åt insatser inom Sjuhäradsbygden,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sjuhäradsbygden bör ingå i ett pilotförsök inom ett förstärkt teknikspridningsprogram.
Stockholm den 23 januari 1991 Lars Sundin (fp)