Som svar på vår motion 1989/90:N330 framhöll riksdagen hösten 1990, i enlighet med näringsutskottets betänkande 1990/91: NU6, att det är riksdagens ''förhoppning att linhanteringen skall få ökad omfattning'' och att man anser att denna fråga är viktig. Riksdagen tog emellertid inte ställning till den väsentligaste förutsättningen för att dessa förhoppningar ska infrias, nämligen att ett linberedningsverk byggs i Sverige.
Intresset för lin är ständigt växande. Många frivilliga organisationer, såsom Orsa Lin ekonomiska förening, hushållningssällskapen i Örebro och Halland, grupper i Hälsingland, Klässbols linneväveri m fl arbetar praktiskt med linet. Det finns en allt starkare önskan att främja denna klassiska inhemska fiberväxt, som har så stor användbarhet och skönhet.
Linne är ett oöverträffat material när det gäller att suga upp fukt och samtidigt torka snabbt. Det gör det behagligt som sänglinne. Inom sjukvården skulle draglakan av linne kunna ha en rent läkande effekt genom att liggsår kunde undvikas.
Också inom t ex industri och rörmokeri är linet utmärkt. Postens personal uppges sakna sina linnesäckar.
Lin har alltid varit dyrbart, d v s det kräver mycket arbete om kvalitén ska bli hög. Men det stora värdet av denna inhemska fiber motiverar att vi satsar helhjärtat. Tack vare intresset och beredvilligheten hos många enskilda och organisationer att arbeta med lin ideellt, kan relativt små ekonomiska satsningar från samhället ge en mycket stor utdelning.
Fil lic Ingrid Lundholm har i sin värdefulla avhandling Spånadslinodlingens geografiska läge 1940--1965 i Sverige visat hur betydelsefull linodlingen var för inte så länge sedan. Vi odlade och beredde lin i Sverige i industriell skala ända fram till 1966 då man lade ned linberedningsverket i Laholm som hade dåtidens modernaste industriella teknik.
Ett linprojekt i Halland utreder enligt uppgift möjligheten att bygga ett linberedningsverk. Expertis från det gamla Laholmverket har knutits till projektet.
Det är glädjande att ett linspinneri i Växbo i Hälsingland startat på privat initiativ, med visst stöd från länsstyrelsen.
Centerpartiet har i ett drygt decennium motionerat i riksdagen om stöd till linet och fått gehör för sina förslag. En utredning har verkställts och STU har i uppdrag att stödja linprojekt. Vid nämnden för hemslöjdsfrågor i industridepartementet finns en särskild lingrupp.
I budgetpropositionen 1989/90, bil 14, angavs att STU borde stödja projekt som ska utveckla nya sorters lin ur sitt biomasseprogram. I år finns linet inte omnämnt. Att få fram nya sorter är emellertid knappast det mest angelägna problemet. Vad alla frivilligt engagerade säger behövs för att man ska komma vidare nu är först och främst ett linberedningsverk, dit man kan sända sitt skördade och torkade lin för beredning.
I samband med omställningen av svenskt jordbruk till minskad matproduktion, kunde man finna en möjlig metod att ordna finansieringen av ett linberedningsverk. I den energipolitiska överenskommelsen mellan regeringen, folkpartiet och centern ingår byggandet av anläggningar för etanolproduktion. Kanske kunde ett linberedningsverk finansieras på liknande sätt.
Det skulle innebära att jordbrukare satsade en del av omställningsstödet som andelar i verket mot att man fick kontrakt på avsättning för odling av lin på motsvarande del av sin åker. Avsättningen av det färdigberedda linnet borde garanteras av staten under en övergångsperiod.
Nämnden för hemslöjdsfrågor i industridepartementet bör skyndsamt ta kontakt med lantbrukets organisationer för att se hur ett linberedningsverk kan finansieras.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär att nämnden för hemslöjdsfrågor får i uppdrag att undersöka möjligheterna att finansiera ett linberedningsverk i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 24 januari 1991 Birgitta Hambraeus (c) Stina Gustavsson (c)